Nefes Kesen tatbikat

Zonguldak´ın Ereğli ilçesinde UMKE tarafından gerçekleştirilen 112, polis ve itfaiye ekiplerinin de katılımıyla Kandilli Sağlık Meslek ve Anadolu lisesi bahçesinde yapılan tatbikat gerçeğini aratmadı. Senaryo gereği ekipler LPG’li aracın patlaması sonucu ölen ve yaralanan çok sayıda kişiye müdahale edip sahra çadırı kurdu.

Nefes Kesen tatbikat
Zonguldakın Ereğli ilçesinde UMKE tarafından gerçekleştirilen 112, polis ve itfaiye ekiplerinin de katılımıyla Kandilli Sağlık Meslek ve Anadolu lisesi bahçesinde yapılan tatbikat gerçeğini aratmadı. Senaryo gereği ekipler LPG’li aracın patlaması sonucu ölen ve yaralanan çok sayıda kişiye müdahale edip sahra çadırı kurdu. 

Sağlık Bakanlığı’nın acil olaylara müdahale için kurduğu Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) tarafından Kdz. Ereğli Sağlık Meslek ve Anadolu Lisesi’nde geniş çaplı bir tatbikat gerçekleştirildi. Senaryo gereği LPG’li araçta çıkan yangın sonrası yaşanan patlamada 50’ye yakın kişi yaralandı. Patlama sonrası okulun öğretmenlerinden Hüseyin Kaymaz önce 112 ve UMKE’ye ardından da itfaiye ekiplerine telefonla bilgi verip yardım istedi. Kısa sürede olay yerine gelen UMKE ekipleri yaralılara müdahaleye başlarken, gelen itfaiye ekipleri de araçtaki yangını söndürme çalışması başlattı.



İTFAİYE YANGINI SÖNDÜRDÜ, UMKE VE 112 MÜDAHALE ETTİ


İtfaiye ekiplerinin yangını tamamen söndürmesi ile birlikte olay yerine gelen çok sayıda 112 ve UMKE ekibi Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri ile birlikte yaralıların durumlarını kontrol etti. Ekiplerin yaralıların kollarına gelen sağlık ekiplerine kolaylık olması için acil durumlarına göre kırmızı, yeşil ve sarı bantlar taktı. UMKE ekipleri yaralı sayısının çok olması nedeniyle alana sahra çadırı kurup durumu ağır olan ve kollarında kırmızı bandı olan yaralılara burada müdahale edildi. Yaralılar durumlarına göre yeşil, sarı ve kırmızı alanlara alınarak Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri tarafından durumları kontrol edilip tedavi ilk müdahaleleri yapılmaya çalışıldı. Patlama nedeniyle yaralanan iki kişi ise okul binasının 3. Katından aşağı itfaiye ekiplerinin yardımı ile iple indirildi. Senaryo gereği patlamada ölenlerin üzerleri beyaz örtü ile kapatıldı. Tatbikata UMKE, 112, itfaiye ve polis ekiplerinden toplam 80 personel ile çok sayıda Sağlık Meslek Lisesi öğrencisi katıldı.



ÖNEMLİ BİR DENEYİM OLDU

Tatbikatla ilgili olarak bilgi veren Zonguldak İl Sağlık Müdür Yardımcısı Emre Karaahmetoğlu, özellikle öğrenciler için önemli bir deneyim olduğunu söyledi. Karaahmetoğlu konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün ki tatbikatımızda, okulumuzun bahçesinde patlamış LPGli bir aracı canlandırdık. Dolayısıyla çok sayıda yaralımız vardı. Tatbikatımızın amacı çok sayıda yaralı olan olayda yaralılara yaklaşım, sahra çadırının kurulması, olay yeri ayarlanması, triaj, yöntemlerini çalışmak, çalışmak ve eksiklerimizi gidermekti. Bu tatbikatta Ereğli itfaiyesi, Ereğli emniyet müdürlüğü ve Kandilli Teknik meslek ve Anadolu lisesi bize yardımcı oldu. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Başarı ile tatbikatımızı gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Toplam 80 personelimiz vardı. Öğrenci arkadaşlarımız da bizlere yardımcı oldular. Kandilli Teknik meslek ve Anadolu Lisesi ile birlikte yapmamızdaki amaç hem öğrenciler için unutulmaz bir anı hem de yakın zaman da biz sağlık çalışanlarına katılacakları için onlar için de hoş bir anı olacağını gelecekte nelerle karşılaşabileceklerini görme anlamında çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

Öğrenci velilerinin de ilgi ile izlediği tatbikat tüm yaralıların ambulanslarla hastaneye sevk edilmesinin ardından sona ererken, ekipler hatıra fotoğrafı çektirip alandan ayrıldı.
Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2016, 13:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER