PATLAMA İLE İLGİLİ İLK AÇIKLAMA

PATLAMA İLE İLGİLİ İLK AÇIKLAMA
gundemeregli.com-Zonguldak’ta, bir süre önce yaşanan yer altı patlamasıyla ilgili jeoloji mühendisleri açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, korkulacak bir durumun söz konusu olmadığı bildirildi.
Zonguldak’ta, 20 gün önce aralıklarla yer altında meydana gelen ve kentin birçok yerinde hissedilen patlamanın sebebi merak ediliyor. Zonguldak halkının endişesini giderecek açıklamayı Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilciliği yaptı.
Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi Şaban Koç korkulacak bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek şöyle dedi: “Zonguldak’ta yer altında veya yüzeyde karstik oluşumların veya boşlukların insan yaşamını tehdit eden bir durumları bulunmamaktadır. Yapılaşma açısından gerekli zemin parametrelerine ve genelgelere uygun jeolojik ve jeoteknik etütleri yapılmış binalarda herhangi bir olumsuzluk beklenmemektedir. Kentimizin Site-İncivez yerleşim bölgeleri yaşlı kireçtaşı üzerinde kurulmaktadır. Formasyon bazında üç üyeden oluşmakta ve birbiri olan ilişkileri en güzel site civarında izlenmektedir. Oküşne kireç taşı üyesi bu karbonat istifinin tabanını oluşturur. Bünyesinde masif bol kırık ve çatlaklı ve de belirli ölçülerde yapılar içermektedir. En üste ise kapuz kireç taşı gelmektedir. Bu birim öküşne kireç taşı üyesine göre nispeten daha silisifiye, masif olup karstik erime yapıları yönünden öküşne üyesine göre çok sınırlı miktarda yapı içerir.”

“PATLAMA METAN GAZI OLABİLİR”
Patlamanın birikmiş metan gazından oluşabileceğini söyleyen Koç, sözlerine şöyle devam etti: “Yeraltındaki kısmi boşluklara bağlı metan gazı birikmiş olabilir. Metan gazının patlama aralığı yüzde 5 ile 15’tir. Site-İncivez semtleri başta olmak üzere binaların kanalizasyonlarının geçmişten bugüne bu bölgelerdeki subatanlara bağlanarak yeraltına verildiği bilinmektedir. Yeraltına verilen kanalizasyon atıklarının denize ulaştığı bugün bilinen bir gerçektir. Kanalizasyon atıklarının bünyelerdeki organik malzemenin doğal olarak çürümesi sonunda metan gazını açığa çıkarması kaçınılmazdır. Metan gazını patlatacak diğer unsurlar da oluştuğunda ani metan gazı patlamasının olabileceği en güçlü ihtimallerden birini oluşturmaktadır. Benzer patlama sesi geçen yaz ayında Armutçuk-Kandilli bölgesinde yaşanmıştır. Onun da nedeni belirlenememiştir.”

“KANALİZASYONLAR NEREYE BIRAKILIYOR AÇIKLANMALI”
Patlamayla ilgili bir hasara rastlamadıklarının altını çizen Koç, “Evsel atıklar doğal yolla subatanlara bırakılıyor ise yukarıda ifade ettiğimiz sıkıntılar devam edecektir” diye konuştu. Patlamaya ilişkin herhangi bir hasarın meydana gelmediğini dile getiren Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Patlamanın özellikle sahil yakınlarında, üniversite yurtları, öğretmenevi civarı ve yakınlarında şiddetli hissedildiği ifade edilmektedir. Bu kesimde Zonguldak formasyonuna ait kireç taşları anakara ve sahil çizgilerini oluşturmaktadır. Bu tür zayıf zonlar patlamanın daha şiddetli hissedilmesine neden olabilir. Bölgede 26 Ocak 2014 tarihinde yaptığımız incelemelerde yüzeyde patlamaya yönelik bir emare hasara benzer bir şey bulunamamıştır. Eğer bazı yerlerde hala eskiden olduğu gibi evsel atıklar doğal yolla subatanlara bırakılıyor ise yukarıda ifade ettiğimiz sıkıntılar devam edecektir.
Bahsettiği konunun açıklığa kavuşması için ilgili kurulun kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini anlatan Koç, şöyle konuştu: Kentin bulunduğu alanda yeraltında büyük boyutlu mağaraların bulunduğu ve bunların çökmeye başladığını ileri sürmek kamuoyunu yanlış ve gereksiz yere tedirgin etmek doğru değildir. Şehrimiz civarında önceden etütleri yapılarak projelendirilmiş birçok doğal mağaralar mevcuttur. Bunların boyutları, konumları, özellikle geçmişte projelendirilerek gerekli karst ve mağara etütleri yapılmıştır. Kentleşmeyi olumsuz yönde etkileyecek bir yönleri yoktur. Bunların dışında kent alanı (Site-İncivez başta olmak üzere) altında herhangi bir mağara bulunmamaktadır. Kent üzerinde büyük mağaraların bulunduğu ifadesi tümüyle yersiz ve doğru değildir. Biz jeoloji mühendisleri olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız.”

OLAY
Zonguldak’ta 19 Ocak 2014 tarihinde Bahçelievler Mahallesi’nin Site mevkii ve pek çok farklı noktada yer altından gelen sesler vatandaşları korkuttu. 155 polis hattına gelen çok sayıda ihbar üzerine harekete geçen AFAD ve polis ekipleri, yer üzerinde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını belirtti. Grizu patlaması ihtimali olma şüphesiyle TTK yetkilileriyle görüşen ekipler kömür galerilerinde bir patlama olmadığını bildirdi. Vatandaşlar ise patlama şeklindeki gürültüyü duyduklarını ancak durum hakkında net bir bilgi edinemediklerini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2014, 07:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER