PET SHOPLARDA HAYVAN SATIŞINA TEPKİ

PET SHOPLARDA HAYVAN SATIŞINA TEPKİ
gundemeregli.com-Valilik bünyesinde hayvan rehabilitasyon merkezi bulunan tek il olan Zonguldak´ta, sokak hayvanlarının gönüllü olarak bakım ve rehabilitasyonuyla ilgilenen Hayvan Hakları Derneği, pet şhop’larda hayvan satışının uygun olmadığı, bunun yerine barınak ve hayvan bakım merkezlerine başvurulması gerektiği yönünde açıklama yaptı.
Zonguldak Hayvan Hakları Derneği Başkanı Evren Türeci Sezgin, İl Özel İdaresi ile birlikte kurdukları Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi´nin, Valilik bünyesinde kurulmuş ve faaliyetine devam eden ilk ve tek merkez olduğuna dikkat çekerek, çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Sezgin; “Genelde Türkiye’de bakım evleri belediyelere ait oluyor ancak valiliğe ait tek bakım evi Zonguldak´ta. Burası, küçükten büyüğe tüm halkımızın gezip hayvanlarımı rahatlıkla görebileceği büyük bir bahçe. Burada bulunan bütün köpekler boylarına, cinslerine, cinsiyetlerine ve hastalıklarına göre bölümlere ayrıldı. Düzenli olarak her gün valilik aracıyla toplanan yemek artıkları ve çuvallarla getirdiğimiz ekmekler burada hayvanlara veriliyor. Günlük 50-60 kg kuru mama tüketiyorlar. Kısırlaştırılan, kuduza karşı aşılanan ve kayıt altına alınmak için küpeleri takılan hayvanlar tekrar alındıkları semtlere geri bırakılıyor. Bu kesinlikle keyfi bir uygulama değildir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında tamamen yasalara göre yapılan bir uygulamadır. Bunun dışında bizimle sürekli yaşayan daimi hayvanlarımız da var. Onlar yaşlı ve engelli olan köpeklerimiz. Onları ne yazık ki tekrar dışarı salamıyoruz. Bunun dışında bazen agresif olan köpeklerden dolayı şikayetler oluyor halkımızdan. Onları da yine burada koruma altında tutuyoruz. Sosyal hale getirip tekrar toplum yaşamına kazandırıyoruz. Hasta olup tedavi bekleyen köpeklerimiz var. Onlar da burada tedavi ediliyor. Bizler Zonguldak Hayvan Hakları Derneği gönüllüleri olarak, fedakar arkadaşlarımızla birlikte haftanın bir günü barınaklara giderek çalışıyoruz. Bu canlarımızı yalnız bırakmıyoruz.“ dedi.
“PET ŞHOP’LARDA HAYVANLAR DEĞİL HAYVAN MALZEMELERİ SATILSIN”
Vatandaşların hayvan sahiplenmek için Pet şhop’lardan hayvan almak yerine barınak ve bakım evlerine gitmeleri gerektiğini ifade eden Sezgin, şöyle devam etti: “Merkezimizde sahiplendirme programımız devam ediyor. Bazı hayvanlar kısırlaştırılmak suretiyle salındığı gibi aynı zamanda buraya gelen misafirlerimizin sahiplenmesiyle de topluma kazandırılmış oluyor. Evinde hayvan bulundurmak, bakıp beslemek isteyen kişilerin bakım evlerine giderek hayvan almalarını rica ediyoruz. Çünkü bu tür bakım merkezlerine geldiklerinde bir hayat kurtardıklarını bilmeleri gerekir. Pet şhop’larda hayvan değil hayvan malzemeleri satılsın. Canlı hayvan satışı yapılmasın. Allah’ın yarattığı bir canlının parasal değer biçilerek satılmasına karşıyız. Bakım evinde güzel hayvanlarımız var. Biz hepsinin güzel olduğunu düşünüyoruz. Bazı insanlar cins köpekler, kediler sahiplenmek istiyor ama burada buna gerek olmadığını düşünüyorum. Geldiklerinde bir göz teması kurarak aşık olabilecekleri hayvanlar var. Hepsinin huyları da çok güzel ve sosyaller. Mesai saati içerisinde 18 yaşından büyük herkes ücretsiz bir şekilde hayvan sahiplenebilir. 18 yaşından küçük kardeşlerimiz de büyükleriyle birlikte gelip hayvan sahiplenebilirler. Özellikle hafta içerisinde geldiklerinde veterinerimiz burada oluyor. Hayvanın aşısı yapılıp, karnesi ve nüfus kâğıdı çıkarılmak suretiyle hayvan sahibi olabilirler. Burada sahiplenme çalışmalarımız bakım evimiz kurulduğundan bu yana devam ediyor.”
“SOKAK HAYVANLARI DOĞAL DENGENİN UNSURUDUR”
Sokak hayvanların doğal dengeyi koruduğuna işaret eden Hayvan Hakları Derneği Başkanı Evren Türeci Sezgin, Sokakta bulunan kedi, köpek gibi hayvanların hepsi doğal dengenin bir unsuru. Şehrimizin altında kilometrelerce lağım akıyor. Bu lağımlarda milyonlarca bakteri ve haşere yaşamakta. Bunların kontrolünü de bu kedi köpekler sağlamaktadır. Bunu da göz ününde bulunarak doğanın dengesini bozmadan onların yaşamalarına yardımcı olmalıyız. Barınağımız şimdiki haliyle 400-500 hayvan alabilecek kapasitede. İslam´da bile hayvanlarla ilgili çok güzel emirler bulunuyor. ‘Merhamet etmeyene merhamet olunmaz’ denilmiş. Buradan da yola çıkarak insanlarımızın hayvanlarımıza merhamet etmesini istiyoruz. dedi.
Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2014, 08:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER