Milletvekili Demirtaş,Bakan Müezzinoğlu´na İşsizlik,Taşeron İşçi ve İş Cinayetlerini sordu

Milletvekili Demirtaş,Bakan Müezzinoğlu´na İşsizlik,Taşeron İşçi ve İş Cinayetlerini sordu

Milletvekili Demirtaş,Bakan Müezzinoğlu´na İşsizlik,Taşeron İşçi ve İş Cinayetlerini sordu

CHP Zonguldak Milletvekili TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyalİşler Komisyonu üyesi Ünal Demirtaş, Plan Bütçe Komisyonunda; 2017 Yılı Merkezi Yönetim BütçeKanunu Tasarısında Çalışma ve SosyalGüvenlik Bakanlığı bütçesi görüşmelerinekatılarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na İşsizliklemücadele, 2017 yılı Asgari Ücret miktarı, taşeron işçilerinin kadro sorunu, işcinayetleri ile ilgili aşağıdaki soruları sordu.

İŞSİZLİK PATLADI, REKOR KIRDI

Demirtaş, TÜİK Ağustos 2016 dönemi hane halkı iş gücüaraştırması sonuçlarına göre dar tanımlı işsizlik bir önceki yıl ağustos ayınagöre 435 bin kişi artarak 3 milyon 493 bine, yüzde olarak ise yüzde 11,3’eulaşarak son beş yılın en yüksek işsizlik oranına ulaşıldığını, geniş tanımlıişsizlik oranının ise yüzde 19,4’e ulaşarak 6,5 milyona yükseldiği yaniişsizliğin patladığını, işsizlikte rekorkırıldığını, şu anda 5 kişiden 1’ininişsiz olduğunu, 4 gençten 1’inin ve 3kadından 1’nin de işsiz olduğunu,işsizlikle mücadelede on dört yılın sonunda AKP’nin geldiğinoktanın tam bir fiyasko olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı MehmetMüezzinoğlu’na işsizlikle mücadele edecek misiniz? İş arayan, mağdur olan bu6,5 milyon işsizin derdine çare bulacak mısınız? İşsizliği bitirmek için neleryapıyorsunuz? İşsizin derdine çare bulmak için mi çalışıyorsunuz yoksa birkişiye ısmarlama bir başkanlık koltuğunu ayarlamak için mi çalışıyorsunuz?sorularını sordu.

ASGARİÜCRET 1.700 LİRA

Demirtaş 6,5 milyon kişiyi ilgilendiren asgari ücret ile ilgili CHP’nin asgari ücreti1.500 lira olarak vaad ettiğini, bunun üzerine AKP’nin önce kaynak yokluğu’nuileri sürmesine rağmen, CHP’nin zorlamasıyla asgari ücreti 1.300 tl.yeçıkardığını, eğer CHP iktidarda olsa idi asgari ücretin 1.700 lirayaçıkacağını, açlık sınırının bile 1.400 liranın üzerinde olduğunu belirterek,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na; asgari ücreti 1.700TL’ye çıkarmak için bir çalışmanız var mı? Açlık sınırının üzerine çıkartmagibi bir durumunuz var mı? Buradan asgari ücretliye bir müjde verecek misinizyoksa asgari ücretliye yine hüsran mı var? Yoksa asgari ücreti 1.700 TL’yeçıkarmaya çalışacağınıza bir kişiye ısmarlama bir başkanlık koltuğu ayarlamakiçin mi çalışıyorsunuz? sorularını sordu.

İPE UN SERİLİYOR

Demirtaş,kamuda çalışan taşeron işçiler ile ilgiliCHP’nin yaklaşık 800 bin taşeron işçisini kadroya alacağı sözünüverince, AKP, CHP’nin zorlaması ilekamudaki taşeron işçilerinin kadroya alınacağı sözünü verdiğini, 1 Kasımseçimlerinden sonra bir yıl geçmesine rağmen hâlâ taşeron işçilerini kadroyaalmadıklarını, taşeron işçiye karşı ipeun serildiğini, belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na;kamudaki taşeron işçilerini ne zaman kadroya alacaksınız yoksa taşeronişçilerini kadroya almaya çalışacağınıza bir kişiye özel ısmarlama birbaşkanlık koltuğu ayarlamak için mi çalışıyorsunuz? Taşeron işçilerinibaşkanlık koltuğu için mi mağdur ediyorsunuz? sorularını sordu.

İŞ CİNAYETLERİ, ÖLÜMLER DURMUYOR

Demirtaş, işkazalarının yüzde 98’nin öngörülebilir ve önlenebilir olduğunu, ancak AKPiktidarında, 31 Ekim 2016 tarihine kadar 18.067 işçi iş cinayetlerinde hayatınıyitirdiğini, 73.500 işçinin ise iş göremez hâle geldiğini, bu ağırbilançonun AKP iktidarı devam ettiğisürece her geçen gün daha da ağırlaşmaya devam ettiğini, iş cinayetlerinin, ölümlerin durmadığını, dört gün önce Siirt’in Şirvan ilçesinde birmaden faciası daha yaşandığını, 16 işçimizin özelleştirme, kâr hırsı,taşeronlaşma ve denetimsizlik yüzünden yaşamını yitirdiğini belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı MehmetMüezzinoğlu’na; iş cinayetlerini önlemek için bir çalışma yapıyor musunuz, Türkiye’dekiiş cinayetlerini durdurmak için neler yapacaksınız? sorularını sordu.

TAŞERONİŞÇİLER YENİ YILI BEKLEYECEK

CHP ZonguldakMilletvekili Ünal Demirtaş’ın soruları üzerine, Bakan Müezzinoğlu,işsizlikle mücadele etmek zorunda olduklarını,1 milyon 250 bin gence iş bulmak zorunda olduklarını, kadınların da iştalepleri olduğunu, bunun için büyümeyi %5’in üzerine başarmak zorundaolduklarını, yaklaşık 340 bini Belediyelerde olmak üzere kamuda toplam 720 bintaşeron işçi çalıştığını, bu işçilerin kadroya alınması ile ilgili olarak ilkönce kamu personel reformu beklediklerini, ancak bu reformun çok uzun zamanalınacağını görmeleri üzerine taşeron işçileri ayrıca ele almaya kararverdiklerini belirterek, şimdi sistemimize bir ilave daha, taşeron ya da hizmetalımını getireceklerini, en geç yılsonuna kadar ya da yeni yılın başında gerekli açıklamaları yapabilecek durumageleceklerini umut ettiğini söylemiştir.

MUTLUDEĞİLİM AMA…

Asgariücretin artışı ile ilgili soru üzerine ise Bakan Müezzinoğlu, asgari ücretibelirlerken hem işçileri hem de üretimi birlikte değerlendirmek zorundaolduklarını, sadece işçileri gözetmeleri halinde ekonominin krize sürüklenmeriskinin ortaya çıkabileceğini ifade ederek, asgari ücretin bu gün geldiği noktadanmutlu musunuz? derseniz değilim, ama bunu şuraya çıkaralım derseniz bunun damümkün olmadığını söylemek durumundayım, demiştir.

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2016, 13:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER