KİREÇLİK BİZİMDİR, BİZİM KALACAK. TERMİK SANTRALE HAYIR!

KİREÇLİK BİZİMDİR, BİZİM KALACAK. TERMİK SANTRALE HAYIR!

gundemeregli.com-Kdz. Ereğli İlçesi’ne bağlı Bayat Köyü Kireçlik mevkiinde yapılması planlanan Termik Santralı için harekete geçen yöre halkı ve çevreciler bölgede eylemlerini sürdürdü.

Milli Yüzücü Kemal Özdemir Kireçlik mevkiinde yapılan yatırıma tepki göstermek amacıyla köylülerin alkışları arasında kulaç atarak tepkisini ortaya koydu.

Yöre halkı ellerinde dövizlerle “Kireçlik, bizim bizim kalacak. Termik Santrale hayır” gibi pankartlar taşıyarak firmaya göndermede bulundu.

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eyleme Çevre platformu da büyük destek verirken, Bayat Köyü Muhtarı Ahmet Eyrilmez, kendilerinde Satılık köy yok diyerek tepkilerini dile getirerek, “Termik santrali onayı verirsek evlerimizin başına bire tane levha asmalıyız. Satılık köy vardır diye, onun için termik santral kesinlikle diyorum. Biz arımızla balımızla fındığımızla böğürtlenimizle, kestanemizle diyorum. Her şeyden önce bizim yaşam alanımıza müdahale ediyorlar. Allah’ımızın en değerli yarattığı varlılar insanlardır. İnsanın yedek parçası yoktur. Her şeyin vardır, insanın yoktur. Kanser olmak istemiyoruz. Biz çocuklarımızla iyi bir gelecek beklemek istiyorsak, iyi bir doğa bırakmak istiyorsak, onun için hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Çocuğumuzla yaşlımızla gencimizle hatta ve hatta bizim diğer illerimize beyin olarak yetiştirdiğimiz yaklaşık olarak yalı boyunun 300’e yakın hemşerisinden doktoruna varıncaya kadar. Mühendisinden avukatına varıncaya kadar, bir beyin gücümüz var. Biz bu beyin gücünün hepsini buraya davet ediyoruz. Tüm sivil toplum örgütlerini davet ediyoruz. Bizler ilk etkinliğimizi yaptık. Bundan sonra çevre platformu olarak etkinliklerimiz devam edecek ve bu etkinliklerimizde de sizleri her zaman yanımızda görmek istiyoruz ve gün geçtikçe daha da büyüyeceğiz. Bugün büyüdükçe sesimiz bugün Ereğli’ye, yarın Türkiye’ye ulaşacağız bizim amacımız bu ben milli yüzücümüze tekrar teşekkür ediyorum.” Dedi.

Kdz. Ereğli’de Termik Santral için eylemler aralıksız sürüyor. Termik Santralin yapılacağı alanda toplanan yüzlerce kişi hep bir ağızdan santrale karşı çıktı ve tepkilerini ortaya koydu.

Kireçlik için yüzen Milli Yüzücü Kemal Özdemir, yöre halkına ve çevrecilere destek verdi.

Kireçlik sahilindeki denizde yüzdükten sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Özdemir, “Olimpiyatlarda yarıştım, hayır işlerinde koştum. Tema adına koştum, okulların yapılsın diye çocuklar için koştum. Tema adına koştum. Kanserli çocuklar için koştum. Hasta çocuklar için koştum çevre için koştum, ama burası çok özel bir yer, burası benim memleketim. Ben Zonguldaklıyım biz hepimiz ekmeğimizi buradan yedik babalarımız bu topraklarda öldü. Çocuklarımızı bu topraklarda kaybediyoruz, bizim fındığımıza bizim böğürtlenimize, bizim incirimize bizim yöremize, bizim havamıza bizim suyumuza zehir katmasınlar, biz kül istemiyoruz pencerelerimizin her zaman açık kalmasını bekliyoruz. Biz ayda bir kere perde yıkamak değil biz yılda bir kere perde hatırlamak istiyoruz. Biz yemeğimizi aşımızı tuzumuzu elde ediyoruz. Biz bu toprakları kimselere peşkeş çekmek istemiyoruz. Bizim termik santral ihtiyacımız yok. Çocuklarımızın geleceği için. Bu çocuklar bizim geleceğimiz, biz artık yolcuyuz gidiyoruz. Biz artık misafir bile sayılırız ama onlar ev sahibi yeni geldiler bu dünyaya bu çocuklara yaşanabilir bir dünya, denizinden balık tuttuğu, ormanından ağacından faydalandığı, yağından sütünden faydalandığı, derelerinin şırıl şırıl aktığı ve ağaçların olduğu bir dünya istiyoruz onun için çocuklarımızın mirası için termik santrale hayır diyoruz. “

Çevre platformu adına konuşan Aykut Ateş ise yaptığı konuşmada, çevreyeher ortamda sahip çıkacaklarını belirterek şunları söyledi: “Ben öncelikle buradaki köylülerin adına ve Kdz. Ereğli çevre platformu adına Kemal beye çok teşekkür etmek istiyorum. Desteklerinden dolayı, katkılarından dolayı özellikle biz Kdz. Ereğli çevre platformu olarak kireçlikte termik santral yapılmasını istemiyoruz. Elbette ki termik santralin bir çok zararı var ve bu bölge inanılmaz bir bölge deniziyle toprağımızla, ormanı ile ağacı ile ve bütün burada yaşayanlar çevre köylerde yaşayan insanlar ve hatta Ereğli eki insanlar bu tehlikeli araştırmaları, hazırlıkları istemiyor. Bizde buradaki bütün gönüllü arkadaşlarımızla beraber buna karşıyız ve bütün köylülerle beraber hatta şehir dışından kemal bey gibi destekçilerimizle beraber kireçlikte termik santral istemiyoruz. “ diye konuştu.

Sücüllü köyü Muhtarı Hasan Aksakal konuşmasında destek olan herkese teşekkür etti.

Bayat Köyü Muhtarı Ahmet Eyrilmez ise yaptığı sert konuşmada, önemli mesajar verdi.

Eyrilmez şu görüşlere yer verdi: “Burada tüm çevre platformunu termik santral istemeyen çevreci arkadaşlarımızdan buraya geldiler. Bizler ilk etkinliğimizi burada milli yüzücümüz ile beraber gerçekleştirdik. Milli yüzücümüze çok teşekkür ediyoruz. Bayat köyü ve Yalıkavak köyleri olarak bizlere her türlü desteği sağladığına inanıyorum. Bu doğa bizim bu deniz bizim burada yaşan Yalıboyunda yaşayan bizleriz. Eğer bizler bu termik santrale hayır diyemeyeceksek. Termik santrali onayı verirsek evlerimizin başına bire tane levha asmalıyız. Satılık köy vardır diye, onun için termik santral kesinlikle diyorum. Biz arımızla balımızla fındığımızla böğürtlenimizle, kestanemizle diyorum. Her şeyden önce bizim yaşam alanımıza müdahale ediyorlar. Allah’ımızın en değerli yarattığı varlılar insanlardır. İnsanın yedek parçası yoktur. Her şeyin vardır, insanın yoktur. Kanser olmak istemiyoruz. Biz çocuklarımızla iyi bir gelecek beklemek istiyorsak, iyi bir doğa bırakmak istiyorsak, onun için hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Çocuğumuzla yaşlımızla gencimizle hatta ve hatta bizim diğer illerimize beyin olarak yetiştirdiğimiz yaklaşık olarak yalı boyunun 300’e yakın hemşerisinden doktoruna varıncaya kadar. Mühendisinden avukatına varıncaya kadar, bir beyin gücümüz var. Biz bu beyin gücünün hepsini buraya davet ediyoruz. Tüm sivil toplum örgütlerini davet ediyoruz. Bizler ilk etkinliğimizi yaptık. Bundan sonra çevre platformu olarak etkinliklerimiz devam edecek ve bu etkinliklerimizde de sizleri her zaman yanımızda görmek istiyoruz ve gün geçtikçe daha da büyüyeceğiz. Bugün büyüdükçe sesimiz bugün Ereğli’ye, yarın Türkiye’ye ulaşacağız bizim amacımız bu ben milli yüzücümüze tekrar teşekkür ediyorum.”

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2013, 12:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER