Osmanlı dövüş sanatları Ereğli’de öğretilecek

Ereğli´ de Oba Boksu ve Alpagu adı verilen Osmanlı dövüş sanatları gençlere öğretilecek.

Osmanlı dövüş sanatları Ereğli’de öğretilecek
Ereğli´ de Oba Boksu ve Alpagu adı verilen Osmanlı dövüş sanatları gençlere öğretilecek. 
Osmanlı Oba Boksu ve Alpagu Dövüş Federasyonu Batı Karadeniz bölge başkanı Ömer Tekin, iki spor dalının Karadeniz bölgesindeki merkezinin Ereğli ilçesi olacağını söyledi.
Oba Boksu ve Alpagu’nun Osmanlı döneminde ki yakın dövüşlerin bir araya getirilerek oluştuğu spor dalları olduğunu vurgulayan Tekin, amaçlarının örf ve ananeleri, Anadolu kültürümüzü, İslami yaşayışı bir araya alıp gençlere bunları yaymak olduğunu dile getirdi. Tekin konuşmasında “Osmanlı savaşlarında itme, vurma, yerde tekme başta olmak üzere farklı spor dallarını birleştirerek yaptık. İşin özelliği bizim manevi duygularımızı ön plana çıkararak yaptığımız bir spor dalıdır. Elhamdülillah, hepimiz Müslümanız. Maça başlarken sporcular birbirlerine ´Selamun Aleyküm´ diyerek başlıyor. Maçın sonunda da sporcular birbirlerinden helallik alarak ayrılıyor. Bu hiç bir spor dalında yoktur. Federasyonun kurulması ile bizi de Karadeniz bölge başkanı yaptılar. Alpagu dövüş sanatı tarihin içinden süzülüp gelen ve zaman içinde unutulmak üzere olan Türk Mücadele Sanatlarını canlandırmak ve de canlı tutmak amacı ile bu sporların özünü değiştirmeden her birinin günümüz şartlarında uygulanabileceği şekli ile bir araya getirip tek çatı altında tek spor dalıdır” dedi.
İlçede hazırlıklara başlayan Tekin bu kapsamda ilk olarak Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu ile Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ı ayrı ayrı ziyaret ederek, kendilerine bilgiler verdi.
Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2015, 15:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER