Ölüce deniz feneri yeniden keşfedildi

Kdz. Ereğli Kent Konseyi ve Kdz. Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği tarafından 9 Kasım Pazar sabahı Ölüce Deniz Fenerine bir gezi gerçekleştirildi.

Ölüce deniz feneri yeniden keşfedildi
 
 
Kdz. Ereğli Kent Konseyi ve Kdz. Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği tarafından 9 Kasım Pazar sabahı Ölüce Deniz Fenerine bir gezi gerçekleştirildi.

Kdz. Ereğli Kent Konseyi bünyesindeki Turizm Tarih ve Yöresel Ürünler Çalışma Grubu, bu dönemki çalışmaları kapsamında, Kdz. Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği işbirliği ile planladıkları ve geçtiğimiz hafta hava şartları nedeniyle iptal edilen Ölüce Deniz Feneri Gezisi, Kdz. Ereğli Belediyesi’nin de desteği ile birlikte bu hafta sonu çok sayıda katılımcı ile gerçekleştirildi.

Eski Belediye Binasının önünden kalkan otobüslerle ve şahsi araçlarıyla Kemer Mahallesinde buluşan ve aralarında Kdz. Ereğli Belediyesi Başkan Vekili Reşat Latif, Kent Konseyi Başkanı Noyan Keskin, Kent Konseyi Turizm,Tarih ve Yöresel Ürünler Başkanı Aykut Ateş,Kent Konseyi Emekliler Çalışma Grubu Başkanı Cengiz Demirkol , Kent Konseyi Esnaf Çalışma Grubu Başkanı İsmet Yazıcıoğlu,Kdz.Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Gürdal Özçakır ,üyeler ve farklı okullardan öğretmenlerin yer aldığı 100 kişiye yakın grup keyifli anlar yaşadı.

Fenere giden patika yolu takip eden grup, tamamen yeşil ve mavinin hakim olduğu bölgede töngel, kuşburnu ve böğürtlen gibi ürünlerle dalında karşılaşırken doğal ortamın tadını çıkarttılar.

Yaklaşık 20 dakika yürüme mesafesindeki Ölüce Deniz Fenerine ulaşan grup, daha önceden bilgilendirilen Fener Memuru Mikail Gülhan tarafından karşılandı. Farklı yaşlardan oluşan gruba, bir yanda 200 yıllık tarihi Ölüce Deniz Feneri hakkında bilgiler verilirken, diğer yanda deniz eşliğinde simit, keş ve çay ikram edildi.

Kent Konseyi Başkanı Noyan Keskin, Turizm, Tarih ve Yöresel Ürünleri Çalışma Grubu Başkanı Aykut Ateş ve grup üyeleri Aziz Çivici, Fulya Dinçer ve Şaban Çetinkaya ya ,Kdz.Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Gürdal Özçakır ve yönetim kurulu üyelerine bu etkinlik için teşekkür ederken, Ölüce Deniz Feneri Memuru Mikail Gülhan’a misafirperverliğinden dolayı da memnuniyetini dile getirdi.Aynı zamanda katılımın yüksek olmasından ötürü geziye gelenlere teşekkür etti.

Tarih araştırmacısı , Tarih öğretmeni ve Gezi Rehberimiz Gürdal Özçakır’ın renkli anlatımı ile kısaca bazı bilgiler aktarılırken, Ölüce Deniz Feneri Memuru Mikail Gülhan rehberliğinde ayrıntılı bilgiler verildi. Gülhan; 1863 yılında Fransızlar tarafından yapılan fenere, tarih boyunca denizciler tarafından stratejik bir öneme sahip doğal bir liman olan Ölüce Burnu’nda çok sayıda geminin batmasından ve can kaybı olduğundan “Ölüce” isminin verildiğine değindi. Ayrıca denizden 76 metre yükseklikte bulunan, “L” şeklinde planlanan yapıların önünde yükselen fener kulesinin, 9 metre yüksekliğinde olduğunu ve 20 mil görüş mesafesinde olan fenerin ışığının, zaman zaman Şile’den bile görüldüğünü anlattı.

Gülhan, sis düdüğü hakkında da bilgiler verirken, çakar cinsi sis düdüğünü çalarak geziye katılanlara yakından dinlemesi imkanını sağladı. Ardından fenerin makine dairesi vb bazı bölümler katılımcılara gösterildi.

Gezi sırasında Ereğlili karikatürist Kurtuluş Ayyıldız tarafından 4.sayısı tamamlanan ve kapağında Ölüce Deniz Fenerinin yer aldığı “Alemdar Geliyor” dergisi, gezi anısına Fener Memuru Mikail Beye ve geziye katılanlara hediye edildi.

Mızıka eşliğinde güneşli hava ile birlikte keyifli anlar geçiren katılımcılar güzel bir Pazar sabahı geçirmenin ve Ereğli’de gizli kalmış bu tarihi feneri keşfetmenin mutluluğu içinde ayrıldılar.

Ölüce Deniz Fenerini Görmek İsteyenler..

Farklı tarihi ve doğal güzelliklere sahip Kdz. Ereğli’de yer alan Ölüce Deniz Feneri, Ereğli’de yaşayanlar tarafından çok fazla bilinmese de farklı zamanlarda şehir dışından ve hatta Amerika, Avrupa gibi farklı kıtalardan gelen meraklı ziyaretçilerini ağırlıyor.

Kemer mevkiindeki 
 yarım saat yürüme mesafesindeki Ölüce Deniz Feneri yemyeşil bir buruna yapılmış durumda. Fenerin arkasını yasladığı tepe, askeri bölge ve nemli, hayli yaban bir ormanın içinden geçilerek ulaşılıyor Ölüce’ye. Yıllardır burada görev yapan fener bekçisi Mikail Bey, arkasında römorku olan motoruyla, belli belirsiz bir patika oluşturmuş. Hatta bu yolda ilerleyenler elektrik direklerini takip ederek Ölüce Deniz Fenerine ulaşabilirler.

Fenerin bulunduğu burun, gemi kazalarının çok sık olduğu tehlikeli bir bölge. Anakaradan kuzeye doğru dik bir çıkıntı yapan burun, doğuya doğru sert bir dönemeç yapıyor bu alanda. Ansızın patlayan fırtınaların ve günlerce süren sislerin yoğun yaşandığı bu bölgede yükseliyor Ölüce Feneri.

Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü kontrolünde olan fener hafta içi ziyaretçi kabul etmiyor. Sadece hafta sonu görülebilecek Ölüce Deniz Feneri ile ilgili Fener memuru Mikail Gülhan ile 0 542 342 99 29 nolu telefondan iletişime geçilerek planlama yapılabilir.

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2014, 17:30
YORUM EKLE
YORUMLAR
NİLGÜN OĞUZ
NİLGÜN OĞUZ - 9 yıl Önce

gürdal özçakır bey bu bilgileri verirken keşke eski fenerci şerafettin ve fethiye IŞIK kızı ı özkay GÖKHAN HANIMEFENDİDEN bilgi alsaydınız .anne ve babası orada neredeyse 40 yıl hizmet verdiler daha doğru bilgilenirdiniz bende torunlum iyi çalışmalar

SIRADAKİ HABER