KÖYLÜLER NÖBET TUTTU

Ereğli ilçesinde sel uyarısı üzerine köylüler, yağmur yağışı ve suların yükselmesini takip etmek amacıyla nöbet tutuyor.

KÖYLÜLER NÖBET TUTTU
gundemeregli.com-Ereğli ilçesinde sel uyarısı üzerine köylüler, yağmur yağışı ve suların yükselmesini takip etmek amacıyla nöbet tutuyor.
Kdz. Ereğli ilçesinde 6 Haziran 2014 günü sabah saatlerinde yaşanan sel felaketinde evleri hasar görüp bazı araçları sel sularına kapılan vatandaşlar tedirgin bir şekilde bekliyor. Akşam saatlerinde Zonguldak Valiliği ile İl Afet Müdürlüğü yetkililerinin bölgede yağış ve fırtına nedeniyle sel tehlikesi yaşanabileceği uyarısı üzerine köylüler nöbet tutmaya başladı. Yaraşlıyörük köyündeki asma köprü üzerinde sel nöbeti tutan köylüler, sel olması durumunda tehlike altında bulunan köylüleri uyaracaklarını ifade ettiler.

“TEDİRGİN BİR ŞEKİLDE BEKLİYORUZ”
Yaraşlıyörük köyü sakinlerinden Turgay Latif yoğun sağanak yağışı olacağına yönelik camide anons yapıldığını ve bu nedenle tedirgin bir şekilde suların yükselişini kontrol ettiklerini ifade etti. İki hafta önce köylerinde meydana gelen afeti yeniden yaşamak istemediklerini belirten Latif “Yaraşlıyörük köyü asma köprü denilen mevkideyiz. Köyümüzde bazı arkadaşlarla birlikte suyun yükselmesiyle ilgili tedirgin bir şekilde bekleyiş içerisindeyiz. Camide anonslar geçildi. Yoğun bir sağanak yağış beklentisinden dolayı tekrar aynı afet yaşanmasın diye tedbirli bir şekilde bekliyoruz. Önümüzdeki saatler ilerledikçe köylü de tedirgin bir şekilde evlerinde bekliyorlar. Eski kötü durumlar oluşmasın diye gönüllü arkadaşlarla bekliyoruz. Bundan iki hafta önce de zaten yüksek bir su yükseltisinden dolayı çoğu evlere su baskını olmuştu. Bunla ilgili birkaç tane araç da selde gitmişti. Aynı tedirginlikle çoğu kişi evlerinden araçlarını yüksek yerlere çıkardılar. Yakın mevkilerdeki hayvanlarını yine yüksek yerlere çıkardılar. Bundan sonraki süreçte artık dua ile bekliyoruz. Ne olacağını da bilmiyoruz. Burada ortalama 15-20 tane hane sel seviyesinin içinde yer alıyor. Onun dışındakiler yol seviyesinin üzerinde olduğu için tehlike arz etmiyorlar” diye konuştu.

“SABAHA KADAR NÖBET TUTMAYA MECBURUZ”
 
Yaraşlıyörük Köyü Muhtarı İbrahim Çalık her yağmur yağdığında aynı korkuyu yaşadıklarını belirterek bu gece de Zonguldak Valiliği, Ereğli Kaymakamlığı ve AFAD ekiplerinin sel olma ihtimaline karşılık kendilerini uyardığını söyledi. Çalık gazetecilere yaptığı açıklamada “Yaklaşık 1 saat önce bir anons yapıldı. Zonguldak Valiliği, kaymakamlık, AFAD ve jandarma bize bilgi verdi. İki hafta önceki sel felaketini tekrar yaşamamak için vatandaş ve ihtiyar heyeti olarak vatandaşı uyardık. Alt kattaki evleri boşaltmaya çalışacağız. Sabaha kadar böyle nöbet tutmaya mecburuz. Niye? Şu anda Erdemir barajının orada bekçimiz yok. Var mıydı? Yok. İkinci sorum da baraj yatağına yapılan fabrikanın dolgusundan dolayı şu anda Erdemir’e giden su yatağının daralmasından dolayı su geri geliyor. Ve her suda her selde biz sabaha kadar nöbet tutuyoruz. Ne zamana kadar tutacağız? Başka ne yapmamız lazım? 7-8 tane ev ölümle burun buruna. Ve yapacak bir şey yok. 1998 yılındaki ilk selde de bizim şu altı tane evimize biz imza verdik. AFAD’dan geldiler evlere oturamaz raporu verdiler. ‘Oturursanız devlet olarak biz sorumlu değiliz’ dediler. ‘Size afet konutu yapacağız’ dediler. Şu ana kadar bu dairelerden bir ses seda yok. Bizim şu anda terk etmemiz lazım Yaraşlı’yı. Veya taşınmamız lazım. Ne yapmamız lazım? Yetkililerden bir cevap bekliyorum” dedi.
Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2014, 11:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER