Protesto ettiler..

Protesto ettiler..

Protesto ettiler..

Kdz. Ereğli BelediyesininCHPli meclis üyeleri meclisten kent meydanına camii yapımı için gerekli olanimar değişikliği kararının çıkmasını protesto ederek meclisi terketti.Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Belediyesi meclis gündeminde yer alan kentmeydanına camii yapılması için gerçekleşen imar planı değişikliği CHP’li meclisüyelerinin 14 red, AK Partili meclis üyelerinin 16 kabul oyu ile meclistengeçti. CHP’li meclis üyeleri karar üzerine meclis salonunu terk ederek kentmeydanına cami yapılmasını protesto etti.
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin 2016 yılı Ekim ayı olağan meclis toplantısınınikinci oturumu bu gün sabah Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.Zonguldak Valisi Ali Kaban ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özeldanışmanı ve Çengelköy Yıldırım Bayezid Cami İmamı Mustafa Demirkan’ın öncekigün incelemelerde bulunduğu kent meydanındaki alana camii yapılması içingerekli olan imar değişikliği CHP’li meclis üyelerinin itirazları nedeniyletartışmalara neden oldu. CHP’li 2 imar komisyonu üyesi teklife karşı çıkarken,AK Partili imar komisyonu üyeleri ise kabul oyu kullandı. İmar komisyonundangelen ilçe merkezindeki 15 dönümlük arsanın resmi kurum, oto park ve camiialanı olarak değiştirilmesini öngören teklife CHP’li meclis üyeleri itirazlardabulundu. Meclis toplantısında söz alan CHP Belediye Meclis Gurup Sözcüsü ÖzkenÖzyağcı, meclisin kent meydanı ve otopark ile ilgili daha önce bir kararaldığını belirterek, aynı bölgeye cami yapılmasının yanlış olduğunu savundu.Özyağcı “Kdz. Ereğli’nin 31 mahallesinde 76 camii ve 22 mescit vardır. Aynıanda 40 bin kişinin namaz kılacağı alan mevcuttur. Evet, camii de ihtiyaçtır,yapılabilir ama kent merkezine değil. Orası kentimizin merkezidir” dedi.
CHP’li meclis üyesi Cumhur Nalcı ise cami oylamasının meclisin onur meselesiolduğunu öne sürerek, kent meydanına cami yapılmasına karşı çıktı. Nalcımecliste yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Biz burada aslındaEreğli’nin merkezine camii yapılıp yapılmamasını oylamayacağız. Biz buradaEreğli’ye emri vakiyi kabul edilip edilmemesini oylayacağız. Biz emirkulumuyuz? Bir gecede verilen emir ile buraya camii kondurabiliyoruz. Camiyekarşı olduğumuzdan değil. Bu meclisin onur meselesidir, camii oylamasıdeğildir.”
CHP’nin aynı zamanda Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı görevini yürüten meclis üyesiSertan Ocakçı’da kent merkezine cami yapılmasına karşı çıkarak, caminin ilçeninbir simgesi olamayacağını savundu. Ocakçı “Burada demokratik olmayan birşekilde ibadethane uygulaması yapılıyor. Bu konu hiç meclisle paylaşılmadanimar tadilat dosyasının altında meclise getiriliyor. Bunun neresi demokrasi?Buradaki bir çok arkadaşımda ibadethane olacağını televizyon ve internetsitelerinden öğrendi. Meclise bile soramadan kente bir yapı için oldu bittiyapıyoruz. Örnek veriliyor; ‘Ayasofya, prestijli bir yapı yapacağız’. Kime göreprestijli bir yapı yapacağız. Bu kentin sembolleri var. Bu kentin sembolleriarasında camii yok. Bu kentin sembolleri içerisinde çilek var, kömür var, emekvar, ölüm var ama yapısal olarak camii simge değil” diye konuştu.
CHP’li meclis üyelerinde Fikret Foto’da konuşmasında kent meydanına camiiyapılmasına karşı çıkarak, caminin yeni mezarlık alanına yapılmasını istedi.
CHP’li Belediye meclis üyelerine yanıt verdiği sırada sözünün kesilmesine tepkigösteren Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, CHP’li üyeleri saygılı olmaya davetetti. Mecliste isteyen herkese söz verdiğini ve 4 CHP’li meclis üyesininsınırsızca konuştuğunu dile getiren Uysal, kendi konuşmasının da aynı şekildedinlenmesini istedi. Camii projesinin kendi projesi olduğunu belirten Uysal,ilçe nüfusunun yüzde 75’nin merkeze yakın olduğunu ve kent merkezinde büyük bircamiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Camii için en doğru yerin Kent Meydanıolduğunu belirten Uysal “Evet, benim fikrim. Mimar ve mühendis arkadaşlarımdabilir, 3-4 aydır orada çalışıyoruz. Sizlerle paylaşmadım. Ama orada sözverdiğimiz gibi 2 katlı otopark, meydan ilave olarak, oraya değer kazandıracakgörülmesi gereken bir mimari eser ortaya çıkacak” dedi.
Uysal’ın konuşmasının ardından kent meydanına ibadethane yapılmasına ilişkinimar değişikliği talebi CHP’li meclis üyelerinin 14 red oyuna karşılık, AKPartili meclis üyelerinin 17 evet oyu ile kabul edildi. Oylama sonucununaçıklanmasının ardından CHP’li meclis üyeleri kararı protesto ederek meclissalonu terk etti.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal CHP’nin köprüye de, tünellere dekarşı çıktığını belirterek “15 dönüm kent meydanının belli bir kısmına da camiiyapılıp orası taçlandırılacak daha da güzel olacak. Orası ilçemizi geleninsanlar için ‘Görülesi yer derizya’ çok güzel bir mimari konacak. Zatençevresinde Göztepemiz, Çınarlarımız, denizi olan yer var. Zaten yeteri kadargezinti alanlarımız var ve camii de oraya çok yakışacak. Onlar boğaz köprüsünede protesto yapıyorlar, tünel yerin altından geçiyor orada da protestoyapıyorlar. Protesto yapmak alışkanlık haline geldi” dedi.
Yapılan açıklamanın ardından Başkan Uysal ile AK Partili meclis üyeleri desalondan ayrıldı.

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2016, 09:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER