Kıbrıs Barış Harekatı’nın 42’nci yıldönümü

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 42’nci yıldönümü

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 42’nci yıldönümü
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 42’nci yıldönümü dolayısıyla Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kdz.Ereğli Şubesi tarafından Atatürk Anıtı önünde tören düzenlenerek anıta çelenk sunuldu.
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 42’nci yıldönümü dolayısıyla Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kdz.Ereğli Şubesi tören düzenledi. Devrim bulvarı üzerindeki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen törende ilk olarak Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kdz.Ereğli Şube Başkanı Temel Şahin, anıta çelenk sundu.
Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu sırada Türk Bayrağı ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti Bayrağı da göndere çekildi.
Ardından günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Dernek Başkanı Şahin, 42 yıl önce Kıbrıs adasının büyük bir drama sahne olduğunu söyleyerek, “Adada 15 Temmuz 1974’de Yunan-Rum darbesi gerçekleştirilmişti. Bu darbenin asıl amacı oradaki Türk varlığının tamamen ortadan kaldırılarak Kıbrıs’ın tamamen Yunanistan’a bağlanmasıydı. Böylece Türkiye batıdan güneye kuşatılıp Akdeniz’den tecrit edilmiş olacak ve dolayısıyla yaşam alanı daraltılacaktı. Türkiye Kıbrıs’ta yaşanan bu oldubittiye seyirci kalamazdı. Kıbrıs Türkünü korumak, can ve mal güvenliğini sağlamak Anavatanın namus borcudur. Türk Ordusu 20 Temmuz 1974’de başarılı bir harekat icra ederek Kıbrıs’taki duruma fiilen el koymuş Kıbrıs Türkü’nü olası bir katliamdan kurtarmış ve adanın Yunanistan’a bağlanmasını önlemiştir. Kıbrıs’ı ilhak etmek isteyen Yunanistan’ın enosis hayali Akdeniz’in karanlık sularına ebediyen gömülmüştür. Kıbrıs Türkünün, Kıbrıs’ın 1878 yılında İngilizlere terk edilmesiyle başlayan esaretini 20 Temmuz 1974’de Mehmetçik süngüsüyle sona erdirmiştir. Kıbrıs Türkü takdire şayandır ki yüzyıllardır gördüğü eziyet ve zorbalığa karşı kimliğini ve benliğini hiçbir zaman kaybetmemiş, boyun eğmemiştir. Ada 42 yıldır barış ve huzur içindedir. Bugün Kıbrıs Türkü kendi vatanı ve bayrağı altında hür ve bağımsız yaşamaktadır. 20 Temmuz Kıbrıs halkının esaretten kurtulduğu gündür. 20 Temmuz yavru vatanın Anavatana kavuştuğu gündür. Türk ordusu Kıbrıs uğrunda 498 şehit vermiştir. Bu toprak artık Kıbrıs Türkünün öz vatanıdır. Vatan toprağı geri verilemez, kaderine terk edilemez. Kıbrıs’ta Türk varlığını yaşatmak gelecek nesillere ve bu topraklar uğruna şehit düşenlere karşı bir namus borcudur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türkünün azim ve iradesiyle dünya devletleri arasında hak ettiği yere ulaşacağına inanıyoruz. 42 yıl sonra yine coşkuluyuz. Kıbrıs gazileri olarak yüce devletimize savaş meydanlarında hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Çanakkale, İstiklal, Kore, Kıbrıs ve terörle mücadele şehitlerimizi ve 15 Temmuz günü milli irade ve demokrasi uğruna canlarını ortaya koyan şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyor. Hayatta bulunan gazilerimize sağlık, mutluluk, huzur ve esenlikler diliyorum.”şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından tören son buldu.
Törene Kdz.Ereğli Belediye Başkanvekili Ayhan Atay, belediye başkan yardımcıları, kamu kurum ve kuruluşlarının daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda gazi ile aileleri katıldı.
Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2016, 09:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER