Engellilerin sorunu engelli olmayanlarla aynı

Engellilerin sorunu engelli olmayanlarla aynı

Engellilerin sorunu engelli olmayanlarla aynı

Kdz. Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk, “Engelli vatandaşlarımızın en büyük sorunu ilçemizde engelli olmayanların sorunu ile aynı, istihdam, daha düne kadar tersanelerde 7 bin işçi çalışıyordu. Buda Kdz. Ereğli esnafına ve her kesimine büyük katma değer sağlıyordu. O anlamda Kdz. Ereğli sadece engelli vatandaşlar için değil engelli olmayan vatandaşlar için sıkıntılı, biz bir ara tersaneler bölgesinde tersaneler çalışıyorken, tersaneye engelli eleman bulmakta zorlanıyorduk. Kalifiye engelli eleman bulup veremiyorduk. Çünkü hepsi iş sahibiydi. Kdz. Ereğli’nin acilen bir yeni metaloji fakültesine ihtiyacı var. Tersaneler bölgesinin yeniden canlanmasına ihtiyacı var” “dedi.

Kdz. Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk, Kdz Ereğli’de engellilerin sorunlarını, dernek çalışmalarını, projeleri değerlendirdi.

Kdz. Ereğli’deki engellilere yönelik kurslar açtıklarını belirten Şentürk, “Kdz. Ereğli’de 94 köy ve ilçe merkezinde olmak üzere derneğimiz de şu anda işitme, ortopedi ve zihinsel engelli olmak üzere 2 bin’e yakın engelli kayıtlıdır. Dernek merkezimizde kayıtlı üyelerimize öncelikle balık tutmayız öğretiyoruz. Burada meslek edindirme kurslarımız var. Bu kursları halk eğitim merkezi ve İŞKUR ile birlikte gerçekleştirmekteyiz. Özellikle İŞKUR la yaptığımız kurslarda ciddi anlamda verim almaktayız. Kursa gelen engellilerin istihdamında biliyorsunuz kamu da yüzde 4 özel sektörde yüzde 3 engelli çalıştırma zorunluluğu var. Bu zorunluluk kapsamında bizde işletmelere aslında kalifiye engelli eleman yetiştiriyoruz” dedi.

Kdz. Ereğli’de engellilerin yaşamını kolaylaştırıcı çalışmalarla ilgili bilgiler veren Şentürk, “Kdz. Ereğli jeopolitik olarak zaten düz bir şehir değil, bayır ve dik, engelliler için çok uygun olan bir şehir değil, yani bir Konya’daki ve Düzce’de ki gibi değil, Kdz. Ereğli’de bayır ve dik yerleri çıkmak engelliler için kolay değil, ayrıca toplu taşıma araçlarından engellilerin yeterince yararlanabildiği söylenemez, hala hazırda engelliler toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanamıyor. Bu anlamda kamu binalarında bir takım sıkıntılar giderildi. Eski Adliye, hastane de daha önce engelliler için sorunlar vardı. Yeni binalar birebir engelliler için uygun hale getirildi. Vergi dairesine hala hazırda engellilerimiz çıkamıyor. Yeni binaya taşınması ile bu sorunda ortadan kalkacaktır. Özel hastaneler engellilere göre yapıldı. Ancak bizim trafikte sıkıntılarımız mevcut, engellilere ayrılmış park yerlerine engelli olmayanların park ettiğini görüyoruz. Bu bilincin Kdz.Ereğli’de oluşması için ciddi anlamda çaba sarf etmekteyiz. İnsanları bizim yerimize kendilerini koymaya ve empati yapmaya davet ediyoruz. Ayrıca mesela belediye plajı ve piknik alanlarında engellilerin de dikkat alınmasını istiyoruz. Otobüs duraklarında ve kaldırımlardaki sorun sadece Kdz. Ereğli’de değil Türkiye’de bir sorun Türkiye de hala bir kaldırım standardı yok, yani Kavaklıkta kaldırım 20 santimken merkezde 30 santim, bir yerde 5 santim, diğer bir yerde 10 santim yani Kdz. Ereğli’de kaldırım yok, yani yayanın yürüyebileceği bir yol yok, gelişmiş ülkelerde otomobiller haricinde yaya yolu ayrıdır. Bisiklet yolu ayrıdır. İnsanlar ulaşımda rahat hareket etmektedirler. Toplu taşıma araçlarından yararlanabilmektedirler. Kdz. Ereğli’de toplu taşıma aracı olarak sadece halk otobüsleri var. Başka bir taşıma aracı yok,Bir metro yok, hafif raylı tramvaylar yok.

Kdz. Ereğli Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi bu işi koordine etmekte, engellilerimiz bir gün önceden ben şuraya gideceğim diye belediyeyi arıyor. İsim ve saatlerini yazıyor. Kdz. Ereğli Belediyesi de engellilere yönelik araçlarla bu hizmeti sunuyor” diye konuştu.

Engellilere yönelik yeni projeler ile ilgili açıklamalarda bulunan Şentürk, şunları söyledi:“

“Kaymakamlık ve Avrupa Birliğindeki görevli memurlarla bir proje çalışmamız var. İşte önümüzde yapacağımız bilgisayarlı muhasebe kursunu sadece işitme engellilere yönelik vermeyi düşünüyoruz. 5 yıl önce bunu yapmıştık. Sebebine gelince iki hocayla vermeyi düşünüyoruz eğitimi, sesli olarak ders anlatan bir hocanın yanı sıra işaret diliyle de engellilere bu dersi verebilecek bir hocayla eğitim vereceğiz. Önümüzdeki 10-16 Mayıs tarihleri arası Türkiye’de sakatlar haftası, belediye ile ilgili ciddi anlamda projelerimiz var. İşte belediye plajının kamp bölümünde önümüzdeki yaz engellilerimizin bir hafta misafir edilmelerini istiyoruz”

Engelli vatandaşların en büyük sorunun istihdam olduğunu kaydeden Şentürk, şöyle konuştu:“Engelli vatandaşlarımızın en büyük sorunu ilçemizde engelli olmayanların sorunu ile aynı, istihdam, daha düne kadar tersanelerde 7 bin işçi çalışıyordu. Buda Kdz. Ereğli esnafına ve her kesimine büyük katma değer sağlıyordu. O anlamda Kdz. Ereğli kötü sadece engelli vatandaşlar ve engelli olmayan vatandaşlar için sıkıntılı, Kdz. Ereğli’nin acilen bir yeni metaloji fakültesine ihtiyacı var. Tersaneler bölgesinin yeniden canlanmasına ihtiyacı var. Düzce depremi Düzce’yi değil Kdz Ereğli’yi vurdu. Bunu bir yere not edin, Düzce depreminden sonra nüfusu Kdz. Ereğli’yi ikiye katlamış durumda, Ereğli’nin nüfusu 100 binlerde iken Düzce’nin nüfusu 60 binlerdeydi. Kalkınmada öncelikli bölge ilan edilmesi, teşviklerle ciddi yatırımlar ve fabrikalar söz konusu ve Düzce’nin nüfusu 200 bine yaklaştı. Kdz. Ereğli ise kan kaybediyor. Bu kan kaybına dur diyecek bir abiye ihtiyacı var. Sadece bu engelli olanları değil, engelli olmayanları da etkiliyor. Kdz. Ereğli’de ekonominin acilen düzelmesi lazım, engellilerin en büyük sorunu istihdam sorunu, biz bir ara tersaneler bölgesinde tersaneler çalışıyorken, tersaneye engelli eleman bulmakta zorlanıyorduk. Kalifiye engelli eleman bulup veremiyorduk. Çünkü hepsi iş sahibiydi”

Kdz. Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği olarak şimdiye kadar birçok önemli projelere imza attıklarını belirten Şentürk sözlerini şöyle tamamladı: “Giden Kaymakamımız İbrahim Çay’ın himayelerinde geçtiğimiz yıllarda 3 defa okullar da engelleri kaldıralım diye proje yaptık. Bu proje kapsamında öğrencilerimizden toplanan bir ve iki liralarla 50 engellimize akülü tekerlekli sandalye aldık. Bunu öğrencilerimiz simit paralarıyla aldı. Şimdi mevcut kaymakamımızın da sıcak bakacağına inanıyorum. Kendisinin himayelerinde burada Nisan ayında yine okullarda kampanyalar açılıp, elde edilecek küçük rakamların bir araya gelmesi ile ihtiyacı olan engellileri bu yaz akülü sandalyelerle buluşturmak istiyoruz. Şimdiye kadar 106 tane engellimize akülü araba kazandırmışız. Çoğu mükerrer olmak üzere 500 tane de manüel tekerlekli sandalye vermişiz. Bu manüel sandalyelerini sadece engellilerimize değil, kaymakamlık, diş sağlığı, cezaevlerine, adliyeye, sağlık ocaklarına ve hastanelere yani kamusal alanlarda insanların istifade hemen hemen heryere tekerlekli sandalye bırakıyoruz. Bizim en büyük destekçimiz Erdemir ve Sendikadır. Erdemir bir takım insanların Ereğli’ye sırtını çevirdiğini söyleseler de bize sırtını çevirmiş değil”

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2016, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER