“Madencinin en düşük yevmiyesi 75 TL olacak”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 12 Eylül 2014 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon İşletmesi’nde çalışan maden işçilerini ziyaret ederek 11 Eylül 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren torba kanunun madencilikle ilgili maddeleri konusunda bilgilendirdi.

“Madencinin en düşük yevmiyesi 75 TL olacak”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 12 Eylül 2014 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon İşletmesi’nde çalışan maden işçilerini ziyaret ederek 11 Eylül 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren torba kanunun madencilikle ilgili maddeleri konusunda bilgilendirdi.

Karadon’da vardiya değişiminde işten çıkan ve işe girecek olan işçilerin bilgilendirildiği ziyarete Alabaş’ın yanı sıra GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİS Karadon Şube Başkanı Neşat Cebeci ve şube yöneticileri ile Üzülmez Şube Başkanı Ergin Cin ve Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu katıldı.

Soma kazasının ardından torba yasa ile şehit ailelerinin çocuklarına iş imkanı sağlandığını belirten Alabaş, “166 yıllık üretim kültürü ve 5 bin şehidi olan Zonguldak için bu maddenin uygulanmaması bölge insanı olarak bizleri derinden yaralamıştır. Zonguldak maden şehitleri yakınlarının da bundan yararlanması için mücadelemiz devam edecek” dedi.

Alabaş şöyle konuştu;

“Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı olarak şahsım ve Yönetim Kurulu arkadaşlarım adına hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Bildiğiniz gibi Soma faciasından sonra yoğun bir gündemimiz oldu. Zamanımın büyük bir bölümünü şehir dışında geçirmek zorunda kaldım. Bu nedenle sizi ziyaret edemedim, işyerlerine gelemedik. Zaman zaman sizlerin sitemleriyle de karşılaşıyoruz. Bu sitemlerinizi anlıyoruz.

Bildiğiniz gibi Soma kazasından sonra yoğun bir süreç geçirdik. Buralara gelemememize rağmen buradaki sorunlarla ilgili gerek Genel Merkez Yöneticisi arkadaşlarımızdan, gerekse şubeci ve temsilci arkadaşlarımızdan bilgi alıyoruz. Arkadaşlarımız çözebildikleri sorunları çözüyor, çözmediklerini bizlere ulaştırıyorlar. Şahsen beni arayan çok sayıda arkadaşımla da görüşüyorum.

Değerli arkadaşlarım,

Başta Soma maden şehitlerimiz olmak üzere, tüm maden şehitlerimizi ve önceki gün İstanbul’da bir asansör faciasında yaşamını yitiren işçi kardeşlerimiz ile iş kazalarında yaşamını yitiren tüm işçi kardeşlerimizi rahmetle anıyor, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.

İŞ GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİMİZİ KAMUOYUYLA PAYLAŞTIK

Soma kazasının meydana geldiği andan itibaren son arkadaşımızın cenazesi çıkana kadar Sendikamız ve sizler adına kaza ile ilgili çalışmaları yakından takip ettim. Madencilerin sorunlarını ve sıkıntılarını, Soma kazasıyla ilgili bilgileri kamuoyuyla televizyonlar aracığıyla paylaştım. Bir daha böyle acı kazalar yaşanmaması için alınması gereken önlemlerle ilgili görüşlerimizi anlattık.

Soma kazasının ardından Soma Yasası olarak bilinen ancak daha sonra madde sayısının 146 olmasıyla torba kanuna dönüşen kanun tasarısı gündeme geldi. Torba yasanın alt komisyon çalışmaları ile Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelerini, ardından Meclis çalışmalarını sizler adına takip ettik ve gerekli yerlerde müdahil olmaya çalıştık.

Değerli arkadaşlarım,

Soma yasası olarak 61 maddeyle gündeme gelen, ancak daha sonra yapılan eklerle 146 maddeye ulaşarak Torba Yasaya dönüşen yasa tasarısı, 99 gün sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçti. 11 Eylül’de Cumhurbaşkanına gitti, onaylandı ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

2008’DE ELİMİZDEN ALINAN HAKLARIN BİR BÖLÜMÜNÜ GERİ ALDIK

Yasa Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe giren maddeler var.

Ayrıca daha sonraki günlerde, yılbaşında ve 4 ay sonra yürürlüğe girecek maddeler de var.

Bizi ilgilendiren ve yürürlüğe giren maddelerin başında emeklilik yaşındaki düzenlemeler var.

01.10. 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile madencilik işkolunda emeklilik yaşında üst sınır 55’e çıkartılmış ve fiili hizmet süresi daraltılmıştı.

Bu yasa ile yaş sınırı 50’ye indirildi, ayrıca;yıllık ücretli izin, sıhhi izin, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri ile eğitim, kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık süreleri de fiili hizmet süresinden sayılacak. Böylece 2008’de alınan haklarımızın bir kısmını geri almış olduk.

Hemen yürürlüğe giren maddelerden birisi de; “Linyit” ve “Taşkömürü” çıkarılan işyerlerinde, yer altında çalışan işçilere ödenecek ücret miktarı 4857 sayılı Kanunun 39’uncu maddesi uyarınca belirlenen asgari ücretin iki katından az olmayacak.

2006 VE 2009 İŞE GİRİŞLİ ARKADAŞLARIMIZIN EN DÜŞÜK YEVMİYESİ 75 TL OLACAK

Bizim 2006, 2009 ve sonrasında işe giren, yeraltında çalışan ve yevmiyesi 75 liranın altında olan çok sayıda arkadaşımız bu artıştan yararlanacak. Bu konuda detaylı bir çalışma yapıyoruz.

Hepinizin beklediği, Sendikamızın da teklif ettiği çalışma saatleriyle ilgili bir düzenleme var. Biliyorsunuz GMİS olarak biz, 6 saatlik çalışmanın uygulanmasının mümkün olmadığını, uygulamada sıkıntılar olacağını, günde 7,5 saat, hafta 5 gün ve toplam 37,5 saat çalışma ve iki gün tatil şeklindeki düzenlemenin doğru olacağını kamuoyuyla paylaştık.

GÜNLÜK 7,5 SAAT, HAFTALIK 37,5 SAAT, İKİ GÜN TATİL DÜZENLEMESİ İÇİN SÖZ ALDIK

Konuyla ilgili Çalışma Bakanı ve Meclis’teki partilerin grup başkan vekilleriyle görüştük. Yeraltında 36 saat olarak geçen maddenin yeniden müzakere ile düzeltileceğini söylemişlerdi. Ancak torba yasada hiçbir madde yeniden müzakere ile düzeltilmedi.

Torba yasanın yasalaştığı günden önce Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile birlikte Çalışma Bakanı Faruk Çelik’i makamında ziyaret ederek bir görüşme yaptık. Çalışanların da işverenlerinde Sendikamızın da isteğinin haftalık 37,5 saat çalışma süresi olduğunu söyledik. Sayın Faruk Çelik çalışma saatleriyle ilgili düzenlemenin 1 Ocak 2015 tarihine bırakılacağını ve bu tarihten önce çalışma saatleriyle ilgili yeni düzenlemenin bizim talep ettiğimiz şekliyle değiştirileceğini söyledi.

Biz bu sözün takipçisi olmaya devam edeceğiz. Çünkü muhalefet partisi grup başkan vekilleri ile de görüşerek bu konuda iktidar ve muhalefet arasında ortak bir görüş oluşturduk.

GRUPLU ARKADAŞLARIMIZIN DAİMİYE GEÇİŞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Bu dönem içinde, gruplu arkadaşlarımızın daimiye geçirilmesi konusunda da bir dizi görüşmelerimiz oldu. O hedefimize de inşallah kısa süre içinde ulaşacağız.

İŞÇİ ALIMI İÇİN GÖRÜŞMELER YAPTIK

Tabii ki işçi alımı konusunda da girişimlerimiz devam ediyor. Yasa Tasarısının görüşüldüğü son gece TBMM’de değerli milletvekilimiz Köksal Toptan bey ile birlikte, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Ali Babacan ile bu konuyu görüştük. Arkadaşlarıyla değerlendireceklerini söyledi.

SOMA ŞEHİTLERİNİN AİLELERİNE TANINAN HAKLAR,ZONGULDAK MADEN ŞEHİTLERİ AİLELERİNE DE TANINMALIYDI

Her ortamı, her fırsatı değerlendirmeye çalışıyoruz. Alt Komisyondan, üst komisyona, oradan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki gece yarısı görüşmelerine kadar Torba yasayı sizler adına takip ettim, Sevindiğimiz bölümler var, üzüldüğümüz bölümler var.

Maden şehidi bir babanın çocuğu olarak sadece Soma faciasında şehit olan arkadaşlarımızın bir yakınının işe alınacağı maddesini genele yayamadık. 166 yıllık üretim kültürü ve 5 bin şehidi olan Zonguldak için bu maddenin uygulanmaması bölge insanı olarak bizleri derinden yaralamıştır.

Zonguldak maden şehitleri yakınlarının da bundan yararlanması için mücadelemiz devam edecek.

Ayrıca memur arkadaşlarımızı baskı altına alan maddelerin düzeltilmesi mücadelesinin de içinde olacağız.

Bu duygularla hepinize teşekkür ediyor, işten çıkan arkadaşlarımıza iyi istirahatler, işe gidecek arkadaşlara da iyi çalışmalar diliyorum.

Allaha emanet olun, hepinizi sevgi ve saygılarımızı sunuyorum. “

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2014, 11:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER