KONU ÖNEMLİ,BAŞBAKANA ANLATILMALI

KONU ÖNEMLİ,BAŞBAKANA ANLATILMALI
gundemeregli.com-ÇATES’in özelleştirilmesi kararının alınmasının ardından Çaycumalılar Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, “Zonguldak için bu kadar önemli bir konunun Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a yeteri kadar anlatılamadığı, gerekirse Sayın Başbakanımızı Zonguldak’a davet ederek ya da kendisinden randevu alarak Ankara’da bu konunun kendisine Zonguldak’ın önde gelenleri ile iletilmesini talep ediyoruz” dedi.
ÇATES’in özelleştirilmesi kararının ardından ZTSO ev sahipliğinde düzenlenen toplantının ardından Çaycumalılar Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, basın açıklaması yaptı. Özelleştirme kararının Zonguldak’a kara bulut gibi çöktüğünü söyleyen Çiloğlu, şöyle dedi:
“ÇATES in özelleştirilmesi ile ilgili konuyu ZTSO başkanı Salih Demir tarafından düzenlenen toplantıda öğrenmiş bulunmaktayız bu konu Zonguldak’a bir kara bulut gibi de çökmüştür. ÇATEŞ in özelleştirilmesi sonucu cumhuriyetin ilk şehri olan Zonguldak ekonomisi çökecek ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunan 12 ilden biri olan Zonguldak veren il olmaktan çıkıp; alan avuç açan il durumuna gelecektir. Şöyle ki TTK anın yılda ürettiği 1,5 milyon ton kömürün yaklaşık yüzde 65- 70 inin ÇATES te kullanılmakta dır. Bölgemizde kurulu diğer termik santraller TTK anın kömürü yerine daha ucuza getirdikleri ithal kömürü tercih etmektedir. ÇATES in özelleştirilmesi sonucunda da ÇATES te aynı şekilde ithal kömüre dönecek TTK dan ve Zonguldak’ta üretilen kömürü tercih etmeyeceklerdir. Bu durumda gerek TTK anın gerekse özel sektörün ürettiği kömür pazar bulamayacak üretenin elinde kalacaktır. Bu durum da Zonguldak’ta kömür üretiminin son bulması anlamına gelmekte; dolayısı ile bu kurumlarda çalışan 16-17 bin kişinin işsiz kalmasına yol açacaktır. Buda ekonomisi sadece kömüre dayalı bir şehrinde yok olması anlamı taşımaktadır. Köylerimizdeki göç tekrar başlayacaktır. Son yıllarda birçok alanda oldukça olumlu gelişmeler kaydeden ülkemiz, bir kentin yok olmasıyla büyük bir yara alacaktır. Çünkü Zonguldak’ta üretilen kömürün oluşturduğu katma değer ülkemize büyük destek olmaktadır. Maden mühendislerinden aldığımız bilgilere göre de TTK anın ürettiği 1,5 milyon ton kömürün yüzde 30-35 sinin koklaşabilir kömür olarak üretildiği bunun tamamının koklaşabilir hale getirilebileceği şeklindedir. Ama bunun maliyetleri daha da yükselteceği ve yılda yaklaşık 500 bin ton da zararlı çevre atığı (işe yaramayan şlam) oluşturacağı, bu çevre atığının da depolanamayacağı şeklindedir. Bunun için dahi TTK anın varlığının ÇATES le birlikte sürdürülmesi gerektiği, ÇATES ise özelleşmesi durumunda TTK anın ve özel ocakların varlığının sürdürmesinin mümkün olmayacağı aşikârdır. Bizim önerimiz, ÇATES özelleşmemesi bu olmuyorsa TTK ya devredilmesi buda mümkün değilse Zonguldak’ta oluşacak bir konsorsiyuma TTK anın kömürünü kullanmak şartıyla devredilmesidir. Bizler buradan Zonguldak kamuoyuna sesleniyoruz. Zonguldak için bu kadar önemli bir konunun Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a yeteri kadar anlatılamadığı, gerekirse Sayın Başbakanımızı Zonguldak’a davet ederek ya da kendisinden randevu alarak Ankara’da bu konunun kendisine Zonguldak’ın önde gelenleri ile iletilmesini talep ediyoruz. Zonguldak’ın önde gelenleri ile oluşturulacak olan heyetin içerisinde hiçbir siyasi ayrımı gözetmeksizin, siyasetçilerimiz, STK’lar ve odalar ile birlikte bir heyet oluşturulması. Bu heyet ideolojik olmadan sadece Zonguldak’ın bu önemli sorununu kendisine iletmelidir. Biz inanıyoruz ki Sayın Başbakanımıza bu konu mantıklı bir şekilde anlatılırsa başbakanımız da Zonguldak’ımıza sahip çıkacaktır.”
Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2013, 07:39
YORUM EKLE
YORUMLAR
eşfak  kınık
eşfak kınık - 11 yıl Önce

ne anlatacaksın başbakana zaten onun işi özelleştirme ve satma

SIRADAKİ HABER