KAPATILMASI SOSYAL FACİA OLACAKTIR

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, HEMA Endüstri AŞ’ nin Kandilli beldesindeki kömür işletmesini kapatma ve Alaca ağzındaki kömür ocağından çekilme kararı ile ilgili işçilere bilgilendirme toplantısı yaptı.

KAPATILMASI SOSYAL FACİA OLACAKTIR


 
gundemeregli.com-Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, HEMA Endüstri AŞ’ nin Kandilli beldesindeki kömür işletmesini kapatma ve Alaca ağzındaki kömür ocağından çekilme kararı ile ilgili işçilere bilgilendirme toplantısı yaptı.

HEMA Kandilli kömür işletmesinde çalışan işçilere seslenen Başkan Mutlu, TTK’nın HATTAT Enerji ve Maden Ticaret A.Ş ve 5 Haziran tarihinde göndermiş olduğu ve içeriğinde İş güvenliği ihlali hakkında iddiaları olan üretimin durdurulmasını isteyin yazısının olduğunu ve Bunun üzerine HEMA Kandilli Alacaağzı kömür ocağını Çalışma Bakanlığı Müfettişlerinin gelerek bu işyerlerini bugüne kadar görülmeyen bir şekilde teftişten geçirerek yapılan incelemeler sonunda işyerlerinde iddia edildiği gibi İş Güvenliğini tehlikeye sokacak bir iki küçük düzeltmeden başka olumsuz durumun olmadığını ve işyerinin çalışabileceğini belirten raporu gerekli mercilere sunulduğunu ifade etti.

Son zamanlarda Soma faciasından dolayı bütün Türkiye’de Maden sektörü sorumlulukları gibi kendisinin de taşımış olduğu sorumluluk gereği tedirgin olan HATTAT Holding sahibi Mehmet Hattat’ın TTK’ nın ilk gönderdiği yazısını göz önünde tutarak kaçınılmaz olsa bile ileride yaşanacak olumsuzluklarda sıkıntı yaşamak istemediğini belirten Mutlu ,Hattat’ın işletmeyi kapatma kararı almış olduğunu işyerinin ve işçilerin tasfiyesine başladığını belirterek konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

“Bizler HATTAT Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. HEMA Kandilli Kömür Ocağı çalışanları ve GMİS olarak bugüne kadar bölgemizdeki kömürü dışarı çıkararak üretim yaptık. Hem ülkemiz, hem bölgemiz, hem işverenimiz ve de bizler kazandık.

“BUGÜN BURADA YAKLAŞIK 850 ÇALIŞANIMIZ EVİNE EKMEK GÖTÜRÜYOR”

Bugün burada yaklaşık 850 çalışanımız evine ekmek götürüyor. Şuanda karşı karşıya kaldığımız bu tablo TTK HATTAT Enerji ve Ticaret A.Ş. ülkemiz özellikle bölgemiz ve biz çalışanlar adına çok bahtsız ve olumsuz bir durumdur. Yıllardır burada üretim yapılıyor. Bir çoğumuz 10 yıla yakındır çalışıyoruz. Biz çalışanların bu saatten sonra başka bir iş tutması nerde ise olanaksızdır. Somada yaşanan olaylar tüm ülkemizi olduğu gibi bizi de derinden yaralamıştır ve psikolojilerimizi olumsuz etkilemiştir.

“KAFALARIMIZI KARIŞTIRMIŞTIR”

Soma faciasından sonra Devlet Yetkililerimizin 6 ikramiye 6 saat çalışma emekliliğin 43 yaşına indirilmesi taşeronun kaldırılması ve taşeron için yeni taban fiyat uygulaması söylemleri ve bu yönde çıkan haberler bizleri biraz olsun ümitlendirip sevindirirken bu söylenenlerin hala gerçekleşmediği birçoğunun maden yasası taslağında yer almaması tekrar kafalarımızı karıştırmıştır.

“İŞYERİNİN KAPILARININ KAPATILACAĞINI DÜŞÜNMEK BİZLERİ TAMAMEN YIPRATMAKTADIR”

Birde işyerimize yaşanan bu belirsizlikler ve her gün işyerinin kapılarının kapatılacağını düşünmek bizleri tamamen yıpratmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı teftiş raporunun olumlu çıkması sonucu TTK yönetimi HATTAT Enerji ve Maden A.Ş. 09.07.2014 tarihinde göndermiş olduğu yazısında Bakanlığın İş Müfettişlerinin 20.06.2014 tarihli tutanağına istinaden çalışmalarınıza devam edebilirsiniz demiştir.

“İŞ GÜVENLİĞİNİ SON DERECE ÖNEMSİYORUZ”

Şunun kesinlikle bilinmesini istiyoruz. GMİS olarak geçmişteki tecrübelerimiz ve birikimlerimizden dolayı iş güvenliğini son derece önemsiyoruz. Fakat buradaki durumun çok farklı buradaki durumun iş güvenliği meselesi değil sadece taraflar arasında sorunları çözümü için aynı masaya oturmamasından kaynaklanan belirsizliktir.

“SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN NE GEREKİYORSA YAPILMALIDIR”

Bugün bizim çalışanlar olarak gerek HATTAT Enerji ve Maden A.Ş. yetkililerinden ve gerekse TTK Yönetiminden talebimiz bir araya gelerek sorunun çözümü için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

“DEVLET YETKİLİLERİ SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇABA SARF ETMELİDİR”

Ayrıca tüm siyasi otoritelerin sivil toplum kuruluşlarının ve Devletin bu konudaki yetkilileri bu sorunun çözümü için çaba sarf etmelidirler. Çünkü bu sorun GMİS olarak sadece bizim veya çalışanlarımızın sorunu değildir. Bu sorun başta bölgemizin ve taş kömürü ihtiyacı olan ülkemizin sorunudur.

“TTK VE ERDEMİR’DEN SONRA ÜÇ BÜYÜK KURULUŞ OLAN İŞYERİNİN KAPATILMASI TAM SOSYAL FACİA OLACAKTIR”

Bölgemizde işsizlik hat safhada iken TTK ve Erdemir’den sonra üç büyük kuruluş olan işyerinin kapatılması tam sosyal facia olacaktır. Daha yakın zamanda iş için başvuru yapan 500 kişiden 90 işçi almak için imtihan yapan işveren işe aldığı insanların MEB Halk Eğitim Müdürlüğünün vermesi gereken kursu Müdürlüğün yeni formatlarını hazırlamadıkları gerekçesi ile uzun zaman başlatmamaları nedeni ile sigorta girişlerini yapmış olmasına rağmen işe başlatılmamıştır.

“BELİRSİZLİKLER YÜZÜNDEN İŞE BAŞLAYAMAMALARI ÖNEMLİ BİR SORUN VE TAM BİR SKANDALDIR”

Bu ve bunun gibi belirsizlikler istihdam sağlamak isteyen işyerinde tamamen tedirgin etmektedir. İş imkânı bulan işsiz gençlerimizin de bu gibi belirsizlikler yüzünden işe başlayamamaları önemli bir sorun ve tam bir skandaldır.

“GENÇLERİMİZ HER GÜN BAŞKA İLLERE GÖÇ EDİYOR”

Dünya ve ülkemizde her gün değeri artan taşkömürü bu bölgede yerin altından çıkarılmayı bekliyor. Gençlerimiz her gün başka illere göç ediyor. Bütün bu gerçekler ortada iken bu işin çözülme zorunluluğu ve yetkililerinde çözme zorunluluğu vardır.

Biz çalışanlar olarak 15 gündür acaba bugün kimin çıkışı verilecek sıra bana ne zaman gelecek düşüncesi ile işe gelmekten ve çalışmaktan yorulduk. Yaptığımız iş Dünyanın en ağır işi. Dikkat ve motivasyon gerektiren ve en ufak bir hatada facianın kaçınılmaz olduğu bir meslektir. Artık bu psikolojiden kurtulmak sağlıklı çalışmak dün olduğu gibi yarında üretmek istiyoruz.

“ŞU ANDA 20 ARKADAŞIMIZA İŞ AKİTLERİNİN FESHİ TEBLİĞ EDİLDİ”

Şu anda 20 arkadaşımıza iş akitlerinin feshi tebliğ edildi. Onların iş akdi fesih olmadan bir an önce bu iş çözüm kavuşturulmalı. Bizler çalışanlar ve GMİS olarak bizler gerekli katkıyı sağladık ve sağlamaya devam edeceğiz. Ayrıca yaşanan her sorunda işyerini kapatılması veya işten işçi çıkarılması ile karşı karşıya kalmak bizleri derinden yaralamaktadır.

“TTK VE HEMA YETKİLİLERİ BU İŞİ ÇÖZÜME KAVUŞTURMALIDIR”

TTK ve HEMA yetkililerinin masaya oturup bu işi daha uzun vadeli sağlıklı ve kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturmalıdır. Bizim hedefimiz buradan bir işçi arkadaşımızın dahi işten atılmadan bu sorunun çözülmesidir. En kısa sürede bu sorunun çözümünün gerçekleşmesi umut ediyoruz”

“AYDIN,KARTAL VE ŞEKER DESTEK VERDİ”

İşçilere Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Kdz Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal ve İlçe Yöneticileri ile Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Kdz Ereğli İlçe Başkanı Talat Şeker destek verdi. İşçiler konuşmaların ardından mesailerine geri döndüler

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2014, 14:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER