Demirtaş, Suç duyurusunda bulundu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Adayı Ünal Demirtaş, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alirıza Alaboyun, Türkiye Taş Kömürleri Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan ve Hema şirketi müdürü İbrahim Hattat hakkında “Görevi kötüye kullanma ve nitelikli mala zarar verme” iddiası ile savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Demirtaş, Suç duyurusunda bulundu

Habermerkezi-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Adayı Ünal Demirtaş, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alirıza Alaboyun, Türkiye Taş Kömürleri Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan ve Hema şirketi müdürü İbrahim Hattat hakkında “Görevi kötüye kullanma ve nitelikli mala zarar verme” iddiası ile savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Demirtaş, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez’den Kandilli Beldesi’nde faaliyet gösteren ve yaklaşık 1 yıl önce üretime ara veren özel maden ocağını işleten şirketin maden ocağında su baskınlarını önleyen tulumbaları söktüğünü öğrendiklerini söyledi. Maden ocağını uzun bir süre su basması sonucu bir daha üretim yapılamayacak duruma gelmesinin söz konusu olduğunu ifade eden Demirtaş, yaptıkları uyarılara rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını söyledi. Söz konusu maden ocağında bir yıl öncesine kadar yaklaşık 850 işçinin çalıştığını, üretimin durması ile sadece güvenlik amaçlı 27 işçinin ocakta kaldığını ve diğerlerinin işten çıkartıldığını belirten Demirtaş, bölgede yaklaşık 4,5 milyon kömür rezervi bulunduğunu ve bununda değerinin 2,5 milyar TL olduğunu söyledi.
Kdz. Ereğli Adliye Sarayı önüne gelerek gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Zonguldak Milletvekili Avukat Ünal Demirtaş, olayda Enerji Bakanlığı, TTK ve Hema şirketinin kusuru bulunduğunu iddia etti.
Demirtaş konuşmasında şunları söyledi; “GMİS Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez’in yaptığı basın açıklaması ile daha önce 850 işçinin çalıştığı maden ocağında yılbaşından bu yana üretim yapılmadığını öğrendik. Hema’nın bu ocağı TTK’ya teslim etmediği ve TTK’nın da aralarında bulunan hukuki ihtilaftan dolayı teslim almadığını öğrendik. Bu maden ocağının bakımlarının düzenli yapılması gerekiyor. Bakım yapılmazsa, yer altı sularının ocağı basması engellenmezse ocak kullanılamz hale geliyor. Ali Beyin yaptığı açıklamadan yaklaşık bir ay önce ocağın içerisinde su tahliyesini yapan Bu maden ocağını işleten şirket ocağın içerisinde su tahliyesi yapan tulumbaların HEMA şirketi tarafından söküldüğünü öğrendik. Dolayısıyla -300’de üretimin yapıldığı katında su basmaları meydana gelmeye başlamış. 10 gün içerisinde bu tulumbalar yeniden kurulmazsa ocağı tamamen su basacak ve kullanılamayacak hale geleceğini öğrendik. Biliyorsunuz Hema tarafından işletilen Alacaağzı bölgesindeki tespit edilen kömür rezervi 4,5 milyon ton. Bu rezervin bu günkü parasal değeri 2-2,5 milyar TL olduğu ifade ediliyor. Maden ocağını su basması ile 4,5 milyon tonluk rezerv kullanılamayacak, bir kez daha çıkartılamayacak hale geliyor. Böyle bir ocağı sıfırdan kurmaya, açmaya kalktığınızda maliyeti 200 milyon TL gibi bir rakam. Bu şekilde davranma ile Zonguldak’a ihanet edilmektedir. 850 işçinin çalıştığı ocakta yılbaşından bu yana hiçbir faaliyet yapılmamakta. Sadece ocağın güvenliği için şirket 27 işçiyi istihdam etmekte. Aradan 10 geçmesine rağmen herhangi bir üretim faaliyeti yapılmamakta. Bizim Zonguldak ve Ereğli’de ki en büyük sorunumuz işsizlik. Bu maden ocağının üretimi durdurması ile 850 arkadaşımızın işsiz kaldığını hepimiz biliyoruz. Bu arkadaşlarımız Soma gibi Türkiye’nin bir çok değişik yerine gidip çalışıyor. Bu konuda TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Enerji Bakanı Alirıza Alaboyun ve Hema Şirketi müdürü İbrahim Hattat’ı uyarıp buradaki tulumbaları yeniden yerleştirin ve ocağın güvenliğini sağlamalarını istedik. Aradan 2 gün geçti ve maalesef hiçbir şey yapılmadığını öğrendik. Mal sahibi ve ruhsat sahibi TTK olmasına rağmen TTK ve Enerji Bakanlığı bu ocağa sahip çıkmıyor. Enerji Bakanı Alirıza Alaboyun, TTK Genel Müdürü Burhan İnan ve Hema Şirketi müdürü İbrahim Hattat ile savcılıkta resen tespit edilecek kişiler hakkında 1Görevi kötüye kullanmak, Nitelikli mala zarar verme” suçundan suç duyurusunda bulunacağız. Bu şekilde yargıda bütün Zonguldak ve Ereğli’nin haklarını arayacağız.”
Demirtaş ve beraberindeki parti yöneticileri basın açıklamasının ardından adliye sarayına girerek hazırladığı suç duyurusunu içeren dilekçeyi savcılığa verdi.

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2015, 12:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER