KALP MASAJIYLA HAYATA DÖNDÜ

KALP MASAJIYLA HAYATA DÖNDÜ
gundemeregli.com-Zonguldak´ta akrabasının cenazesinde yere yığılan 89 yaşındaki Recep Topuz´un imdadına cenazeye katılan aile hekimi Feyyaz Vural yetişti. Tekrar hayata dönen Topuz, o anları anlattı. Hayat kurtaran doktor Feyyaz Vural ise Elimizden geleni yaptık mutluyuz diye konuştu.
Zonguldak´ın Çaycuma ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde ikamet eden Recep Topuz (89), akrabası Sadullah Beklen´in cenazesine katıldı. Oruçlu olan Topuz, sıcak havanın da etkisiyle baygınlık geçirdi. Yere yığılan Topuz´un kalbi dururken, tesadüf eseri cenazede bulunan aile hekimi Feyyaz Vural ise kalbi duran Topuz´a ilk müdahaleyi yapıp, hayata döndürdü. Yaşadıklarını anlatan Topuz, kendisini hayata döndüren doktora teşekkür ederek, Bacanağımın cenazesine gittim. Yukarı yürüyerek 200 metre çıktık. Hava sıcaktı, ben oruçluydum, sıcak beni çok bunalıma soktu. Bayıldığımın farkında değilim. Hiçbir şeyi hatırlamıyorum. Yanımda yeğenim vardı. Kendim de rahatsızlık var, tedavi oldum ama demek ara sıra geliyor. Beynimden küçük bir kanama hadisesi geçirdim. 9 gün hastanede yattım. Beni kurtaran doktor Feyyaz Vural’a çok teşekkür ediyorum dedi.
Yere yığılan dayısını gören Salih Akyiğit ise yaşadıklarını şöyle aktardı:
Cenazede tekbir alacaktık baktım dayım çöküyor. Ben bunu kaptım orada bulunan kahvenin önündeki masanın üzerine koydum. Orada bulunan eczacı arkadaş koştu. Sonra da burada doktor var dediler. Cenazede bulunan doktor Feyyaz Vural hastaya müdahale etti. Olay yerine gelen ambulansla hastaneye gittik. Dayım hastanede gözlerini açtı. Ben neredeyim diye sordu.

MUTLULUK VERİCİ BİR DURUMDU
Cenazede yaşadıklarını anlatan aile hekimi Dr. Feyyaz Vural ise, Yorucu ve sıkıntılı bir süreçti. Muhtarımızın cenazesi için oraya gelmiştim. Aniden bir amcamızın düştüğü, rahatsızlandığı söylendi. Hemen müdahalede bulunduk. Köy ortamında kahvenin önünde, masanın üstünde zor bir ortamdı. Ama kendinden geçmiş, gözlerini, kalbini ve çarpıntısını kontrol edince herhangi bir bulgusu yok. Kalp atımı yok, nefesi yok, onun üzerine kalp masajı yaptık. Çok candan bir şekilde kalp masajına başladım ve kalp üzerine üçüncü vurumdan sonra kendine geldiğini hissettim. Rengi değişti, sonrasında kendine geldi. Mutluluk verici bir durumdu. Sonuçta yaşama dönmesi güzeldi. Kalp atımı yoktu. Elimizde şok cihazı olmadığı için normal bir şekilde, biz en basit şekliyle elimizi ve yumruğumuzu kullanarak, göğüs kafesini kırma bahasına da olsa, üçüncü darbeden sonra kalp sesi geldi. Sonra solunumu da geldi. Beş dakika içinde uyandırdık. Bir arkadaşımız da çok yardımcı oldu. Bütün manevraları, sağa dönmeyi nefes alması için ağzındaki soluk borusunu açmak için, acaba epilepsi dediğimiz sara nöbeti mi geçiriyor diye dilini çıkarma sırasında, bayağı yardımcı oldu. Elimizden geleni yaptık mutluyuz şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2013, 10:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER