Katil arılarından Türkiye´de bir ilk

Katil arılarından Türkiye´de bir ilk

Katil arılarından Türkiye´de bir ilk

Dünyada ender şekilde rastlanan ve Türkiyede ilk kez tespit edilen eşek (katil) arılarının devasa boyutta işledikleri kovan görenleri şaşkına çevirdi. Orhaneli ilçesi Kusunlar köyü bölgesinde arıcılık faaliyeti yürüten üreticilerin kolonilerine saldırıp tamamını yok eden katil arılardan usanan üreticiler çare bulamıyor. Arı üretimi yapılan bölgedeki barakanın içerisine yuvalanan eşek arıları oluşturdukları dev kovan ile film sahnelerini aratmıyor.

Türkiye’deki yaygın türü “sarıca” olarak bilinen gövdesi kızılımsı sarı ve siyah çizgili olan eşek arıları Avrupada eşek arıları olarak da biliniyor. Katil eşek arılarının bazen kova büyüklüğünde olan yuvalarını, duvar ya da ağaç oyuklarına ya da toprak üstüne kurdukları belirtiliyor. İnsanlar dahil tüm canlılar için tehdit oluşturan eşek arıları, dişleriyle ısırarak etrafa zarar verir. Zaman zaman insanlara yaptıkları saldırılarla da gündeme gelen eşek arıları kendilerine karşı tehdit hissettiklerinde iğnesini batırıyor.

Bu iğnenin zehirli olduğunu dile getiren Kanyon Arıcılığın sahibi Apiterapist Ali İlhan, Sokması ile şiddetli ağrı veren eşek arısının zehri, insanda ağır alerji tepkilerine yol açabilir. Alerjisi olan bir insanı bir eşek arısı dahi öldürebilir. Toplu şekilde yapılan saldırılarda ise insanda arı sokmasına karşı alerji olmasa dahi ölümlere yol açabilecek sonuçlar doğurabilir. Eşek arıları bal yapmazlar, etçil canlılardır. Tarım zararlılarının ortadan kaldırılmasında önemli rol üstlenir çünkü yavrularını bu küçük böceklerle beslerler. Sadece yumurtalarını bırakmak için az sayıda petek göz örer. Ayrıca kraliçe yuvayı tek başına yapar. Ben 8 senedir arıcılık ile ilgileniyorum. Türkiyede bu boyutta bir eşek arısı kovanı görülmedi. Bu kovan Türkiyede bir ilk. Dünyada ender görülen bu olaya şahit olmak bana nasip oldu. Fakat bu eşek arıları çevrede bulunan arı kolonilerimize saldırarak ciddi zarar veriyor. Bunun önüne geçmemiz lazım. Bizim arılarımızın kafalarını kopararak yiyorlar. Üretimimiz büyük ölçüde sekteye uğruyor. Orhaneli bölgesi arıcılık ve arı ürünleri bakımından yüksek kalitede verim aldığımız bölgedir. Dünyaca ünlü apiterapistler bu bölgeye rağbet gösteriyor. Arılar, tüm insanlığın devam etmesi için olmazsa olmazlarımızdan olduğundan dolayı onları bir şekilde katil arılardan korumamız gereklidir dedi.

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2016, 09:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER