Emeklilik yaşı 43´e düşecek

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 16 Eylül 2014 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’nde çalışan arkadaşlarımızı ziyaret ederek torba kanun olarak bilinen 6552 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un madencilikle ilgili maddeleri hakkında bilgi verdi.

Emeklilik yaşı 43´e düşecek

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 16 Eylül 2014 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’nde çalışan Madencileri  ziyaret ederek torba kanun olarak bilinen 6552 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un madencilikle ilgili maddeleri hakkında bilgi verdi.

Sabah vardiyası değişiminde işten çıkan ve işe girecek olan işçilerin bilgilendirildiği ziyarete Alabaş’ın yanı sıra GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİSKozlu Şube Başkanı Şaban Kaptan ve şube yöneticileri, Karadon Şube Başkanı Neşat Cebeci ve Şube Yönetimi katıldı.

6552 Sayılı Kanunun taşkömürü ve linyit yeraltı maden işletmelerinde çalışan işçilerin ücretlerinin iki asgari ücretten az olamayacağını düzenlediğini belirten Alabaş, emeklilik yaşının ise 55’ten 50’ye düşürüldüğünü, fiili hizmet süreleriyle birlikte madencilerin emeklilik yaşının 43’e kadar düşeceğini söyledi.

Yeraltı maden işletmelerinde İş Kanunu’nda bulunan haftalık 45 saatlik çalışma süresini değiştirmeden en fazla 36 saatlik, günlük 6 saatlik yeraltı çalışmasını düzenleyen maddesinin girişimleri sonucu 1 Ocak 2015 tarihine ertelendiğini belirten Alabaş, “Düzenlemenin uygulanabilirliğinin olmadığını ifade ettik. Madencilikte yeraltı çalışma süresinin yanı sıra tüm çalışma sürelerinde günlük 7,5 saat, haftalık 37,5 saat, iki gün tatil düzenlemesinin doğru olacağını belirttik. Konuyu, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile görüştük. Sayın Bakan, yeni bir yasayla, çalışma süreleriyle ilgili düzenleme yürürlüğe girmeden, taleplerimiz doğrultusunda yeniden düzenleme yapacakları sözünü verdi” dedi.

Soma kazasının ardından torba yasa ile şehit ailelerine, çocuklarının işe alınması gibi çeşitli haklar sağlandığını belirten Alabaş, “166 yıllık üretim kültürü ve 5 bin şehidi olan Zonguldak için bu maddenin uygulanmaması bölge insanı olarak bizleri derinden yaralamıştır. Zonguldak maden şehitleri yakınlarının da bundan yararlanması için mücadelemiz devam edecek. Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olan bu maddenin getirdiği hakların tüm maden şehitlerinin ailelerine de sağlanmasını istiyoruz” dedi.

Alabaş, özetle Soma faciasının meydana geldiği andan itibaren iş güvenliği ile ilgili Sendikalarının görüşlerini kamuoyuyla paylaştıklarını, Torba Yasayla 2008´de madencinin elinden alınan hakların bir bölümünün geri kazanıldığını, TTK’da gruplu çalışan madencilerin daimiye geçirilmesi ve işçi açıklarının giderilmesi için görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Konuşmanın ardından maden işçilerinin sorularını yanıtlayan GMİS Heyeti, ardından ocak şeflerini ziyaret etti.

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2014, 11:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER