KATILIM OLDUKÇA YOĞUNDU

KATILIM OLDUKÇA YOĞUNDU

gundemeregli.com-Sosyal, kültürel, dini etkinlikler çerçevesinde Kdz Ereğli İlçe Müftülüğü tarafından Mehmet Akif Ersoy ’un vefatının 77. yıldönümü dolayısı ile Anma ve konferans programı gerçekleştirildi.

Gülüç Büyük Anadolu Otelde gerçekleştirilen programa Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan “Yakın Tarihimizde Mehmet Akif Ersoy ”konulu konferans verdi.

Gerçekleştirilen Konferansa ilçe Kaymakamı İbrahim Çay, İlçe Müftüsü Recai Albayrak, B.E.Ü Ereğli Meslek Yüksekokul Müdürü Doç.Dr.İlhan Karataş , Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör,Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Muharrem Erdem , Belde Belediye Başkanları, Milli Eğitim Şube Müdürü Ruhi Koç, din görevlileri ve Kur’an kursu öğreticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sunuculuğunu İskender Ünlü ’nün yaptığı programa Kur’an Kursu öğreticilerinden Ersin Uçar ’ın okuduğu Kur’an-ı kerimle başlayan programda ilçe müftüsü Recai Albayrak konuşma yaparak şunları söyledi

“Milli şairimiz Mehmet Aif Ersoy ’un vefatının 77. yıldönümü münasebetiyle ilçemizde bir dizi etkinlikler düzenledik, bu etkinliklerden birisinin de misafir olarak aramıza teşrif eden Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan’ın sunacağı “Yakın Tarihimizde Mehmet Akif Ersoy ” konulu konferans olduğunu, önümüzdeki aylarda benzer etkinlikleri yapacağız, programa katılan herkese teşekkür ediyorum “dedi.

Daha sonra “İstiklal marşını Etkili ve Güzel Okuma Yarışması”nda dereceye giren öğrenciler İstiklal marşının on kıtasını okuyarak dinleyenlere heyecanlı ve duygulu anlar yaşattılar.

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan konferansında; “İstiklâl Marşı şairi. Asıl adı Mehmet Ragif olan Mehmet Akif 1873 yılında İstanbul´da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendi’dir. İlk tahsiline Emir Buhari Mahalle Mektebi’nde başladı. İlk ve orta öğrenimden sonra Mülkiye Mektebi’ne devam etti. Babasının vefatı ve evlerinin yanması üzerine mülkiyeyi bırakıp Baytar Mektebini birincilikle bitirdi. Tahsil hayatı boyunca yabancı dil derslerine ilgi duydu. Fransızca ve Farsça öğrendi. Babasından Arapça dersleri aldı.Mehmet Akif, Sırat-ı Müstakim ve Sebilü’r-Reşat adlı dini dergilerde şiirler, makaleler yayımlayarak yazın hayatına başlamıştır.Mehmet Akif milletini ve dinini seven, insanlara karşı merhametli bir mizaca sahip, şair tabiatının heyecanlarıyla dalgalanan, edebî bakımdan kıymetli şiirlerin yazarı meşhur bir Türk şairidir. İstiklâl Marşı şairi olması bakımından da Millî Şair ismini almıştır. En önemli eseri SAFAHAT’tır. Bu kitabında cehalet, ahlaksızlık, taklitçilik, taassup, fakirlik, inançsızlık, köksüzlük gibi başlıca konulara yer vermiştir.Milli Mücadele döneminin en karanlık günlerinde ümitlerin kırılmaya başladığı anda Mehmet Akif’in gayretleri hiç küçümsenmeyecek boyuttadır. İstanbul’dan Ankara’ya kadar at sırtında yollarda uğradığı her yerde insanları Milli Mücadeleye davet etmiştir. Bunlardan en önemlisini ise Kastamonu da Nasrullah Camiinde yaptığı vaazlarla göstermiştir. Nasrullah Caminde, Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadelenin önemini anlatan coşkulu vaazlar etmiştir. Kastamonu’dan yankılanan Mehmet Akif’in gür sesi, halkımızı aydınlatarak ülkemizin de istiklaline ışık tutmuştur. Mehmet Akif; “asırlardır
hür yaşamış bir millet esir olamaz” diyerek söz konusu vaazlarında hürriyeti ve bağımsızlığı sonuna kadar savunmuş, bu anlattıklarını destekleyen şiirler
yazmaya devam etmiştir…”dedi.

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2013, 15:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER