Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Göktekin uyardı

Kdz.Ereğli´li Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Göktekin, futbol gibi heyecanlı ve yarışmalı spor dallarıyla ilgilenen hastalarda kalp krizi geçirme riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Göktekin uyardı
Kdz.Ereğli´li Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Göktekin, futbol gibi heyecanlı ve yarışmalı spor dallarıyla ilgilenen hastalarda kalp krizi geçirme riskinin daha yüksek olduğunu söyledi. Göktekin’e göre daha önce kalp krizi geçirmiş hastaların; hızlı yürüme, hafif koşma, bisiklete binme ve yüzme gibi spor dallarına yoğunlaşması gerekiyor.

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Göktekin, ani kalp krizleriyle ilgili yaptığı açıklamada tedavi sürecinde spor yapmanın önemine dikkat çekti. Daha öncesinde kalp krizi geçiren, ilaç kullanan veya bypass olan hastaların, mutlaka spor yapması gerektiğini belirten Ömer Göktekin,“Spor bizim tedavimizin bir parçasıdır. Ama çok sert oynanan bir futbolu spor olarak görmeyiz. Kalp krizi geçirmiş hastalara, genellikle hızlı yürüme, hafif koşma, bisiklete binme ve yüzme gibi sporları öneriyoruz. Bunların da haftada en az 3 veya 4 gün 45 dakika süreyle yapılması gerekir. Spor yaparken vücutta aşırı strese neden olan yarışmalı sporlar yapılmamalıdır. Hastanın kendini sporun heyecanına kaptırıp hızlı tempoda spor yapmaması gerekir. Bu tür durumlarda kalp krizi ve kardiyak ölüm tetiklenebilir. Kazanmak için hırslanılan sporlarda heyecan faktörü devreye girer. Heyecan kalp krizi için her zaman risk faktörüdür ve tetikleyici bir nedendir”dedi.

RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT
Kalp krizinin risk faktörü olan hastalarda daha fazla görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Ömer Göktekin,“Kalp krizi, kalbi besleyen koroner damarlarda tıkanma sonucunda oluşan bir durumdur ve risk faktörü olan hastalarda daha fazla görülür. En önemli risk faktörü ise sigara içmektir. Yüksek kolesterol, ailesel yatkınlık, koroner kalp hastalığı, yüksek tansiyon diyabet ve obezite gibi rahatsızlıklar ile egzersiz yapmayan hastalarda, kalp krizi diğer insanlara oranla daha fazla görünüyor. Risk faktörlerinin her biri koroner kalp hastalığına davetiye çıkarıyor. Kalp krizini tetikleyici faktörler ise, aşırı sıcak ya da soğuk, heyecan, stres ve depresyon gibi faktörlerdir”ifadelerini kullandı.
 
İKİ TÜR KALP KRİZİ
Kalp krizi türlerinin genel anlamda iki başlık altında toplanabileceğini belirten Prof. Dr. Ömer Göktekin,“İki tür kalp krizinden söz etmemiz mümkün. Bunlardan biri risk faktörlerinin olduğu durumda, göğüs ağrısıyla kendini gösteren kalp krizidir. Tıbbi anlamda kalp krizi koroner kalp damarının ani olarak tıkanmasıdır. Diğeri ise hiçbir belirti olmadan, birden bire ortaya çıkar ve sonucunda insanlar hayatlarını kaybeder. Buna tıpta ani kardiyak ölüm denir ve aslında kalp krizi olarak da algılanmaz”dedi.
Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2016, 07:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER