Halk Sağlığı Müdürlüğünden 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinliği

Halk Sağlığı Müdürlüğünden 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinliği

Halk Sağlığı Müdürlüğünden 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinliği
 Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği Başkanlığı ile ortaklaşa 14 Kasım Dünya Diyabet günü etkinlikleri kapsamında Kamu Kurum ve kuruluşlarında çalışanlara yönelik diyabet hastalığının nedenleri ve tedavisinin yanı sıra , korunma yolları konulu eğitim düzenlendi. 

Zonguldak Belediyesi nikah salonunda düzenlenen eğitime Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Fatih Akça, Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzi, Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin ve Kamu Kurumlarında çalışan personeller katıldılar. Düzenlenen eğitimin açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Fatih Akça konuşmasında özetle şunları söyledi:

1921 yılında insülini bularak diabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantigin doğum yıl dönümü anısına, her yıl 14 Kasımda Dünya Diyabet Günü düzenlenerek, çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Ulusal diyabet Federasyonunun bu yıl belirlediği tema ‘Diyabette Gözler /Gözler Diyabetin Üzerinde’ dir. Bu tema ile diyabette komplikasyon risklerinin azaltılması için erken tanı ve taramanın önemine dikkat çekilmesi istenmiştir. Dünyada 2015 yılında 415 milyon yetişkin diyabetli sayısının 2040 yılında 642 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir. Buna göre 2040 yılında her 10 yetişkinden birinin diyabetli olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı 2015 yılı verilerine göre toplam diyabetli birey sayısı yaklaşık 7 milyon civarındadır (%9). Bu sayının büyük çocunluğunu % 7 lik oranla tip 2 diyabetli bireyler oluşturmaktadır. Ülkemizde özellikle tip 2 diyabetli hasta sayısında önemli bir artıştan söz etmek mümkündür. Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki (şişmanlık) artışın bu sonuca çok önemli katkısı olduğu bilinmektedir.

2011 yılından itibaren T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından toplumda diyabet farkındalığını arttırarak, gelecek nesilleri diyabetten korumayı ve tanı alan hastalara sunulan diyabet bakım 14kalitesinin yükseltilmesini, komplikasyonların ve diyabete bağlı ölümlerin azaltılmasını amaçlayan “Türkiye Diyabet Programı 2015-2020” uygulanmaktadır. Diyabeti Simgesi Mavi halka; 2006 yılından bu yana diyabet için kullanılan evrensel semboldür. Kültürler arasında halka imgesi yaşamı ve sağlığı sembolize eder. Diyabet kampanyası için halkanın en önemli anlamı birlik ve bütünlüğü sembolize etmesidir.

Daha sonra konferansa katılan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışanlara Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Merkez Toplum Sağlığında görevli hemşireler tarafından katılımcılara tansiyon ve kan şekeri ölçümünün yanı sıra diyetisyen tarafından beden kitle indeksi ölçümü yapıldı.
Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2016, 14:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER