Gözler dürbünde, eller telsizde ormanı koruyorlar

Yangınlara karşı ormanı dürbünle izleyen işçiler, olası yangın alarmına karşı telsizlerle haberleşmeyi de sağlıyor.

Gözler dürbünde, eller telsizde ormanı koruyorlar

Zonguldak’ta yangınlarakarşı ormanı dürbünle izleyen işçiler, olası yangın alarmına karşı telsizlerlehaberleşmeyi de sağlıyor. 
Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ormandenetleme kulesinde üç vardiya halinde görev yapan işçiler, olası yangınlarakarşı ormanı izliyor. Ellerindeki dürbünlerle yakınlarındaki köyleri veormanları titizlikle denetleyen işçiler, olası yangınlara karşı haberleşmeyi desağlıyor.
Yangın çıkma riskinin bulunduğu zamanlardahaberleşmeyi 15 dakikaya indiren işçiler, 7 gün 24 saat görev yapıyor. Bölgegenelinde 12 kule hizmet verirken, 4 kulede ise güvenlik kameralı sistemegeçildi. Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Çaltepe YangınKulesi’nin geniş bir alana hizmet verdiğini aktardı. Beşel, “12 tane yangınkulesinden bir tanesindeyiz. Çaltepe yangın kulesindeyiz. Bu kule bizim enönemli kulelerimizden bir tanesidir. Görsel anlamda da büyük bir alangözetleniyor. Örneğin Bolu’nun Mengen ormanları olsun, Devrek işletmemizin biralanı olsun, Dirgine işletmemizin alanı olsun pek çok ormanıgözetleyebiliyoruz” diye konuştu.

“KAMERALI SİSTEM, GÖZETLEMENİN BİR PARÇASI”

Ormanların 7 gün 24 sat gözetlendiğini ifade edenBeşel, 4 kulede kameralı sisteme geçtiklerini ifade etti. Alanı gözetleyenkameraların merkeze gönderdiği yangın sinyaliyle harekete geçtiklerini belirteBeşel, “Kameralı sistem de gözetlemenin bir parçası. Ormanlarımız 24 saatgözetleniyor. Orman Bölge Müdürlüğümüzde bir yangın harekat merkezimiz var.Oraya görüntüleri iletiyor. Herhangi bir duman gördüğü takdirde, sinyal ilemerkeze bu sinyal gidiyor. Koordinatlarla beraber ekipleri o bölgeyeyönlendirebiliyoruz” dedi.

YANGINA EN HASSAS KARABÜK ORMANLARI

Bartın, Zonguldak ve Karabük’te faaliyetgösterdiklerini söyleyen Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, “Orman BölgeMüdürlüğümüz sınırları içerisinde Karabük, Bartın, Zonguldak illerininiçerisinde yangına hassaslık anlamında en fazla ilimiz Karabük. Zonguldak’ınormanları Karabük’e nazaran daha az hassas. Esas kameralı sistemin geliştiğiiller Güney, Marmara’nın bazı kısımları, Akdeniz ile Ege orman bölgemıntıkalarıdır. Biz de 12 yangın kulemizden 4’ünü bu şekilde kameralı sistemegeçtik. Bu sisteme yeni başladık. 12’sini de bu şekilde kameralı sistemegeçireceğiz” şeklinde konuştu.
1 yıl önce göreve başlayan Emrah Bodur ise,“Kulede 24 saat gözetleme yapıyoruz. Üç arkadaşız. 8 saat zaman dilimindevardiyalı olarak çalışıyoruz. Anonslarımız oluyor. Bazen yarım saate düşüyor.Aşırı sıcaklarda 15 dakikaya düşüyor. Gözetlememizi yapıyoruz. Bize yangınihbarları geliyor. Dumanı da görebiliyoruz. Şu anda 8 bölgemiz var. Onlarabakıyoruz. Burada yangın çıkabilecek bölgeleri bize şeflerimiz söylüyorlar”diye konuştu.

“1 TEMMUZ İTİBARİYLE AKTİF YANGIN SEZONU BAŞLADI”

Dirgine Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı olarakgörev yapan Aksu Orman İşletme Şefi Yalçın Köklü de, aktif yangın sezonununbaşladığına dikkat çekti. Yangın gözetleme kulelerinin önemini vurgulayanKöklü, şu ifadelere yer verdi:
“Şu an bulunduğumuz yer Dirgine Orman İşletmeMüdürlüğü Manzut Orman İşletme Şefliği içerisindeki Çaltepe yangın gözetlemekulesidir. 1 Temmuz itibariyle ülkemizde yangın sezonu aktif olarakbaşlamaktadır. Fiiliyatta 1 Mayıs itibariyle başlamaktadır. Ancak Mayıs veHaziran ayının yağışlı geçmesinden dolayı 1 Temmuz itibariyle başlamaktadır.Bizim elimizdeki materyallerden en önemlisi de yangın gözetleme kulesidir. Busayede biz görebildiğimiz alan dahilinde büyük bir alanı gözetleyebiliyoruz.Herhangi bir yangın emaresinde yangın harekat merkezine, haberleşme noktasınairtibata geçerek yangın ekiplerimiz hemen harekete geçmektedir. Yangıngözetleme kulelerinde günlük periyodik olarak çevrimler yapılmaktadır. Günlük olaraksaat başı, bazen de hava sıcaklığının çok olduğu zamanlarda yarım saatte birhatta 15 dakikaya indirerek haberleşme sağlanmaktadır.”

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2015, 11:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER