O testi geçemeyene ticari araç kullanım belgesi de yok

Özgecan’ın ölümünden sonra Bursa’da otobüs, taksi, minibüs, dolmuş ve servis araç şoförlerine uyuşturucu eğitimi ve uyuşturucu testi zorunluluğu getirildi. Bu belgeleri almayan şoförlere kesinlikle ticari araç kullanım belgesi verilmeyecek.

O testi geçemeyene  ticari araç kullanım belgesi de yok

Mersin’de Özgecan’ın minibüs şoförü tarafından öldürülmesinin ardından Bursa’da harekete geçen Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, Şoförler Odası, Milli Eğitim Müdürlüğü, savcılık ve Özel Hayat Hastanesi, şoförlere olan güvenin azalmasından dolayı Türkiye’de ilk olan uygulamayı hayata geçirdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından başlatılan uygulama için gerekli tüzük maddeleri de değiştirildi.

Şoförlerden ticari araç kullanım belgesini alabilmesi için uyuşturucu eğitimi, savcılıktan sabıka kaydı ve Özel hayat Hastanesi’nden yaptıracağı uyuşturucu testi belgesi zorunlu istenecek. Bu belgeleri almayan şoförlere kesinlikle ticari araç kullanım belgesi verilmeyecek.

Konuyla ilgili İhlas haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Bursa Özel Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Ahmet Özkul, “Son dönemlerde Mersin’de yaşanan cinayetin sebep olduğu infialden dolayı insanlar şoförlerden korkar oldu, öğrenciler, çocuklar ve kadınlarımız arabalara binemez oldu. Bu yönde Bursa da Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası tarafından odaya kayıtlı ticari araçlarda çalışan sürücülere ve üyelere yönelik eğitim programı düzenledi. Bu eğitimleri, şoförlerimizin kaybolan itibarlarının yeniden kazanılması, prestijlerinin sağlanabilmesi ve korunabilmesi için yapılan bir çalışmadır” dedi.

UYUŞTURUCU TESTİ YOKSA TİCARİ ARAÇ KULLANIM BELGESİ DE YOK
Şoförlerin öncelikle uyuşturucu eğitimine tabi tutulacağını ve sınava gireceklerini ifade eden Özkul, “Şoförler odasına kayıtlı ticari araçlarda çalışanlara yönelik bir eğitim programı düzenleniyor. Eğitimi tamamladıktan sonra sınava tabi tutulacak, başarılı oldukları ve belli şartları taşıdıkları takdirde sertifika alacaklar. Bu sertifikanın yanında savcılıktan sabıka kaydı ve Özel Hayat Hastanesi’nden yaptıracakları idrar ile yapılan uyuşturucu testi belgesi ile müracaat edip ticari araç kullanım belgelerini alacaklar” diye konuştu.

Bu sorunlu uygulama ile Bursalıların gönül rahatlığıyla otobüs, servis, minibüs, taksi ve dolmuşlara binebileceklerini dile getiren Özkul, “Böylece araçlar binerken vatandaşa güven veren çekinmeden binebileceği alanlar haline gelecektir. Bu yönde yapılan çalışmalar oldukça faydalıdır. Bursa Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Arif Tak’ı, Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığını, Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Topçu ve Başkan Yardımcısı Turgay Bey’i bu güzel çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

ŞOFÖRLER UYUŞTURUCU TESTİNDEN MEMNUN
Uyuşturucu testinin normal vatandaşlara da yapılabildiğinin altını çizen Özkul, “Aileler, çocuklarının uyuşturucu kullanıp kullanmadığı yönünde şüpheleri varsa, gelip uyuşturucu testini yaptırabiliyorlar. Biz hastane olarak yaptığımız uyuşturucu testini emniyetimiz ile birlikte ortak bir çalışma halinde yapıyoruz. Uyuşturucu testi, idrar ile yapıldığından dolayı kesin ve net sonuç alınmaktadır” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, uyuşturucu testi yaptırmaya gelen şoförler, uygulamasının olması gerektiğini ancak çok geç kalınmış bir uygulama olduğunu belirterek, Uyuşturucu testi ve eğitim, Türkiye genelinde de uygulamaya girmesi gerekiyor. Şoförlere olan güvensizliğin bu şekilde yeniden güven tazeleyeceğini düşünüyoruz dediler.
Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2015, 10:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER