Dünya Böbrek günü kutlanıyor

Zonguldak Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği Genel Başkanı Ayhan Kefeli, her yıl Mart Ayının İlk Perşembe Günü Dünya Böbrek Günü olarak kutlandığını açıkladı.

Dünya Böbrek günü kutlanıyor

ZODOD Genel Başkanı Ayhan Kefeli, Binlerce böbrek hastası, kalp hastası, organ beklediğini hatırlatarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Maalesef yeterince ülkemizde organ bağışı olmadığı için bu hastalarımızı çoğu kez kaybetmekteyiz. O zaman yapmamız gereken tek bir şey var. Yaşarken organlarımızı bağışlamak. O zaman binlerce hastanın yaşama umudu ve sevinç kaynağı olabiliriz. Organ bağışının kan naklinden hiç bir farkı yoktur. Nasıl ki insanlar kan kaybından ölmesinler diyorsak organlarımızı bağışlayarak ta; insanların ölmesini engelleyebilir onların hayatta ikinci baharlarına yaşamalarına sebebiyet verebiliriz”


“ORGANLARINI BAĞIŞLAYARAK İNSANLIĞA KATKIDA BULUNULABİLİR”
“18 yaşını bitiren ve akil hali olan herkes organlarını bağışlayabilir. Kalp, akciğer, karaciğer, böbrek ve pankreas organlarını bağışlayabilir, kalp kapağı, göz kornea tabakasını, kas, kemik iliği ve yüz gibi dokuları da bağışlayabilir. Öldükten sonra olabileceği gibi yaşarken de böbrek gibi organlarını bağışlayarak insanlığa katkıda bulunabilir. Ülkemizde organ bağışı yasal olarak kanunlarla düzenlenmiştir.1080 yılında düzenlenen ve 2240 sayılı yasa organ ve doku bağışı ile ilgilidir. Dinimiz İslamiyet’te organ bağışını yani hayat kurtarmayı teşvik etmektedir. Din İşleri Yüksek Kurulunun 6 Mart 1980 tarih ve 196 sayılı kararına göre organ bağışı, İslam dinine göre caizdir. Yüce kitabımız Kuranı Kerim, kişiye hayat vermek, bütün insanlara hayat vermeye eşdeğer der. Onun için yaşarken organ bağışlamak üzere İl Sağlık Müdürlüğüne, Hastanelere başvurarak organ ve doku bağışlama ünitelerine başvurarak gerekli yasal belgelerimizi de almalıyız. İlimizde de organ bağışı konusunda örnek çalışmalar yapmaktayız. Zonguldak Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği olarak özellikle börek nakli konusunda hastalara ne yapılması gerekiyorsa özverili bir şekilde çalışarak yerine getirmekteyiz.
Değerli yönetim kurulu üyelerim ve İl Sağlık Müdürümüz Dr. Bilal Cin, Müdür Yardımcımız Dr. Emin Palancı ve ismini sayamadığım nice isimsiz kahramanlara ne kadar teşekkür etsek azdır. ZODOD olarak organ bağışı konusunda örnek çalışmalar yapan tüm Kurum ve Kuruluşlara da canı gönülden teşekkür etmek istiyoruz. Organlarımızı bağışlayarak ihtiyaç sahibi insanlarımızın yanında olalım.”

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2017, 07:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER