Genel kurul şölen havasında başladı

Türk Metal Sendikası Kdz. Ereğli Şubesi’nin 10. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.

Genel kurul şölen havasında başladı




Türk Metal Sendikası Kdz. Ereğli Şubesi’nin 10. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.

Gülüç Büyük Anadolu Otel’de gerçekleştirilen Türk Metal Sendikası 10.Olağan Genel Kurulu’na, AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof Dr. Ercan Candan, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Opr Dr Hüseyin Uysal, Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Kdz. Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Gülüç Belde Belediye Başkanı M.Gökhan Demirtaş, Kandilli Belde Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Kdz. Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cevdet Civelek, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı M.Fatih Çakır, Cumhuriyet Halk Partisi Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, Milliyetçi Hareket Partisi Ereğli İlçe Başkanı Talat Şeker, Milliyetçi Hareket Partisi Gülüç Belde Başkanı Atilla Tarık Semiz, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve delegeler katıldı.

Sendika Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, genel kurulda yaptığı açılış konuşmasında görev süresi içerisinde gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgiler verdi sendika genel merkezine desteklerinden ötürü teşekkür etti. Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak da konuşmasında işçi sınıfının yaşadığı sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

“TEDBİRLER ALMAYA ÇAĞIRIYORUM”

Mecliste yeni yapılan düzenlemeler ile Uluslar arası Çalışma Örgütü İLO’nun 2 önemli sözleşmesini onaylandığını belirten Kavlak, “İnşaat ve madencilik alanında güvenlik ve sağlık hizmetleri onaylanarak yürürlüğe girdi, keşke bu kadar can yitirilmeden önce böyle yapılsaydı. Şimdi yetkililere bu sözleşmenin uygulanması konusunda etkin tedbirler almaya çağırıyorum. Yeraltındaki bütün zenginliğimiz tek bir işçinin canından daha kıymetli değildir. Hiçbir gökdelen bir inşaat işçisinden daha önemli değildir. Biz artık hak kaybetmek sendikalaştırıldığımız için işten atılmak istemiyoruz biz herkesin özgürce sendikalı olabileceği bir ülke için mücadele ediyoruz. Biz işçilerin iş cinayetlerinde cinayet verdiği değil herkesin can güvenliği olduğu işyerleri için mücadele ediyoruz. Biz emek, ekmek, adil ücret için mücadele ediyoruz” dedi.

“KIDEM TAZMİNATINDA SULAR DURULMUYOR”

Çalışma hayatının gündeminde kıdem tazminatı, taşeronlaşma ve özel istihdam bürolarına işçi kiralanma yetkisinin verilmesinin bulunduğunu belirten Kavlak şunları söyledi: “Bu 3 önemli konuyu 2015 yılına taşıyoruz. Ülkemizde siyasi gündem hergün değişiyor hatta bazı günler farklılaşıyor. Gelecek yıl aynı gündem peşinde koşacağız özellikle kıdem tazminatında. Hiç sular durulmuyor, kapılı kapılar arkasında planlar projeler hazırlanıyor. Sendikal özgürlükleri budayanlar bunlar yetmedi daha fazla budamanın yolunu arıyorlar, son kalemiz kıdem tazminatı da ortadan kaldırmak istiyorlar.

“BUNUN ADI GENEL GREV”

Bu ülkede özellikle örgütsüz kesimde çalışan emekçiler ellerine geçen para ile bırakın tasarrufu ay sonunu zor getiriyor. Bir kenara 3 kuruş para ayıramıyor, tek umudu var emekli olduğunda kıdem tazminatı var. O para oğlunun düğün parası o para hastalandığında doktor o para öldüğünde onun kefen parası. Hiç merak etmeyin dert etmeyin kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir. Kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin uzatılması bunun gibi her türlü girişimin karşısındayız. Buna cevabımız genel grev olacaktır. Bu milletinin kefen parasına göz dikenleri asla affetmeyeceğiz, bunun hesabını onlara soracağız, ödeteceğiz”

“KÖLELİ DÜZENİ İSTENİYOR”

Tartışılan konulardan biri de, Özel istihdam büroları. Ne yapılacak bu özel istihdam bürolarıyla? Yani birtakım şirketler kurulacak, her işkolundaki işçilerle sözleşme yapacak, sonra da onları kiraya verecek. İşçiye bir lokma, kendilerine dört dörtlük sofra. Asıl olarak bununla kölelik düzeni istiyorlar. İşçiyi mal gibi alıp satalım, istediğimize kiralayalım, sendika, toplu sözleşme, hak, hukuk olmasın istiyorlar, Allah gözünüzü doyursun sizin. Bu ülkenin ekmeğe muhtaç insanlarının, işsizlerinin sırtından para kazanmak isteyenlerin onları köle gibi alıp satmak isteyenlerin Allah gözünü doyursun. Buradan söylüyorum, bizi bunlarla test etmeye, çaresizliğe mahkum etmeye, köleliği kabul etmeye zorlamayın. Bunu kabul etmeyeceğiz.

“SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ”

Sonuna kadar direneceğiz. Biz artık hak kaybetmek istemiyoruz. Biz, sendikalaştığımız için işten atılmak istemiyoruz. Biz, herkesin özgürce sendikalı olabileceği bir ülke için mücadele ediyoruz. Biz, işçilerimizin iş cinayetlerinde can verdiği değil, herkesin can güvenliğinin sağlandığı işyerleri için mücadele ediyoruz. Biz, emek için, ekmek için, hak için, adil bir ücret için mücadele ediyoruz. İnsan onuruna yakışır bir iş için, Adil bir vergi sistemi için mücadele ediyoruz. Biz, herkesin demokratik haklarına saygılıyız. Ancak biz kendimiz için de demokrasi istiyoruz. Haklarımıza saygı istiyoruz. Özgürce örgütlendiğimiz, Toplu pazarlık ve grev hakkımızı özgürce kullanabildiğimiz, sir endüstriyel demokrasi istiyoruz. Bütün bunları isterken de size güveniyorum değerli arkadaşlar.

“AKILLI OLUN DİYORUM”

Bu ülkede Türk Metalciler var diyorum. Karadeniz kıyılarında Ereğli diye bir şehir, Ereğli´de, Erdemir diye bir fabrika var diyorum. Akıllı olun, akıllı, onlar sokağa çıkarsa, aklınızı alırlar diyorum.

“ERDEMİR REKOR KIRIYOR”

Türkiye´de,11 Mayıs 1960´da, Erdemir´in kuruluşu tescil edildi.15 Mayıs 1965 yılında da, yaklaşık yarım milyon ton ham çelik,400 bin ton yassı çelik kapasitesiyle üretim serüveni başladı. Gelelim günümüze, 2013 yılında Erdemir´de, 2 milyon 925 bin ton mamül üretildi. 2014´ün onuncu ayına kadar yapılan üretim 4 milyon tonu aştı. Yılsonu itibariyle Erdemir rekora koşuyor. 2007´deki 4 milyon 200 bin tonluk üretim rekoru, bu yılsonu itibariyle kırılacak. Hayırlı olsun. Daha çok üretim yapalım ki ülkemiz kalkınsın, zenginliğimiz artsın.

“KARAELMAS 5 BİN CAN ALDI”

Zonguldak denilince akla emek geliyor emeğin başkenti geliyor. Zonguldak emeğin olduğu kadar kederin de başkenti. Elimizdeki kayıtlara göre bu şehir 5 bin şehit vermiş, karaelmas 5 bin canımızı almış. 2015 Yılına nasıl bir umutla bakabiliriz, nasıl hayal kurabiliriz.

“HAKLARINI ALAMIYORLAR”

Erdemir´in bir de kardeşi var, İsdemir. Siz burada nasıl canınızı dişinize takıyorsanız, onlar da İskenderun´da canla başla çalışıyorlar. Çalışıyorlar ama haklarını alamıyorlar. Çalışıyorlar ama kandırılıyorlar. Hem de sendikaları tarafından. Yanlış duymadınız, kendi sendikaları tarafından. Şaka gibi arkadaşlar. İskenderun´da, 1 yılı aşkın bir süredir İsdemir işçilerine elimizi uzatıyoruz. Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim, sevilelim, hakkınız kimsede kalmaz diyoruz. Evelallah, hakkınızı söke söke alırız diyoruz. Bize güvenen, inanan binlerce kardeşimiz, Sendikamızın saflarına katıldı. Artık İsdemir´de biz de varız ve çok güçlüyüz. İnşallah, yetkiyi aldığımızda burada ne yaptıysak, orada da aynısını yapacağız.

“YAĞMALANMIŞ BİR UCUBE”

Kurduğunuz ve yaşattığınız Erdemir vakfı, Bir başarı öyküsüdür, bir abidedir. İsdemir vakfı ise, ziyan edilmiş, yağmalanmış bir ucubedir. Bu örnekler saymakla bitmez ama az kaldı.4 gün sonra İsdemir´de o sahte sendikacıların izi bile kalmayacak. Kaybolup gidecekler, müfettiş raporundan da umduğunuzu bulamadınız. Muvazamuvaza dediniz. Haklısınız çünkü siz Muvazayı iyi bilirsiniz. O sizin en iyi bildiğiniz iştir. Ama o da bitti, müfettiş raporu çıktı. Artık geri sayım başladı. 4 gün sonra zulmün kapısına kilit vurulacak, yetkiniz sona erecek. Buradan, Ereğli´den, İskenderun´a, İsdemir´in çilekeş emekçilerine sesleniyorum. Yetkiyi aldığımızda, İsdemir´de yepyeni bir dünyanın kapılarını aralayacağız. Sizler de, Erdemir´deki kardeşleriniz gibi mutlu olacak ve kendinizi güven içinde hissedeceksiniz.

“İLK KEZ ÜNİVERSİTE KURUYOR”

İşçimiz için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. MESS ile yürüttüğümüz ortak projeyle,100 binden fazla üyemizi eğitimden geçirdik. Bu eğitimler, İLO tarafından, tüm dünyaya örnek gösteriliyor. Son zamanlarda, bütün gücümüzü ve dikkatimizi, işçi çocuklarına yönelttik. Nasıl mı? Dünyada bir ilki gerçekleştiriyoruz. İlk kez bir işçi sendikası üniversite kuruyor. Bunun için ön izni aldık. Burada sizlerin çocukları okuyacak. Hem de cebinizden tek kuruş çıkmadan, tam burslu okuyacak. Okuma şansı bulamayan işçi çocuklarını, iş garantili meslek sahibi yapacağız. Bursa´da önemli bir proje hayata geçecek. Geçtiğimiz günlerde, Uludağ Üniversitesiyle bu projenin anlaşmasını yaptık. Bu üniversite ile birlikte, son derece önemli bir boşluğu dolduracak olan sendikacılık akademisini hayata geçireceğiz. Artık, sendikacılar sadece alaylı değil, okullu olacak.

“EREĞLİ DEMİRİN BAŞKENTİ”

Zonguldak´tan bahsederken, emeğin başkenti dedim. Ereğli de demirin başkenti, çeliğin başkenti. Demiri ve çeliği nakış gibi işleyen sizler, Yani Türk Metalciler, bu kenti Türkiye´nin en gözde kentlerinden biri yaptınız. Karadeniz´in incisi Ereğli, sizlerin sayesinde ekonomisiyle, kültür ve sanat etkinlikleriyle en önemlisi geleceğe güvenle bakan çocuklarıyla dünya standartlarında örnek bir şehir haline geldi. Bu şehrin yükselen değerinde sizlerin emeği var”

“TEK KURUŞUNUZUN ZİYAN OLMASINA İZİN VERMEM”

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan da Zonguldak’ın menfaatlerine yönelik çalışmalar gerçekleştirdiğini belirtti, Erdemir işçisinin yurt dışında da gururu olduğunu kaydetti. Candan, “Bu şehrin kadim insanları, üreten insanısınız. Ben Avrupa’ya gittiğim zaman gururumuzsunuz, demir çelik profesörü olarak Erdemir’den bahsederken anlım açık başım dik her zaman bunun nedeni de sizlersiniz. Genel Kurulun hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Hükümet olarak Uluslar arası İşçi Organizasyonunun sözleşmesi imzalandı, bundan sonraki süreçte işçiler için daha pozitif adımlar atılacaktır. Ben meclisteyim, Zonguldak’ın işçilerin menfaati için çalışıyorum. Bunun en iyi örneğini Erdemir Vakfı’nda gördünüz, ne kadar uğraştığımı, çaba gösterdiğimi. Sizin bir tek kuruşunuzun ziyan olmasına sizin içinizden çıkan bir kardeşiniz olarak benim gönlüm razı olmaz buna da asla razı gelmem” dedi.

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Opr. Dr. Hüseyin Uysal da Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’a övgüler yağdırdı, Ereğli’de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.

 

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2014, 10:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER