MODERN VE LAİK TÜRKİYE’NİN DOĞUŞUNDAKİ EN BÜYÜK ADIM

MODERN VE LAİK TÜRKİYE’NİN DOĞUŞUNDAKİ EN BÜYÜK ADIM

gundemeregli.com-Kdz Ereğli Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ereğli Belediye Başkan Adayı Halil Posbıyık 3 Mart 1924 tarihinde çıkarılan “Tevhid-i Tedrisat Kanunu (Öğretim Birliği Yasası)’nun 90.yılı olduğunu hatırlattı.

Posbıyık yaptığı yazılı açıklamada Tevhid-i Tedrisat Kanunu (Öğretim Birliği Yasası), Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 3 Mart 1924 tarih ve 430 Kanun Numarası ile kabul edilmiş olan ve ülkedeki bütün eğitim kurumlarının Maarif Vekâleti’ne (Milli Eğitim Bakanlığı’na) bağlanmasını öngören yasa olduğunu hatırlatarak şunları söyledi.

“Türkiye Cumhuriyeti’nde eğitimin temel kanunu kabul edilmiş ve daha sonra çıkarılan kanunlara esas teşkil etmiştir. 1982 anayasasında 174. maddeyle koruma altına alınmış “inkılap kanunlarından” bir tanesidir.

Türkiye’de eğitim alanında reform yapabilmek; millilik, laiklik, modernlik esaslarını uygulayabilmek için eğitim kurumlarının birleştirilmesine ihtiyaç duyulması sebebiyle hazırlanan kanun; ülkenin eğitim işlerinde çok başlılığın kaldırılmasını sağladı. Halifeliğin kaldırılması’na dair kanun ve Şeriye ve Evkaf Vekaleti’nin Kaldırılması hakkında kanunla aynı gün çıkarıldı.

Tevhid-i Tedrisat Kanunu ayrıca tekke ve zaviyelerin kapatılması; dinsel olduğu düşünülen Arap harflerinin kaldırılıp Harf Devrimi’nin yapılması gibi diğer bazı Atatürk devrimlerinin gerçekleşmesi için de altyapıyı oluşturmuştur.

1924 yılında kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu, modern ve laik Türkiye’nin doğuşundaki en büyük ve önemli başlangıç adımlarından biridir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2014, 08:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER