Maden Şehidinin Oğlundan Sitem

Zonguldak´ın Ereğli İlçesi´nde taşkömürünü bulunuşunun 186. Yılı ve Uzun Mehmet’i anma töreni düzenlendi. Törende konuşan Zonguldak Maden Şehitleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, maden şehitlerinin mezara defnedildikten sonra unutulduğunu söyledi.

Maden Şehidinin Oğlundan Sitem
Zonguldak´ın Ereğli İlçesi´nde taşkömürünü bulunuşunun 186. Yılı ve Uzun Mehmet’i anma töreni düzenlendi. Törende konuşan Zonguldak Maden Şehitleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, maden şehitlerinin mezara defnedildikten sonra unutulduğunu söyledi.Kdz. Ereğli ilçesinde 186 yıl önce taş kömürünü bulan Uzun Mehmet yaşadığı Kestaneci Mahallesi’nde kendisi için yapılan anıt önünde anıldı. Törene Kaymakam Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutan vekili Deniz piyade Albay Mustafa Kemal Öztürk, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Anıta çelenk konulması ile başlayan törende maden şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşı okundu.
Babasını grizu faciasında kaybeden maden şehidi çocuğu ve Zonguldak Maden Şehitleri Derneği Başkanı ve Amele birliği Başkanlığı Armutçuk şube Temsilcisi Çetin Yiğit, törende yaptığı konuşmada maden şehitlerine gereken değerin verilmediğini söyledi. Maden şehitlerine mezarı kapatılıncaya kadar değer verildiğini ifade eden Yiğit konuşmasında şunları söyledi; Benim babam keşke maden şehidi olmasaydı, Başımda sağ olsaydı, her gün hamallık yapmaya razıydım Bunu ben bilirim. Her zaman anma programlarında söylüyoruz. Maden şehitlerini anıyoruz. Pekala biz, siyasiler, amele birliği, Genel Maden iş, Türkiye Taş kömürleri, sivil toplum kuruluşları olarak maden şehitleri için ne yaptık. Sadece törenlerde andık. Bu bizler için acı bir durum. Bu şekilde maden şehitlerini anmak bizlere yakışmıyor. Soma yasası çıktığında Soma´ da ki madenci yakınlarına kamu da iş imkanı sağlandı. Tabi bu oradaki kardeşlerimiz için güzel bir durum. Ama Soma yasası çıkarken bizler Zonguldak maden şehitlerinin yakınlarını yasaya dahil ettiremedik. Zonguldak olarak sahip çıkamadık. Bütün yetkililere buradan sesleniyorum. Siyasiler, Genel maden iş, Amele birliği, Türkiye Taş Kömürü Kurumu, sivil toplum kuruluşları olarak Soma, Zonguldak ve tüm maden şehitleri çocuklarına kamu da iş imkanı bulunması konusunda mücadele etmemiz gerekiyor. Bu bizim boynumuzun borcu. Bende bir madenci ve maden şehidi çocuğuyum. 30 yıldır Türkiye Taş Kömürü kurumunda çalışıyorum. Ama bizim kadar şanslı olmayan perişan olan maden şehidi çocukları var. Allah gecinden versin, bir madenci arkadaşımız şehit olduğunda her türlü desteği veriyoruz. Ne zamana kadar? Maden şehidinin mezarı kapatılıncaya kadar. Daha sonra o maden şehidinin yakınlarını kimse aramıyor. Maden şehidinin yakınları kaderine terk ediliyor. Benim babam keşke maden şehidi olmasaydı, Başımda sağ olsaydı, her gün hamallık yapmaya razıydım Bunu ben bilirim dedi.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’da kömürün bulunup, ülke sanayisi ve ekonomisinin gelişmesinde başrolü oynayan Uzun Mehmet’e gereken önemi tüm kurumların vermesi gerektiğini söyledi.
Kestaneci Mahallesi’nde düzenlenen tören Kdz.Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından lise öğrencileri arasında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.
Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2015, 19:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER