Klavye ve Fare tarih oluyor

Bilgisayarda klavye ve fare dönemi sona eriyor. ODTÜ´lü Türk bilim adamları tarafından geliştirilen yeni teknoloji ile birlikte yakın bir zamanda bilgisayarlarımızda fare ve klavyeye gereksinim duymadan sadece göz hareketleriyle kontrol edebileceğiz.

Klavye ve Fare tarih oluyor

ODTÜ akademisyenlerinden Prof. Dr. Kürşat Çağıltay ile araştırma görevlisi Mehmet Dönmez, bilgisayarlara göz hareketleriyle komut verme teknolojisini geliştirdi. Sistem ayrıca kontrol dışı yapılan göz hareketlerini algılayabiliyor

TÜBİTAK´ın desteğiyle hayata geçen bu proje; özellikle felçli veya engellilerin bilgisayar kullanımını rahatlatacak.

Hazırlamış oldukları sistemin herhangi bir bilgisayara bağlanabilen bir göz hareketleri takip cihazıyla çalışmakta olduğunu belirten Mehmet Dönmez; Bu cihazdan göz öbeklerine gönderilen kızılötesi ışığın geri dönmesiyle bizim hazırladığımız yazılım arka planda bunu işlemekte ve kişinin o anda ekranda hangi noktaya baktığını tespit edebilmektedir. Böylece kişinin baktığı noktaya bilgisayarın faresinin imlecini hareket ettirmektedir. dedi.

Göz temasıyla yazının nasıl yazılacağını anlatan Görmez; Bilgisayarlarda bulunan sanal klavyeyi kullanarak yine aynı şekilde fareyi baktığımız yöne hareket ettirerek sanal klavye aracılığıyla yazı yazabiliriz. Ayrıca istemsiz şekilde göz kırpmalarını yazılımımız arka planda göz önünde bulundurmamaktadır. İstemsiz şekilde gerçekleşen göz kırpmaları her hangi bir şekilde sistem tarafından algılanmamaktadır şeklinde konuştu.

SİSTEMİN MALİYETİNİN HERKESİN TEMİN EDEBİLECEĞİ BİR SEVİYEDE OLACAK

ODTÜ´de akademisyen olan Prof. Dr. Kürşat Çağıltay ise; Aslında çalışmalarımızın çoğu özel eğitim ve özel ihtiyaca yönelik geliştiriliyor. Örneğin burada geliştirdiğimiz oyunlarımızdan bazları az gören çocukların gözünü kullanma yeteneklerini arttırmaya yönelik. Bilgisayarı gözüyle kullanma uygulaması yine boynundan aşağısını kullanamayan kişilere yönelik. Yalnız bununla da sınırlı değil her alanda bu teknolojiyi kullanmak mümkün. Böyle bir uygulamanın maliyeti 300-500 Dolarlar civarında. Eğer ekstra bir donanım gerekirse ki bazı boynundan aşağısı tutmayan kişilere yönelik bu tür donanımlar gerekebiliyor. Belki orada bir miktar daha yukarı çıkabilir ama bin Dolar´ın altında kalacaktır diye tahmin ediyoruz. diye konuştu.

Teknoloji transfer eden bir ülkeden teknoloji üreten bir ülke haline gelmemiz güzel bir gelişme... Sırada ise projenin hızlı bir şekilde seri üretime geçmesi bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2015, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER