Dermokozmetik nedir

Cilt Bakımında kullanılan dermokozmetik ürünler nedir, hangi amaçla kullanılırlar? Dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Dermokozmetik nedir

Dermokozmetik nedir?

Dermokozmetik kelimesi , dermatolojik yani cilt ile ilgili kullanılan krem, şampuan , losyon, cilt serumu, şampuan , cilt temizleme ürünü gibi bir çok ürünlerden oluşan fakat, gerek formülasyonları, gerek içeriklerindeki maddeler, gerekse üretim ve araştırma teknikleri nedeni ile kozmetik ürünlerden ayrılan , modern, bilimsel ve tıbbi cilt, saç ve vücut bakım ürünlerine verilen genel bir isimdir.

Dermokozmetik ürünler, etkinlik, güvenlik ve uzun dönem kullanım güvenliği açısından klinik testlerden geçirilmiş ürünlerdir.  Dermokozmetikler bazı cilt hastalıklarının tedavisinde ya kendi başlarına kullanılırlar, ya da ilaçların yanında tedaviye destek amacı ile kullanılabilirler. Bazıları ise ilaçla tedavi esnasında oluşan istenmeyen etkileri gidermek ya da hafifletmek amacı ile de kullanılabilirler. 

Tedaviye yönelik bu kullanım amaçları dışında dermokozmetik ürünler, anti-aging yani yaşlanma etkilerinin  önlenmesi,  saç dökülmesini önlenmesi,  daha güzel ve sağlıklı görünmek amacıyla kullanıldıkları gibi, sivilce, siyah nokta , göz altı morlukları , yağlanma , pullanma gibi istenmeyen estetik bozuklukların giderilmesinde ve önlenmesinde de kullanılırlar.

Üretim teknikleri ve etkinlik açısından ilaç bilimi ile yakından ilişkili olan bu ürünler , doğrudan sağlık ve sağlıklı görünümle ilişkili oldukları için genelde eczanelerde satışa sunulurlar. Bunun başlıca sebebi , yoğun etken madde içeren dermokozmetik ürünlerin yanlış kullanımı ve hatalı ürün seçimi durumunda istenmeyen etkilerin ortaya çıkma olasılığı taşımalarıdır. Eczanede satılan bazı benzer ürünler ise dermokozmetik olmayıp eczane kozmetiği olarak sınıflandırılırlar.

Türkiye’de ürünler pazarı son yıllarda oldukça önemli bir büyüme göstermiştir.  Bu büyümede satın alma gücünün ve kişisel bakım kültürünün artışı kadar, sağlık hizmetlerindeki gelişmenin ve hizmete ulaşabilirliğin artışı da rol almaktadır. Bunun yanı sıra eczane karlılık oranlarındaki düşüşler sonucunda eskiden ilaç ve reçeteye odaklanmış olan eczacılık sektörünün ilaç dışı ürünlere gösterdiği ilginin de katkısı büyüktür.

Ülkemizde uzun süredir hem hekim hem de eczacılara yönelik önemli çalışmalar yaparak , ülke genelinde tanınan ve kullanılan önemli markalar mevcuttur.  BU markaları saymak gerekirse,  Avene, Bioderma, Babe, Dermalogica, , Vichy , , Filorga, Vichy, Noviderm, Neostrata, Mustela  ve Uriage gibi markalar sayılabilir.

 

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2013, 06:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER