Gemici, Zonguldak’ın yeniden yapılanmaya ihtiyacı var

Eski Bakan, CHP’den Zonguldak Milletvekili Aday Adayı Hasan Gemici, 24 Mart 2015 tarihinde Genel Maden İşçileri Sendikası’nı (GMİS) ziyaret ederek Genel Başkan Eyüp Alabaş ile görüştü.

Gemici, Zonguldak’ın yeniden yapılanmaya ihtiyacı var

Eski Bakan, CHP’den Zonguldak Milletvekili Aday Adayı Hasan Gemici, 24 Mart 2015 tarihinde Genel Maden İşçileri Sendikası’nı (GMİS) ziyaret ederek Genel Başkan Eyüp Alabaş ile görüştü.

Alabaş’ın yanısıra GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun ve şube yöneticileri tarafından karşılanan Hasan Gemici, TTK ve Zonguldak ile ilgili düşüncelerini paylaştı.

Ziyarette konuşan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Maden işçisi tarihinin en zor günlerini yaşıyor. Zonguldak; madenle, kömürle varolmuş bir şehir. TTK, geçtiğimiz yıl tarihinin en az işçi sayısıyla tarihinin en az üretimini gerçekleştirdi. TTK’nın kurulu kapasitesi yıllık 5 milyon ton, norm kadrosu 14 bin 500 olmasına rağmen kurulu kapasitesinin üçte biriyle ve norm kadrosuna göre 4 bin 500 işçi açığıyla çalışıyor. TTK bugün, işçi açıkları nedeniyle bırakın üretim yapmayı iş güvenliği tedbirlerini bile yeterince alamayacak duruma geldi.

Böyle bir süreçte bizleri ziyaret eden siyasetçilere, gerek aday adaylığı sürecinde gerekse adaylıkları kesinleştikten sonra maden işçisine sahip çıkacağını, TTK’ya sahip çıkacağını ifade eden ve bundaki samimiyetini de maden işçisine gösteren adaylara maden işçisi bu dönemde sahip çıkacaktır.

Son dönemde maden işçisinin duyarlılığı her zamankinden daha fazla. Bir grup maden işçisi arkadaşımız da bu duyarlılığı kamuoyuna yansıtabilmek amacıyla Zonguldak’ta, TTK’nın sorunlarına ve işçi açıklarına dikkat çekmek için bir imza kampanyası düzenlediler.

Böyle bir süreçte Sendikamızı ziyaret ettiğiniz için teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.”

Hasan Gemici ise; “Genel Seçimlerden önce CHP’den kontenjan adayı olmak için başvurdum. Bu kararın verileceği 7 Nisan öncesi Zonguldak’taki parti teşkilatlarımızı, sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek onların desteklerini almaya çalışıyorum.

Dün Kdz. Ereğli’de ziyaretlerde bulundum ve madenci arkadaşlarımızın imza standını gördüm ve imza verdim.

Tabii ki Zonguldak’taki siyasetçilerin birinci meselesi TTK’dır” dedi.

Hasan Gemici de TTK ile ilgili olarak 1995 yılında Milletvekili ve ardından Bakan seçilmesinin ardından özel çabalar harcadıklarını, kriz döneminde hiçbir kuruma işçi alınmadığı bir dönemde Rahmetli Başbakan Bülent Ecevit’in iradesi ve talimatıyla TTK’ya 4 bin 350 işçi alındığını belirtti. Gemici, “O dönem işçileri kurayla aldık. Çok hakkaniyetli bir uygulamaydı. Eleştiriler de aldık ama ben o gün doğrusunu yaptığımızı düşünüyorum. Bugün işçi sayısını 9 bin diyorsunuz. Yani mevcut işçinin yarıya yakını bizim zamanımızda alınmış” dedi.

Gemici, “TTK’nın zararı ile işçi sayısı arasında ters bir orantı var. İşçi sayısı azaldıkça TTK’nın zararı artıyor. Ancak nedense bu bugün bunun tersi düşünülüyor. Oysa işçi alınsa üretim artırılsa ve üretimden sağlanan işçiye ödense bu zarar aşağıya çekilir. Bu gerçeğin Ankara’ya mutlaka anlatılması gerekiyor. Ancak bu öyle kolay bir şey değil.

Zonguldak kritik bir durumda. Hatta öyle bir hale gelmiş ki Zonguldak’ın iktidar Milletvekilleri bile artık TTK’yı savunmuyorlar ve TTK’nın zararlarını bizzat kendileri dile getiriyorlar. Hatta bir AKP Milletvekili, TTK’nın bin liraya yaptığı bir işin dışarıda 100 liraya yapıldığını söylüyor. Özel ocakların daha az işçiyle iki kat-üç kat daha fazla üretim yapıyor gibi mukayeseler yapıyorlar. Bu doğrudan doğruya hem TTK’yı bilmemektir hem de Türkiye’deki enerji konusunu bilmemektir. Enerji emniyetini, Zonguldak’taki üretim kültürünü bilmemek, yeraltındaki bu zenginliğimizin farkında olmamak demektir” dedi.

Yurtdışından örnekler veren Gemici, Almanya’nın Ruhr Havzası’nda 40-50 yıl boyunca kömür üretiminin bölgeyi geliştirdiğini ancak bir süre sonra üretim çeşitliliğinin planlanarak hayata geçirildiğini belirtti. Zonguldak’ın da TTK ile birlikte bu üretim çeşitliliğine kavuşabilmesi için planlama yapılması gerektiğini belirten Gemici, “Zonguldak’ın pozitif bir ayrımcılığa ihtiyacı var. Bu ancak bir yasayla mümkün olur. Partilerin seçim bildirgelerine girmesi gereken bir husustur.

Zonguldak’ın mevcut durumu dikkate alındığında yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyduğunu belirten Gemici, “TTK’yı elbette savunacağız ancak bizim Almanya’nın, İngiltere’nin ve Amerika’nın bir çok bölgesinde olduğu gibi yeniden bir yapılanmaya ihtiyacımız var. Zonguldak ile ilgili bir değişim ve gelişim programının ortaya konması gerekiyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2015, 12:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER