“İş cinayetleri durdurulmalıdır”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu; 6 Eylül 2014 tarihinde İstanbul Mecidiyeköy´ de bir inşaatta meydana gelen iş cinayetinde hayatını kaybeden 10 işçi için başsağlığı mesajı yayınladı.

“İş cinayetleri durdurulmalıdır”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu; 6 Eylül 2014 tarihinde İstanbul Mecidiyeköy´ de bir inşaatta meydana gelen iş cinayetinde hayatını kaybeden 10 işçi için başsağlığı mesajı yayınladı.

Facianın bir iş kazası olarak yorumlanamayacağı belirtilen mesajda, “İş cinayetlerinin sürmesi, facialardan hiçbir dersin çıkarılmadığını göstermektedir” denildi.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ın Yönetim Kurulu adına yayınladığı mesaj şöyle; “6 Eylül 2014 tarihinde İstanbul Mecidiyeköy´de bir İnşaatta meydana gelenfacia sonucu, 10 işçimiz hayatını kaybetmiştir.Bu facianın sadece bir iş kazası olarak yorumlanması mümkün değildir. İş cinayetlerinin sürmesi, facialardan hiçbir dersin çıkarılmadığını göstermektedir. Tüm uyarılara, yaşanan facialara rağmen ve göz göre göre yaşanan iş cinayetleri; taşeronlaşmanın, kâr hırsının ön plana çıkmasının, insan odaklı bir çalışma sisteminin uygulamamasının sonucudur.

Meydana gelen son faciadan da işçiler sorumluymuş gibi gösterilmeye çalışılmaktadır. Oysa işçilerimiz, iş güvenliğinden yoksun, sosyal güvencesiz olarak kölelik koşullarında çalıştırılmaktadır. Aşırı kâr hırsıyla insan unsurunu, iş sağlığı ve güvenliği kurallarını ve uyarıları yok sayanlar asıl sorumlulardır. Bu sorumlular, bu cinayetlerin hesabını vermedikleri sürece ülkemizde iş sağlığı ve güvenliğinden söz etmek mümkün olmayacaktır.Ne yazık ki Türkiye, iş kazalarında Avrupa’da birincidir ve dünyada ise ilk üç içindedir. Resmi kayıtlara göre 2014 yılının ilk 8 ayında 1280 emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir. Bu acı tabloya rağmen insan odaklı çalışma sistemi için adımlar atılmaması kabul edilebilir değildir.Tüm yetkililerin; üzerlerine düşen sorumluluğun bilinciyle, bu iş cinayetlerinin durdurulması için zaman geçirmeksizin harekete geçmesi gerekmektedir.Türkiye, ILO’nun iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili sözleşmelerini imzalamalıdır. İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı kağıt üzerinde kalmamalı, denetimler ve ağır cezalandırmalarla etkin hale getirilmelidir.İstanbul’daki faciada hayatlarını kaybeden işçilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2014, 14:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER