Demirtaş; ´´ Çocuk yoksulluğunda Türkiye 1.sırada ´´

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Demirtaş; ´´ Çocuk yoksulluğunda Türkiye 1.sırada ´´

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Demirtaş yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;           

Türkiye, AKP iktidarının tüm Türkiyeyikucaklamayan, insanları ötekileştiren yanlış politikaları sonucu her geçen günyaşanabilir bir ülke olmaktan uzaklaşıyor. Bugün vatandaşlarımızın insanonuruna yaraşır bir biçimde yaşamını sürdürmesinin önündeki en büyük engel olanAKP, yarınlarımız olan çocuklarımızın da mutlu, refah seviyesi yüksek vegeleceğe güvenle bakan  bir yaşam sürmesinin önündeki en büyük engeldir.
OECDnin 2016da yayımlanan gelir eşitsizliğiraporuna göre 3.sırada yer alan Türkiye, çocuk yoksulluğunda dünyada 1.sıradayer almaktadır. Rapora göre 0-17 yaş arası çocuklarımızın yüzde 28.4ü yoksuldurumda.

Yine bu yıl yayımlanan UNİCEFin Çocuklar İçinAdalet Raporuna göre, farklı ekonomik gruplara mensup çocuklar arasındasağlık, eğitim ve yaşam memnuniyetleri bakımından uçurumlar bulunmaktadır.Çocukların yaşam memnuniyeti eşitsizliği açısından son sırada yer alan Türkiye,sağlık konusundaki eşitsizlik açısından da son sırada yer almaktadır. 
Ekonomi politikalarının insan odaklı yapıdadeğil, sadece sermaye odaklı bir yapıda olan Türkiye de, maalesef çocuklarımızda olması gereken yerde, okullarda değil, işyerlerinde çalışmaktadır. BugünTürkiye de 1 milyonun üzerinde  çocuk işçi bulunmaktadır. Kayıt dışı ileve özellikle de Suriyeli çocuklarla birlikte, bu rakam çok daha ciddi boyutlaraulaşıyor. 2015 yılında 63 çocuk, iş cinayetine kurban gitmiştir. Bu çocuk işcinayetlerinin failleri ise, kendi çocukları gemicikler alsın, kumarhanelerdekumar oynasın, lüks ve debdebe içinde yaşasın diye  bütün Türkiye yiateşe atmaktadırlar. Türkiye nin çocuk istismarı konusundaki karnesi de netbir biçimde son derece kötüdür. Cinsel suçların yarısının çocuklara yönelikolduğu ülkemizde; siyasal iktidar çocuklarımızı değil, Ensar Vakfı olayındaolduğu gibi sapık zihniyetleri korumaktadır.

Çocuklarımız için yaşanabilir bir Türkiye ortayaçıkarması gereken AKP iktidarı, bu zihniyeti ile geleceğimizi tam anlamıylafelakete sürüklemektedir. Bu şartlar altında, Cumhuriyet Halk Partisi olarakbiz, her ne şart altında olursak olalım çocuklarımız için yaşanabilir birTürkiye idealine ulaşmak için var gücümüzle çalışıp, tüm çocuklarımızı eşitlikve adalet içinde kucaklamaya devam edeceğiz.

Birleşmiş Milletler tarafından dünyada gittikçeartan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engelolmak amacıyla, Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü olarak ilan edilen 12Haziran’da, hiçbir çocuğun sömürülmediği, bütün çocukların eğitimlerinitamamladığı, mutlu ve yarına güvenle baktığı bir Türkiye diliyorum.

                       
Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2016, 12:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER