Demirtaş: ´´ Mustafa Kemaller, Nimet Hocalar tükenmez! ´´

Demirtaş: ´´ Mustafa Kemaller, Nimet Hocalar tükenmez! ´´

Demirtaş: ´´ Mustafa Kemaller, Nimet Hocalar tükenmez! ´´

Kdz. Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun96. Yıl dönümü nedeniyle CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş yazılı biraçıklama yaptı.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,Ereğlinin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. Yıl dönümü dolayısıylayayınladığı yazılı mesajda şu ifadelere yer verdi;

‘’1.Dünya Savaşısonrasında yurdumuzun dört bir yanı işgal altına girince, Anadolu’nun herköşesinde ulusal direniş başlamıştır. Ulusal bağımsızlık mücadelemizde, Ereğlihalkımız Fransızlarla çetin bir savaşa girmiştir.

Fransızlar, sonteknoloji silahları ve diplomatik gücüne rağmen, yoksul ama bir o kadar dadirenişçi bir ruhu olan Ereğlili kuvva-i milliyecilerinin direnişini kırmayıbaşaramamış, 18 Haziran 1920 tarihinde geri çekilmek zorunda kalmışlardır.Fransızlar, esirlerini geri alamayacaklarını anlayınca; 18 Haziran 1920tarihinde işgali sona erdirmişler ve Ankara Hükümeti ile bir antlaşmaimzalamışlardır. Bu olay, henüz kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilkuluslararası antlaşmasıdır.

İşgal devletleri isebüyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı hareketi resmen kabuletmişlerdir. Türk Milleti, Karadeniz’de Türk bayraklı gemilerin serbestçedolaşmasının kabulü ile ilk kabotaj hakkını elde etmiştir. Kurtuluş Savaşı’nınilk ve tek deniz savaşı olması, ilk deniz şehidinin verilmesi, kurduğu Kuva-ıMilliye Teşkilatı ile işgalden kurtulan ilk Gazi Şehir olması nedenleriyle; 18Haziran 1920 tarihi Karadeniz Ereğli nezdinde Türkiye Cumhuriyeti için çok özelve önemli bir tarihtir. Nimet Hocaların, Recep Kahyaların, İpsiz Receplerin,Tunalı Hilmi Beylerin torunları olarak ne kadar övünsek azdır.

 Ereğli’mizin düşman işgalinden kurtuluşunu 96.Yılını  kutladığımız bu günde; ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü,silah arkadaşlarını, milli mücadelede hiç düşünmeden kanını ve canını feda edenkahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.’dedi.


Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2016, 14:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER