OTOZON projesi tanıtıldı

Zonguldak Valisi Ali Kaban ve TSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Zonguldak’ın önemli simgelerinden biri olması beklenen OTOZON projesini tanıttı.

OTOZON projesi tanıtıldı
 Zonguldak Valisi Ali Kaban ve TSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Zonguldak’ın önemli simgelerinden biri olması beklenen OTOZON projesini tanıttı. 
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının ve bölgedeki otomotiv esnafının isteği ve Zonguldak Valiliği’nin himayesi ve desteğiyle, merkezde oto galericiler sitesi yapılması projesi gündeme gelmişti. Yapılan ön çalışmaların ardından hazırlanan proje Valilik Toplantı Salonu’nda kamuoyuna açıklandı.
69 Ambarları mevkisinde yapımı planlanan projeyi değerlendiren Zonguldak Valisi Ali Kaban, şehrin Ankara girişinin görünümünün iyi olması gerektiğini ifade etti. Kamu kurumlarının binalarının yapımı ve diğer projelerin de hayata geçmesiyle şehir girişinin iyi bir görünüme kavuşacağını ifade eden Vali Ali Kaban, OTOZON projesinin isim fikrinin de kendisine ait olduğunu aktardı. Vali Ali Kaban, “Açılım sağlamak muradıyla bir kısım çalışmalar başlattık. Bir tanesiyle bugün karşı karşıyayız. Vilayet merkezimizde daha önceki İçişleri Bakanlığı emriyle merkezin dışında yapılandırılması gereken özellikle ikinci el otomobil alım satımıyla ilgili galerilerin merkezden çıkarılması hususundaki emre uygun olmayan yapımız var. 69 ambarları bölgesinde uygun bir ortamın olduğunu fark ettik. TSO ile bir çalışma başlattık. Kendileri dönem dönem hazırlık çalışmalarını sundular. Gerçekten güzel çalışma sundular. Hazırlık yapan arkadaşları kutluyorum” dedi.

“KENTİMİZE YAKIŞAN OTOMOBİL MERKEZİ DİZAYN ETMİŞLER”

69 Ambarlar mevkisine yapılması planlanan projeler arasında OTOZON projesinin en göz alıcı proje olduğuna dikkat çeken Vali Ali Kaban şöyle devam etti:
“Kentimize yakışan bir otomobil merkezi için dizayn yapmış durumdalar. Arkadaşlarımız bugün onun sunumunu yapacaklar. Diğer projelerin en göz alıcı bir projesi olacak. 69 ambarlarını kamu kurumlarına tahsis ettikten sonra yeni Ankara yolu bölgelerinde görünüm portallerini çok titizlikle inceliyorum. Görünümün güzel olması lazım geliyor. Şehrin girişinden başlayarak insanların keyfi alması lazım gelir. Start verdik. İnağzı’ndaki arazinin TSO marifetiyle mobilya sektöründeki galericiler için güzel bir merkez oluşturulması durumundadır. Yeri geldikçe tanıtımını sunumunun ihtiyaç varsa üzerinde tartışma oluşturulması hususunu aktaracağız.”

GÖKGÖL MAĞARASI

Gökgöl Mağarası’ndaki çalışmaların iyi bir noktaya geldiğini ifade eden Vali Ali Kaban, “Şu an aydınlatma sistemleri Türkiye’de ilk olacak. Mağaramızla ilgili işi bir noktaya geldik. Çok uzak olmayan vadede Gökgöl Mağarasının tanıtımı için bir araya geleceğiz. Gerek içi gerekse dışı hoş bir mağara olacak. Mağara girişine iki porsuk ağaçlarının modelini koyacağız. Konukların görebilecekler. Fotoğraf çektirebilsinler. Mağaranın tam karşısında porsuk ağacı popülasyonu var. Onlara da bir atıfta bulunacağız. Bugün OTOZON’u konuşacağız. İsim hakkı bana aittir. Güzel bir otomobil merkezi olacak. Bu çalışmada emek sarf eden başta TSO olmak üzeri çalışan arkadaşlarıma teşekkürü borç bilirim” dedi.

“İKİ SEKTÖRDE DE YÜZDE 65’LİK EKONOMİK KAYBIMIZ VAR”

Çalışmanın detaylarını aktaran TSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir ise “Biz TSO olarak öteden beri misyonumuza uygun şekilde ilin ekonomisini ilgilendiren tüm başlıklarda gerekli gayretin içerisinde olmaya çalışıyoruz. Madencilik sektöründe yaşanan gelişmeler, teşvik alanında nasıl daha iyi bir yere sahip olabiliriz bu konuların hepsiyle ilgili detaylı çalışmalar yaptık. İşin Ankara tarafıyla ilgili, Ankara’da yürütülmesi gereken görüşmelerle ilgili sıkı bir takip içerisindeyiz. Elden geldiğince koşturmaya çalışıyoruz. İşin bir Ankara boyutu var. Valimin de işaret ettiği sürece Zonguldak’ta yerel inisiyatifle çözülmesi gereken meseleler var. Aslında mesele dediğimiz son olarak gördüğümüz şeyin çoğunun da fırsat alanları olduğunu kentimizin bu alanlarda ciddi fırsatları olduğunu değerlendirdik. Kent merkezinde özellikle kent dışında ticari kayıp yaşadığımız en önemli iki sektör olan otomotiv ve mobilya dekorasyon sektöründen başlamanın uygun olacağı kanaatiyle biz bu sektördeki arkadaşlarımızla kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Mevcut durum nedir? Ne kadar kayıp yaşıyoruz? Önce bunu tespit ettik. Her iki alanda da yaklaşık yüzde 65’lik bir ekonomik kaybımız var. Zonguldak merkezde yaşayan Kilimli ve Kozlu’yu da dahil ediyoruz. 200 bine yakın insanın otomotive harcadığı ve mobilya dekorasyona harcadığı rakamın yüzde 65’i kent dışına gidiyor. Bunun çözüm yolunu araştırdığımızda iki alanda da 11 yıllık kooperatifler olduğunu gördük. Ama yaşadıkları bazı zorluklar var. Biz sektördeki arkadaşlarla değerlendirme yaptık. Onlar da seve seve bu iki alanda Zonguldak TSO’nun sözcülüğünü kabul ettiklerini beyan ettiler. Biz de bunun üzerine kısa bir çalışmanın ardından konuyu Valimize aktardık” diye konuştu.

OTOZON PROJESİNİN HEDEFLERİ

Tanıtılan proje ile otomotiv ticaretinin merkeze çekilmesi, dışarıya kaçırılan ekonomik kaynağın İl merkezinde kalması hedefleniyor. Zonguldak’ta otomotiv sektörünün dağınık, sıkışık ve yetersiz alanlarının hem kent yapısına hem de satış olanaklarına olumsuz etkisinin giderilmesi hedefleniyor. Projenin bulunduğu bölgenin kentsel gelişim alanında ve Ankara Yolu karşısında yer almasının yaratacağı avantajlardan Otomobil Satış firmalarının yararlanması, Ortak bir alanda sistemli bir yapı içinde bir araya gelecek firmaların ilçeler için de çekim alanı oluşturması ve bu yolla merkezdeki ticaretin daha canlı hale getirilmesi amaçlanıyor.
Diğer yandan Zonguldak Merkez’de yer alan 2.el otomobil satış firmaları kent merkezindeki dar, yetersiz ve mimari olarak kötü yapılanmış alanlarda çalıştıklarından kent içi müşteriler için bile çekim oluşturamadığı için bu kaçışı ortadan kaldırmak ve merkez ilçede otomobil satış sektörünü güçlendirmenin ilin sektördeki rekabet gücünü arttıracak ve ekonomisine olumlu katkılar yapması bekleniyor.
Projenin bitişiğinde yapılacak çok amaçlı ‘’Trafik Parkı’’ ile sürücü kurslarının acemi eğitim pisti sorunu çözülecek, İlköğretim çocukları da uygulamalı eğitim alacak. Otomotivle ilgili 3 derneğe yer verilecek, gelişimlerinin ve İlin tanıtımına katkı sağlamalarının önü açılacak. 4 adet Plaza 4944 m2 yüzölçümlü, 19 adet Büyük ve Küçük ölçekli Galeri 7893 m2 yüzölçümlü, 11 adet Yan sektörler ve Hizmet Binası 1465 m2 yüzölçümlü, 4 adet Eğitim Kurumu 704 m2 yüzölçümlü Zonguldak ili, Merkez ilçe, Çınartepe Mah. 1632 Ada 1 nolu parsel üzerinde 11,250 m2 yüzölçümüne sahip alan üzerine 38 adet birim ile bölgesel bir ticaret merkezi oluşturulacak.
Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2016, 14:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER