Hababam Sınıfı'nın Mahmut hocası Münir Özkul vefat etti

Hababam Sınıfı'nın Mahmut hocası Münir Özkul vefat etti

Hababam Sınıfı'nın Mahmut hocası Münir Özkul vefat etti

Hababam Sınıfının Mahmut Hocası ve Yeşilçamın ulu çamlarından biri olan Münir Özkulun hayatını kaybetti. Haberi alan yakınları ve sanatçı dostları eve geldi.

Münir Özkul uzun yıllardır KOAH ve DEMANS hastalığı ile mücadele ediyordu.

DEMANS NEDİR?

Demans, bir hastalık sürecinin sonucu olarak ortaya çıkar, kişinin hafıza, düşünme ve davranış bozukluklarını işaret eder. Kişi ayrıca kafa karışıklığı, kişilik değişiklikleri, davranış değişiklikleri, karar verme sorunları, kelimeleri bulmada zorluk çekme, düşüncelerini toparlayamama ya da yönleri takip edememe gibi sorunlar yaşar. Alzheimer hastalığı demansın en sık olan sebebidir.

Son dakika gelişmesinin ayrıntıları birazdan ntv.com.trde...

MÜNİR ÖZKUL KİMDİR?

15 ağustos 1925 tarihinde İstanbul Bakırköyde doğan Münir Özkul küçük yaşlarda tiyatroya merak sardı. Özkul, İstanbul Erkek Lisesinden mezun oldu. Bir süre İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünde eğitimine devam etti.

OYUNCULUĞA HALKEVİNDE ADIM ATTI

Eğitiminin tamamlayan Özkul, Bakırköyde bulunan Halkevinde oyunculuğa adım attı. İlk amatör sahne deneyimlerini burada gerçekleştiren Özkul, İstanbul Devlet Tiyatrosunda bir süre oynadıktan sonra Ankara Devlet Tiyatrosuna geçti.

Ses Tiyatrosunda sergilenen oyunlarda rol almaya başladı. Ardından özel bir tiyatro olan Küçük Sahneye geçti. Burası Özkulun yükselişinde bir dönüm noktası oldu.

MUHSİN ERTUĞRULUN GÖZÜNDEN KAÇMADI

Yeteneği Muhsin Ertuğrulun gözünden kaçmayan Özkul, Küçük Sahnede birçok başarılı oyunlarda da yer aldı.

Bu dönemde John Steinbeckten Fareler ve İnsanlar (1951), John Millington Syngeden Babayiğit, George Axelroddan Yaz Bekarı (1954), John Patrickten Çayhane (1955) gibi oyunlarda oynadı. Daha sonra İstanbul Şehir Tiyatrolarında (1958-59), Ankara Devlet Tiyatrosunda (1959-60) ve Aksaraydaki Bulvar Tiyatrosunda arkadaşlarıyla kurduğu kendi topluluğunda (1960-62) çalıştı.

FİLM SETLERİNE TESADÜFEN GEÇTİ

1963-67 arasında çeşitli topluluklarla turnelere çıktı; zaman zaman sahneden uzak kaldığı dönemler oldu. Yer aldığı özel tiyatrolarda Sadri Alışık, Cahit Irgat, Nevin Akkaya ve Şükran Güngör gibi oyuncularla görev aldı.

Tiyatro sahnelerinden tesadüfen film setlerine geçişi 40lı yılların sonuna denk düşen Özkul, askerliğini yaptığı dönemde, Vatan ve Namık Kemal adlı filmde yönetmen asistanlığı yapan arkadaşı Sırrı Gültekini ziyaret için Yeşilçama gittiği birgün ilk defa bir filmde figüran olarak rol aldı.

Üniformalı bir figüran arayışı içinde olan arkadaşının ricasını kırmayarak, biraz da komik bir anı olsun diye kamera karşısına geçti ve rol aldığı yüzlerce filmle, Türk sinemasına damgasını vuran önemli karakter oyuncuları arasına girmesini sağlayacak sinema serüveni böylece başlamış oldu.

ÖDÜLLERİ

1967-İlhan İskender Armağanı
1972-9. Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Karakter Oyuncu Ödülü
1991-Dümbüllü Ödülü
1997-Altın Kelebek Ödülleri Onur Ödülü
1999-Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü
2004-37. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri Onur Ödülü
2006-Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü
2014-18. Afife Tiyatro Ödülleri, Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü
2015-T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

MÜNİR ÖZKULUN SANAT HAYATI

Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2018, 11:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER