Erdem,Rusya krizi yüzünden gemiler Zonguldak limanı´nda bekliyor

Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, 2015 yılı değerlendirme toplantısı düzenledi.

Erdem,Rusya krizi yüzünden gemiler Zonguldak limanı´nda bekliyor
Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, 2015 yılı değerlendirme toplantısı düzenledi. Deniz Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya;DTO Başkan Yardımcısı ve A.D Kara ve Deniz Acentesi Sahibi Ali Doğru, Yönetim Kurulu Üyeleri Vira Denizcilik Acentesi Sahibi Tufan Küllü, Sude Denizcilik ve Acente Sahibi Oğuz Ünlüer ile Şube Müdürü Yelda Bek katıldı. Basın toplantısına önceki gün Babasını kaybeden AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu’na baş sağlığı dileyerek başlayan Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı İrfan Erdem, Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesi ile başlayan kriz sonrası Rus gemilerinin Türkiye’ye gelmek istemediğini söyledi. Erdem, Rusya’ya gitmek üzere yola çıkan bazı gemilerin kriz nedeniyle Zonguldak Limanı´nda beklediğini ifade etti.
Batı Karadeniz DTO Başkanı İrfan Erdem Türkiye’nin sınır ihlali yapan Rus uçağını angajman kuralları çerçevesinde düşürmesinin ardından iki ülke arasında başlayan krizi değerlendirdi. Türkiye-Rusya arasında başlayan kriz sonrasında Türk bayraklı gemilerin Rusya’ya gidemediği gibi Rus gemilerinin de Türkiye’ye gelmek istemediğini dile getiren Erdem, krizin boyutlarının basında yazılanlardan çok daha büyük olduğunu öne sürdü. Erdem konuşmasında şunları söyledi:
Zonguldak ve Ereğli Limanı’ndan Rusya’ya narenciye götüren Ro-Ro gemilerimizin bir kısmı yükünü boşalttı, bir kısmı boşaltamadan geri geliyor. En son giden narenciye yüklü gemi Ukrayna’ya çevrildi. Rusya uçağının düşürülmesinden ötürü çok rahatsız. Karadeniz’de de boğazlardan ötürü sadece Türkiye ile münasebeti var. Akdeniz ve büyük denizlere gidebilmesi için Karadeniz üstünden boğazları geçmesi gerekiyor. Bu yaptırımlar artacak mı? Artacak. Gemi incelemeleri devam ediyor. Bu olay çok yeni olduğu için istatistiki bilgi veremem. Türkiye’den Rus bayraklı 24 adet gemi gitmiş. Bu gemiler uçak düşürme olayından önce gidenler. Mayıs ayında Rusya’ya 27 gemi göndermişiz. Uçak düşürme olayından sonra bu miktar gittikçe azalacak ve benim görüşümle sıfıra doğru inecek. Bunun iki tane nedeni var. Rus gemileri de Türkiye’ye gelmek istemiyor. Biz Rusya’ya gemi gönderiyoruz ama Rus bayraklı gemiler de Zonguldak, Ereğli ve Bartın limanlarına geliyor. Yük alıp gidiyorlar. Gemi kontrollerini karşılıklı misilleme yaptığımız için Rus gemileri de gelmek istemiyor. Rusya’ya giden bir Ro-Ro gemisi içerisinde Rus TIR’ları Zonguldak Limanı´nda bekliyor. Çünkü Rusya kendi TIR’larını bile kabul etmiyor. Şoförleri gemiden iniyor ya hava yoluyla ya da başka bir nakil vasıtası ile Rusya’ya gidiyorlar. TV’lerden ve basının yazdığından daha sert bir rüzgar var. Fırtınaya doğru yöneliyor. 10 milyar dolarlık bir ihracat hacmimiz var. 150 milyardan 10 milyar doları düşünürseniz hemen hemen yüzde 10’u kadar tutuyor. Bunların barış içerisinde çözülmesi lazım. Yoksa Batı Karadeniz bölgesinden Rusya’ya hiçbir gemi gitmez. Bu bölgenin en büyük gemi acenteleri burada. dedi.
Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2015, 14:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER