Herkes, potansiyel bir engelli adayıdır

Kdz. Ereğli İlçe Kaymakamı İbrahim Çay ve Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, 3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Herkes, potansiyel bir engelli adayıdır
Zonguldak Valisi Ali Kaban ,Kdz. Ereğli İlçe Kaymakamı İbrahim Çay, AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof Dr Ercan Candan,Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Opr Dr Hüseyin Uysal, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Cumhuriyet Halk Partisi Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Fizyotem Kurucusu,Fizyoterapist Meral Bilgin Demirtaş,3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

AK PARTİ ZONGULDAK MİLETVEKİLİ PROF DR ERCAN CANDAN

“Belki çoğumuz farkında olmasa da engelli vatandaşlarımız ülkemizin önemli bir nüfusunu oluşturmaktadır. Nüfus olarak büyük bir orana sahip olmalarına rağmen, toplumla tam entegre olamamaları, yaşantıların büyük bir bölümünü evlerde geçirmelerinden dolayı gerçek sayılarını tam olarak algılayamadık. Çağdaş, güçlü ve müreffeh bir ülkede tüm vatandaşların imkân ve fırsatlardan eşit şekilde yararlanması gerekmektedir. Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz yasal çalışmalarla ve yerel yönetimlerimiz tarafından gerçekleştirilen fiziki çalışmalarla artık engelli vatandaşlarımız toplumun her kesiminde yaşamlarını daha rahat sürdürebilmektedirler. Evlere bağımlı olan hayattan büyük ölçüde kurtulmuşlardır. Gerek kamu gerekse özel sektörde istihdamları konusuna da çok önem vermekteyiz. Kamuda yapılan istihdamı her yıl artırmaktayız. Engelli vatandaşlarımızın topluma entegresinde vatandaşlarımız da duyarlı olmalıdır. Unutulmamalıdır ki; her insan bir engelli adayıdır.Engelli vatandaşlarımızla ilgili meselelerdeki duyarlılığın artması ve engellerin kaldırıldığı bir dünyada hep birlikte yaşamak dileklerimle, tüm engelli vatandaşlarımızın “Dünya Engelliler Günü”nü tebrik eder, sevgi, saygı ve selamlarımı sunarım.”
 
 

“ZONGULDAL VALİSİ ALİ KABAN”

Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesinde engellilere sağlanan haklar önemli bir veri olarak kabul edilmektedir. Engellilik sadece engelli vatandaşlarımızı ve ailelerini değil, toplumu oluşturan tüm kesimleri ilgilendiren, duyarlı olmayı gerektiren ve çok yönlü ele alınması gereken toplumsal bir sorundur. Devletimiz her zaman sosyal devlet anlayışıyla hareket ederek vatandaşlarına eşit hak ve imkânlar sunma gayreti içerisinde olmuş, yasalarla güvence altına alınan temel hak ve özgürlükler konusunda engelli vatandaşlarımıza daha yakın olmaya onların sosyal yaşama katılımlarını arttırmaya çağdaş bir yaşam imkânı sağlamaya çalışmıştır. Valilik olarak bizlerde İlimizde yaptığımız pek çok hizmet ve uygulamalarda engelli vatandaşlarımızın kendilerine tanınan temel hak ve özgürlüklerden olabildiğince yararlanması konusunda hassasiyet göstermekteyiz. Engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmanın, ailelerine destek olmanın, sorunlarının giderilmesine katkıda bulunmanın bir insanlık görevi olduğu ve ortak sorumluluğumuz olduğu asla unutulmamalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine sağlık, mutluluk ve yaşantılarında kolaylıklar diliyorum.

“KDZ. EREĞLİ İLÇE KAYMAKAMI İBRAHİM ÇAY”

“ 3 Aralık günü Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında aldığı kararla “Dünya Engelliler Günü” olarak ilan edilmiştir. 3 Aralık tarihi, engellilerin hakları, kazanımları ve yaşam standartlarının geliştirilmesi toplumsal farkındalığın arttırılması açısından önemli bir gündür. Engelli vatandaşlarımıza gösterilen ilgi ve destek sosyal devlet anlayışı ve çağdaşlık ölçülerinden en önemlilerinden biridir. Bu nedenle devletimiz “Hiç kimseye bedensel ve zihinsel özürleri nedeniyle ayrımcılık yapılamaz” ilkesi doğrultusunda fırsat eşitliğinin sağlanması iş hayatı ve sosyal hayat açısından önemli adımlar atmıştır. Özürlüler kanunu ve yapılan son anayasa değişikliği ile birlikte engelli vatandaşlarımıza hak ettiği değeri ve desteği sağlamış, böylece engelli bireylerin ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının önü açılmıştır. Ülkemizde engellilerin sağlık, istihdam, eğitim ve evde bakım gibi temel hizmetlerin sunumunda önemli aşamalar kaydedilmiştir.

Engelli vatandaşlarımıza yardımcı olmak ve onların hayatlarını kolaylaştıracak önlemleri almak toplumsal vazifedir. Halkımızın bu konuda duyarlılık göstereceğine inanıyorum. Bu duygu ve temennilerimle tüm engelli vatandaşlarımızı kucaklıyor sağlık ve esenlik diliyorum.”
 

“KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN UYSAL”

Engellilik bir kusur değildir. Engeller aşılmak içindir. Önemli olan onları anlamaya çalışmak, önlerindeki engelleri aşmalarına destek olmak ve bu konuda üzerimize düşeni yapmaktır.Engellilerin de her alanda, kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürebilmeleri temel bir insan hakkıdır.

Bizler Kdz. Ereğli Belediyesi olarak, engelli kardeşlerimizin hayata pozitif bakması ve sosyal hayatın içinde olmaları gerektiğine inanıyor ve yaptıkları tüm çalışmaları destekliyor; Kdz. Ereğli’de, engellilerimizin sosyal yaşama katılmasındaki engelleri ortadan kaldırmaya ve engellilerimizin günlük yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik çalışmalara önem veriyoruz. Bu düşüncelerle; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutluyor, engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam diliyorum”

“ALAPLI BELEDİYE BAŞKANI NURİ TEKİN”

“İçinde her türlü riski barındıran yaşam şartlarının kaçınılmaz bir gerçeği olan engellilik; kimi zaman doğuştan itibaren, kimi zaman da doğuştan sonra kaza ve yaşamın içinde var olan diğer tehlikelerden kaynaklanan sebeplerle insanların hareket kabiliyetini zorlaştıran bir yaşam biçimidir. Engellilik, doğuştan olabileceği gibi sonradan da her insanın karşılaşabileceği bir yaşam gerçeğidir. Bu yönüyle bakıldığında, toplumun her bireyi, potansiyel bir engelli adayıdır. Buna karşılık, bugün bilimle birlikte gelişen tıp, bugün engelli olanların, gelecekte engelli olmaktan kurtulmalarına da imkân sağlamaktadır. Dolayısıyla, herkes birer engelli adayı olabileceği gibi, her engellinin de engelden kurtulma olasılığı vardır ve bu olasılıklar aslında insan yaşamının da ne kadar hassas bir denge üzerine kurulu olduğunu göstermektedir. Bu yönleriyle bakıldığında bile engelliler; herkesin kendini görebileceği, kendini onlardan ayırt edemeyeceği, toplumun her bireyiyle eşit haklara sahip olan en önemli varlıklarımızdır. Engellilerimizin, yaşamın pek çok alanında, engelli olmayanlardan bile üstün niteliklere sahip olması; bilimde, sporda, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatta başarılı bir şekilde yer almaları, topluma da örnek olmakta ve yol göstermektedir. Onlar, kendilerine ayrıcalık tanınmasını değil, insan haklarının eşit ve adaletli olarak uygulanmasını istemektedir. Onların bu haklı isteklerini yerine getirmek de, yaşam düzenini belirleyenlerin en başta gelen görevidir. Her engellimizi topluma kazandırmak da, hepimizin ortak sorumluluğudur. Engellilerimizin ve engelli haklarının yılda bir kez hatırlanmaması dileğiyle, tüm engellilerimizi saygı ve sevgiyle selamlıyor, aileleriyle birlikte mutlu ve huzurlu bir yaşam diliyorum.”

“CUMHURİYET HALK PARTİSİ EREĞLİ İLÇE BAŞKANI HAYRETTİN KARTAL”

“3 Aralık Dünya Engelliler Günüdür. Engelli insanların yaşadığı sorunlar sadece kendilerini değil, ailelerinin çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur.

Engelli insanların normal bir hayat sürmesi ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulması ile mümkündür. Yaklaşık on kişiden birinin engelli olduğu ülkemizde engelli insanlarımıza karşı toplumsal duyarlılığı en yüksek noktalara yükseltmek ve onların yaşama tutunmalarını sağlamak en önemeli görevimiz olmalıdır. Engelli vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır.

Demokratik,çağdaş,sosyal bir devlet olmanın en önemli kriterlerinden biri de, engelli insanlarımızın ekonomik-sosyal-kültürel sorunlarının çözülmesi ve engellilerin üreterek toplumsal yaşama kazandırılmasıdır.

Bu konuda devlete, yerel yönetimlere, kamu ve özel tüm kurumlara büyük görevler düşmektedir.

Tüm engelli insanlarımızın ENGELİLER GÜNÜNÜ kutluyor mutlu bir yaşam diliyoruz.”

“AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ULUPINAR”

“Engelli olma durumu doğuştan olduğu gibi daha sonra geçirilen kaza sonrası da ortaya çıkabilir. Bu nedenle hepimiz birer engelli adayıyız. Engellilerimiz de herkes gibi sağlık, çalışma ve eğitim gibi temek hak ve özgürlüklerden yararlanma ve normal bir hayat sürme hakkına sahiptirler. Toplumda başkalarına ihtiyaç duymadan hayatlarını sürdürebilmeleri için yaşam standartları yükseltilmeli ve toplumsal duyarlılık oluşturulmalıdır. Ancak onlarla birlik ve beraberlik duygusu içinde olursak, onların geleceğe umutla bakabilmelerini sağlayabiliriz. Bu özel haftada en büyük temennim engelli vatandaşlarımıza karşı bilinç ve hassasiyetin artmasıdır. Bu duygu ve düşünceler ile tüm engelli vatandaşlarımıza sağlıklı ve mutlu bir yaşam dilerim “

“FİZYOTEM KURUCUSU, UZMAN FİZYOTERAPİST MERAL BİLGİN DEMİRTAŞ”

“Fizyotem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak tüm engellilerimizin 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlar herkes için engelsiz ve yaşanabilir bir dünya dileriz”
 
MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ ALAPLI İLÇE BAŞKANI SERHAT SÖZER
 
Türkiye nüfusunun ise yüzde 12´sini engelliler oluşturmaktadır.

Unutulmamalıdır ki engelli olmak bir kusur değildir, bugün sağlıklı olan her bireyin de engelli olma ihtimali vardır. Engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak, geleceğe umutlu ve güvenle bakabilmelerini sağlayacak imkanların oluşturulması, gelişmiş toplumların öncelikli görevlerindendir.

Bu nedenle, engelleri aşmaya çalışmak, engelli vatandaşlarımızı anlamak ve onların hayatını kolaylaştırıcı çalışmalar yapmak zorundayız.

Engelli vatandaşlarımız için daha yaşanabilir bir Alaplı dileğiyle, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutlar, başta engelli kardeşlerimiz olmak üzere tüm hemşerilerimize selam ve sevgilerimi sunarım.

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2014, 08:47
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali Suat ESER
Ali Suat ESER - 9 yıl Önce

54 yaşında [ct]ağır engelli[ct] kategorisine katılan, gazeteci gibi hareketli meslek sahibi olarak şunları söylerim sık sık:
HERKES HER AN ENGELLİ ADAYI.
YETER Kİ YÜREKLER ENGELLİ OLMASIN.
NEYDİM, NE OLDUM, NE OLACAĞIM.

SIRADAKİ HABER