GMİS Yönetimi Üzülmezde madenciyi ziyaret etti

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, 31 Temmuz 2015 tarihinde imzalanan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi hakkında madenciyi bilgilendirmek amacıyla üretim bölgelerine ziyaretlerini sürdürüyor.

GMİS Yönetimi Üzülmezde madenciyi ziyaret etti

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, 31 Temmuz 2015 tarihinde imzalanan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi hakkında madenciyi bilgilendirmek amacıyla üretim bölgelerine ziyaretlerini sürdürüyor.

GMİS Yönetimi, 5 Ağustos 2015 tarihinde TTK Üzülmez Müessesesi’nde çalışan madencileri ziyaret etti. GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, yasayla yeraltı maden işçisine iki gün ücretli tatil düzenlemesinin toplu sözleşmeye girdiğini belirtti. Gruplu işçilere kömür istihkakı ve vergi kayıplarından kaynaklanan 500 TL denge ödeneği gibi düzenlemelerin yanı sıra ücretlerde iyileştirmeler sağlandığını belirten Demirci; “Tüm arkadaşlarıma bu kazanımlarımızın ve toplu sözleşmemizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Demirci’nin Üzülmez ziyaretine GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreteri Hakkı Arslan, Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir ve şube yöneticileri, Karadon Şube Başkanı Kemalettin Karataş ve şube yöneticileri, Kozlu Şube Başkanı Hüseyin Kolçak ve şube yöneticileri, Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez ve şube yöneticileri, Merkez Şube Başkanı Birol Kundakçıoğlu ve şube yöneticileri ile işyeri temsilcileri de katıldı.

Üzülmez Müessesesi’nde maden işçilerine hitap eden GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci TTK 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi hakkında bilgi verdi.

30 Mayıs 2015 tarihinde kamu işyerlerinde örgütlü işçileri kapsayan çerçeve protokolünün Türk-İş ile Hükümet arasında imzalandığını belirten Demirci, protokol ile birinci altı ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 5 zam alındığını ifade etti. 50 TL ile 100 TL arasında ücret iyileştirmelerinin de sağlandığını söyleyen Demirci, “Ancak bilmenizi isterim ki, bu teklif çok daha gerilerdeydi ve diğer sendikalar tarafından kabul görmüştü. Biz görüşmenin her aşamasında bu teklifin bizim için yetersiz olduğunu dile getirdik.

Yeraltında çalışan arkadaşlarımız için yasayla getirilen “Aylık ücretleri 2 asgari ücretten az olamaz” düzenlemesini ısrarla ifade ettik.

Enerji Bakanlığı’nın bu yasal düzenlemeyi TTK’da uygulamaması üzerine dava açtığımızı ve davayı da kazandığımızı hatırlatıp gerekirse grev kararı alacağımızı vurguladık.

Kamu Toplu Sözleşmelerinden sorumlu Bakan olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Türk-İş Kamu Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu olarak yaptığımız son görüşmede masayı terk eden tek sendika biz oluyorduk ki, tekrar bizi çağırdılar ve özel olarak görüştük. Rakamların yükseltilmesini sağladık.

Gönül isterdi ki bundan daha iyisini yapalım. Ancak yeraltında çalışan işçi sayısı en çok bizde olduğu için bu mücadeleyi vermek de bize düştü.

İnşallah bundan sonraki dönemde bu açığı kapatmak bize nasip olur.

Hem hukuksal alanda, yani mahkemelerde hem de toplu sözleşme masalarında eşit işe eşit ücret mücadelemizi hep birlikte sürdüreceğiz” dedi.

Vergi kayıpları nedeniyle her yılın Eylül ayında 500 TL denge ödeneğinin de sağlandığına dikkat çeken Demirci, “Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak sözleşmemizi hemen bitiremedik.

Çünkü yeraltında çalışan biz madencileri ilgilendiren yasal düzenlemelerin toplu sözleşme maddelerine de aktarılması gerekiyordu.

Genel seçim sonrası doğan belirsizliğe ve bürokratların ürkekliğine rağmen ısrarcı olduk. Çünkü bizim için önemliydi.

Tüm kapıları zorladık. Gerek Türk-İş gerekse Bakanlık nezdinde görüşmeler yaptık.

İki gün hafta tatili konusundaki maddenin toplu sözleşmeye taşınmasında ciddi tartışmalarımız oldu.

İşveren kanadının özellikle Kamu-İş temsilcilerinin yasa maddesini ileride farklı yorumlanabilecek şekilde kayda almak istemeleri bu süreci uzattı.

Biz, tüm kararlılığımızla mücadelemizi sürdürdük ve iki gün kesintisiz hafta tatilini ücretli olarak imza altına aldık. Böylece bu önemli kazanımı tarihe mal ettik” dedi.

GRUPLU ARKADAŞLARIMIZA KÖMÜR İSTİHKAKI ALINDI

Demirci, uzun yıllardır mücadelesi verilen gruplu işçilerin kömür istihkakı hakkının da toplu sözleşmeye girdiğini belirterek, “Diğer önemli kazanımlarımızdan biri de gruplu işçi arkadaşlarımızın kömür istihkakıdır. Uzun yıllardır verilen bu hak mücadelesini kazanmak da bize nasip oldu.

Gruplu arkadaşlarımız çalıştıkları aylarda kömür haklarını alacaklar.

Tüm arkadaşlarıma bu kazanımlarımızın ve toplu sözleşmemizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

GMİS Genel Başkanı Demirci, madenciye en az iki asgari ücret konusunun mahkemede kazanıldığını işverenin bir üst mahkemeye başvurduğunu, konunun takipçisi olmayı sürdüreceklerini söyledi.

Demirci, Toplu sözleşme farklarının ödenmesi ile TTK’nın işçi açıklarının giderilmesi konularında da çalışmaları hakkında bilgi verdi

Konuşmanın ardından madencilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtlayan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ile GMİS Yönetim Kurulu üyeleri Ocak şeflerini ziyaret ettiler.

GMİS Yönetim Kurulu ve şubeler yöneticileri TTK Üzülmez Müessese Müdürü Recep Danacıoğlu’nu da ziyaret ederek TTK’nın ve müessesesinin sorunları hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2015, 11:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER