Hâl Yasası Meclis tatile girmeden çıkacak

Hâl Yasası Meclis tatile girmeden çıkacak

Hâl Yasası Meclis tatile girmeden çıkacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sebzeve meyve fiyatlarında şeffaflaşmayı sağlayacak olan Hâl Yasası’nın Meclistatile girmeden çıkaracaklarını bildirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, yaptığı yazılıaçıklamada, tarladaki ürünle raftaki ürün arasındaki fiyat farkının çok fazlaolduğunu belirterek, “Tarladan domates 1 liraya alınıyor, markette 3-4 lirayasatılıyor. Arada yüzde 400’e yakın bir fiyat farkı var. Bu şunu gösteriyor:Demek ki arada arz zincirinde görünmeyen şahıslar ve kalemler var. Şimdi bizbunu görünür hale getirmeye çalışıyoruz. Meclis tatile girmeden bu yasayıinşallah çıkaracağız” ifadelerini kullandı.Daha önceki Hal Yasası ile künyeleroluşturularak, sebze ve meyvenin kayıt altına alındığını kaydeden Tüfenkci, “Buyasayla beraber de alış fiyatlarını; yani toptancı, komisyoncu, perakendeciürünü ne kadara aldı ve ne kadara sattı bunun da görünmesini istiyoruz.Böylelikle aradaki fahiş kar farklarını görebilecek, denetimlerle ve tüketicibaskısıyla müdahale edebileceğiz. Tüketici fiyatları görebilecek ve bununsorgulamasını yapabilecek. Perakende sektörü alımlarında tekel oluşturuyorsa,Rekabet Kurumumuz devreye girecek” dedi.

“HERKES TİCARETTE KAR ETSİN,KARSIZ TİCARET OLMAZ, ANCAK MAKUL ORANLARDA KAR ETSİN”

Bakan Tüfenkci, Hal Yasası ile sebze ve meyve fiyatlarındaşeffaflaşmayı getireceklerinin altını çizerek,şunları kaydetti:“Amacımız şu: herkes ticarette kar etsin, karsız ticaretolmaz, ancak makul oranlarda kar etsin. Evet sebze meyvede fire oranı fazla amatüketiciyi de düşünmemiz lazım. Arz içerisindeki kar marjlarını normal seviyeyeçekmemiz lazım. Bu yüzden şeffaflaşmaya gidiyoruz.”

HALLERDE SOĞUK HAVA DEPOLARIOLACAK

Bakan Tüfenkci, fireleri önlemek ve raf ömrünü uzatmak içinsoğuk hava depolarının hallerde bulunmasını, daha da kapsamlı olarak ürünlerinnakliyesini de soğuk hava zincirleri içerisinde yapmak istediklerini ifadeederek, ilerleyen günlerde bunun da çalışmasını tamamlayacaklarını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2016, 14:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER