Dövize “Hayır”, TL’ye “Evet”

Dövize “Hayır”, TL’ye “Evet”

Dövize “Hayır”, TL’ye “Evet”

HükümetTLdeki değer kaybını durdurmak içinçeşitli önlemler alırken,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Yastığının altında döviz olanlargelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TLye dönüştürsün. Türklirası, altın değer kazansın çağrısına MÜSİAD’dan da destek geldi.

11 bini aşkın üyesi ve onların temsil ettiği 60bin üye işletmesiyle,

Türkiye’nin yurt içinde ve yurt dışında en yaygınsivil toplum örgütlerinden biri olan MÜSİAD, tüm üyelerini TL kampanyasınadestek olmaya çağırdı. MÜSİAD’ın Dövize “Hayır”, TL’ye “Evet” dediğini belirtenGenel Başkan Nail Olpak, dövizin bugünkü durumuna küresel dalgalanmaların yanısıra belirgin bir manipülatif hareketin de sebep olduğunu ve bu durumdan TL’ninkazanacağı değer ile çıkılacağının altını çizdi.Olpak, alınması gereken ekonomiktedbirlerle ilgili de önerilerde bulundu. MÜSİAD’ın TL kampanyası ve ekonomiktedbir önerileriyle ilgili değerlendirme yapan Nail Olpak şunları söyledi;

“Bugün ülkemizde döviz piyasalarında yaşananlarabaktığımızda; kısa ve orta vadede atılacak adımları iyi planlayarak,gerekenleri hızla yapmanın ve kamuoyuna iyi anlatmanın önemli olduğunugörüyoruz. Dövizde yaşadığımız dalgalanmaların sadece küresel kaynaklıolmadığı, ancak ülkemizin mali altyapısından da kaynaklanmadığı açıkçaortadadır. Manipülatif bir hareketle karşı karşıyayız. Bu manipülasyona nedenolanlara yaptırım uygulanması ve yurt içinde TL’ye değer kaybettirmeyihedefleyen manipülasyon yapanların ellerinden de bu fırsatı almamız gerekiyor.”BugünTürkiyede, ne kamu ne de özel sektör açısından bundan 5 ya da 10 ay öncesinekıyasla daha kötü bir tablo olmadığını belirten Olpak, hem iş dünyasının hem deyetkililerin kısa vadede ülke ekonomisi yararına alması gereken ekonomiktedbirleri ve önerileri de şöyle sıraladı;

Tasarruflarımızı TL ile yapalım

“Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği, Sayın Başbakanımızın gereklitedbirleri almak için çalışmalar yürüttüğü ve halkımızın da destek verdiği “Dövizini Bozdur, Tasarrufunu TL ile yapçağrısıözellikle bu dönemde sahip çıkmamız gereken bir davranıştır. MÜSİAD olarak buçağrıyı destekliyor,üyelerimiz vevatandaşlarımızı da destek olmaya çağırıyoruz.

Bunu öncelikle yapması gerekenlerin başındakamu kurum ve kuruluşlarıgelmektedir.Firmalara her zamankitavsiyemiz olanHangi parabiriminden borcun varsa, o para biriminden borçlançağrımızıyineliyoruz.

Yurtiçindeki döviz manipülasyonuna engelolalım

Yurt içinde Döviz manipülasyonu yapanlar varsa, BDDK, Merkez Bankası veyetkili kurumlar bunu tespit edebilecek ve gerekeni yapabilecek altyapı veyetkiye sahiptir. Gereken yapılmalıdır.Döviz/TL parite değişiminin bir ayağı daTLdir. O halde, manipülasyona fırsat sağlayabilecek bir TL imkanıoluşturulmamalıdır.

Döviz/Faiz kıskacında kamu tarafındayapılabilecekler

Döviz/Faiz etkileşiminde birçok parametre vardır. Bu noktada desteksağlanabilecek alanlardan birisi de, gerekli düzenlemeleri yaparak kamu kurumve kuruluşlarının banka mevduatları yoluyla yapılabilecek olanıdır.

Kamu kurumları, özellikle bu dönemde, önceliği kamu bankalarına vererekmevduatlarına yüksek faiz elde etme yarışını bırakmalıdır. Bu mevduata,enflasyonu geçmeyecek, hatta bir miktar altında kalacak bir faiz kısıtıgetirilebilir. Bu mevduatın vadeleri, en az 6 ay olacak şekilde hızlayenilenmelidir. Mevduat karşılığı promosyon alımları derhal durdurulmalıdır. Kamu,özel sektör ve bireysel ayrımı yapılmadan, 6 ay ve daha uzun vadeli TL mevduata%10luk gelir vergisi stopajı bu dönemde sınırlanmalıdır. Bunların yapıldığıbir süreçte, Merkez Bankası da faiz artırımı konusunda daha dikkatli olmalıdır.

“Teminat açığı sorunu çözülmezse özel sektörtıkanır”

Bu süreçte önemli bir başka konu da kredilere ilgili teminat açığıdır. Dahaönce düşük kur değerinden kullanılan kredilerde teminat açığına düşülmesi işdünyası için kritik önemdedir. Özel sektör, döviz kredisi borcunu ödeme zamanıgelince, ödeyebilecek olsa bile, bugünkü teminat açığı sorunu çözülmezsetıkanır. Bunu çözmenin yolu, en azından bu geçiş süresince döviz borcuteminatlarının döviz kredisin alındığı kur üzerinden değerlendirilmesiolmalıdır. TL’nin değer kazanmasının çok önemli olduğunu belirten Olpak, “2013yılında yaptığımız MÜSİAD Genel Kurulu’nda da artan uluslararası etkinliğimizdoğrultusunda, bölgemizde TL ile ihracatın artması için yapılan çalışmalarınçok önemli olduğunu, yurt içinde yaygın bir şekilde döviz ile alışverişyapılmasının yanlışlığını ve buna bir an önce dur denilmesi gerektiğinisöylemiştik. Bugün daha da önem kazanan bu söyleme ve Sayın Başbakanımızınaçıkladığı Kamu ihale ve alımlarının TL ile yapılacağı kararına ekolarak, hizmet sektörü de dahil döviz ile alışveriş uygulamalarının biran öncekapsama alınması ve sona erdirilmesi gerekmektedir” dedi.

Şaban Atalay

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2016, 12:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER