ENGELLİLER GENİŞ YER BULDU

ENGELLİLER GENİŞ YER BULDU
gundemeregli.com-Ereğli İlçesi’ndeki, Fiziksel Engelliler Derneği, Koç Grubu’nca yayınlanan “Bizden Haberler Dergisi’nin Haziran 2013 tarihli sayısında geniş yer buldu.Derginin “Amerika Keşfedilmeyi Bekliyor” kapak yazısıyla çıkan sayısının 30 sayfasında, “Engelliler Sosyal Yaşamda Yerini Alıyor” başlıklı 2 sayfa röportaj yer aldı.Dernek Başkanı İsmail Şentürk’ün, görüş ve yanıtlarına yer verilen yazının spotunda ise şunlar kaydedildi:
“Karadeniz Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği, engelli bireylerin ekonomik ve sosyal aktivitelerle üretkenliğini ortaya çıkarırken, topluma yararlı ve kendine güvenen kişiler olmasını sağlamak adına çalışmalarını sürdürüyor. Dernek başkanı İsmail Şentürk bu amaçla gerçekleştirdikleri çalışmaları Bizden Haberler Dergisi’ne anlattı….”
Koç Holding kuruluşunun 80. yıl dönümü münasebetiyle 2012-2013 yılı uygulaması olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliği ile hayata geçirdiği “Ülkem İçin Engel Tanımıyorum” projesinin tanıtımında yer verilen röportajda Şentürk, derneğin ektifviteleri, yaşanan zorluklar ve çözülen sorunlarla ilgili detaylı bilgiler verdi.

  Şentürk, röportajda yer alan; “Derneğiniz hangi kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıyor? Bu işbirliklerinde nasıl sonuçlar elde ediliyor?” sorusunu ise şöyle yanıtlıyor:

  “Derneğimiz Bülent Ecevit Üniversitesi, Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası, Zonguldak Valiliği, Ereğli Demir Çelik Fabrikası (Erdemir), Türk Metal Sendikası, Genel Maden İş Sendikası ve İş-Kur’la işbirliği yapıyor. Üniversite ile eğitim, seminer ve panel düzen¬lemekteyiz. Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası ile özellikle sosyal projelerin yürütülme¬sinde beraber hareket ediyoruz. Zonguldak Valiliği ve İlçe Kaymakamlığı ile görüşülerek yaptığımız etkinliklere destek vermeleri sağ¬landı. Erdemir’den problemlerimizin çözümüne matuf destekler sağlanmıştır. Türk Metal Sendikası ve Genel Maden İş Sendikası’nın katkıları ile Türkiye Taş Kömürü ve Erdemir’de çalışan 20 bin işçiye ulaşılmış olup derneğimizle maddi ve manevi olarak ilgilenmeleri sağlandı. İş-Kur’la beraber tekstil atölyemiz, bilgisayar laboratuvarımız ve mesleki rehabilitasyon ünitemizde de engelli¬lere meslek kazandıran kurslar düzenliyoruz. Bu kurslarda engellilere yaklaşık 600 lira ödeme yapılıyor. Kursiyerimiz bu kurslarda arkadaşları ile sosyal ilişki içine giriyor, hem meslek sahibi oluyor hem de arkadaş.”

SOSYAL YAŞAMDA VARIZ

  Şentürk, “Engellilerin karşılaştığı temel problemler konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizce toplumda bu konuda bir bilinç oluştu mu?” sorusu üzerine şunları kaydetti:

  “Son yıllarda devletin engellilere verdiği özel önem nedeniyle eskiden engellisini saklayan, ona acıyarak bakan bir anlayış yavaş yavaş değişmeye başladı. Engelliler için çıkartılan yasalar, çevre düzenlemeleri, verilen özel hak¬lar şu anda çağdaş ülkelerdeki gibi. Ancak uygulamacılarda henüz tam bir algı oluşmadı¬ğını gözlemliyoruz. Koç Holding gibi şirketlerin ve Sivil Toplum Örgütleri’nin desteği ve baskısı ile bu anlayış da gelişecek ve ülkemizde her engelli istenilen yaşam kalitesinde yaşamını sürdürecek, üretici olacak ve sosyal yaşamda yerini alacaktır.”

Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2013, 08:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER