.Erdemir Vakfı´na kesilen ceza´ya büyük indirim

Kdz. Ereğli´de kurulu bulunan, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nda (ERDEMİR) çalışanlardan oluşan Erdemir Vakfı’nın “off-shore Hesabı” nedeniyle kesilen 129 milyon lira cezasında büyük indirim yapıldı.

.Erdemir Vakfı´na kesilen ceza´ya büyük indirim

Kdz.Ereğli’de kurulu, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nda (Erdemir) çalışanların oluşturduğu Erdemir Vakfı ile Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile yapılan görüşmenin sonuçlandığı bildirildi.

Vakfın resmi internet sitesinde yer alan duyuruya göre, kuruluşa, “Vakfın 2008 ve 2009 yıllarında Türk Bankalarının yurt dışındaki şubelerinden elde ettiğifaiz gelirleri (off-shore)” nedeniyle yaklaşık 8 ay kadar önce, vergi aslı, vergicezası ve gecikme faizi olarak 129 milyon lira tarhiyat yapıldığı hatırlatıldı.

İlerleyen süreçte Vakıf yönetiminin GİB ile görüşme talepleri olduğu ve olası cezanın ödenmesi durumunda ise vakıf üyelerinin varlıklarının yüzde 17’sine genel kurul kararıyla blokaj konulduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

140 MİLYON YERİNE 37,5 MİLYON!

“Uzlaşma görüşmesi günü itibarı ile kesilmiş olan vergi cezasının faizleri ile birliktetoplam tutarı yaklaşık 140 milyon lirayı aşmıştı.Uzlaşma görüşmesi 17Ekim 2014 günü Ankara’da GİB’de yapılmıştır. Mali ve hukukiolarak kesilen cezanın uygun olmadığı görüşünü korumakla birlikte, yılbaşından buyana bu konuda yaşanan belirsizlik ve sıkıntıların 3-7 yıl sürecek bir dava sürecine detaşınmaması, dava sürecinin, çok az olasılıkla da olsa, aleyhimize sonuçlanmasıhalinde ödenmesi gerekecek tutarın büyüklüğü, yaklaşık bir yıldır çeşitli kanallardandevam eden temaslar ile ancak bu noktaya gelinebilmesi gibi unsurlar göz önündebulundurularak, görüşmeler sonucunda toplam 37,5 milyon lira tutar için uzlaşmasağlanmıştır. Belirlenen miktar bir ay içinde ödenecektir.Yaşanan bu süreçte sağlanan destek ve katkılar için tüm emeği geçenlere teşekkür

CANDAN VE ODABAŞ VE BEKCAN’IN ÇABALARI

Hatırlanacağı gibi, anılan cezanın belirlenmesi süresinde, konu özellikle 30 Mart 2014’de yapılan yerel yönetim seçimleri öncesi gündele gelmiş ve konu Türk Metal Sendikası Ereğli Şubesi tarafından AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan’a da iletilmişti.

Candan’ın Ankara’da sürdürdüğü temaslar, Sendika Şube Başkanı Yusuf ziya Odabaş ve Erdemir Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mecteba Bekcan tarafından yakından takip ediliyordu.

Vakıf üyelerinin yaşanan süreci en az zararla atlatmasıda, Candan, Odabaş ve Bekcan’ın konu üzerinde hassasiyetle durmasının etkili olduğu ifade ediliyor.

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2014, 12:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER