ROMANLAR EREĞLİ’DE DERNEK KURDU

ROMANLAR EREĞLİ’DE DERNEK KURDU
gundemeregli.com
-Kdz  Ereğli´de Batı Karadeniz Romanlar Derneği kuruldu.
Kdz. Ereğli ilçesinde yaşayan Roman vatandaşlar tek çatı altında birleşmek ve haklarını aramak için dernek kurdu. Batı Karadeniz Romanlar Derneği’nin kurucu başkan ve yöneticileri Pazar  sabahı kahvaltıda bir araya gelerek gazetecilere yapacakları faaliyetler ve yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verdi. Derneğin kurucu başkanı Rıza Demir, romanların ilk kez böyle bir oluşum sağladığını söyledi. Amaçlarının bölgede yaşayan roman vatandaşları tek çatı altında birleştirmek olduğunu söyleyen Demir, şöyle konuştu: “Birçok yapılması gereken konu olduğunu görmekteyiz ve dernekler faaliyetler konusunda bu açıkları kapatıp bölgemize romanlar olarak fayda sağlamayı düşünmekteyiz. Öncelikli konular olarak eğitim, kültür ve sanat üzerinde çalışma yapacağız. Roman kültürünün ve sanatının bölgemizdeki tanıtımını yaygınlaştırmak ve bölge halkımızla beraber çalışmak en büyük gayemizdir. Bölgemizin her kentinde barınma sorunu yaşayan Roman kardeşlerimize Başbakanlık Toplu Konut İdaresi aracılığıyla çalışma başlatıp konut sahibi yapmak projesi üstünde öncelikle duracağız. Devletimizin bu konuda bize gerekli desteği göstereceklerine inanmaktayız.”
Roman vatandaşları kötü alışkanlıklar ve kolay para kazanma yolu olarak görülen yollardan uzaklaştırarak sosyal projelere imza atmak istediklerini anlatan Demir, ilk ziyareti gerçekleştirdikleri Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay’ın kendilerine yaklaşımından dolayı teşekkür etti.

ROMANLARIN ÇOĞU ZONGULDAK’TA YAŞIYOR
Batı Karadeniz Bölgesinde 10 bin roman vatandaşın yaşadığını ifade eden Demir, bölgede en fazla roman vatandaşın Zonguldak’ta yaşadığını belirtti. Zonguldak’ı sırasıyla Düzce ve Bartın’ın takip ettiğini dile getiren Demir, bölgede en az romanın Sinop’ta yaşadığını söyledi. Romanların yüzde 90’ının kent merkezlerinde yüzde 10 kadarının köylerde yaşadığını ifade eden Demir, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ereğli’de 4 bini aşkın Roman yaşıyor. Kent merkezinde yaşayanların büyük bölümü, ticaret, hizmet sektöründe çalışarak geçimini sağlıyor, müzisyenlikle geçimini sağlayan hatırı sayılır bir bölüm var.

“ROMANLARIN OKUMA YAZMA ORANI ÇOK DÜŞÜK”
 
Roman vatandaşların 40 yaşının üstündeki bayanların yüzde 95´inin okuma yazma bilmediğini anlatan Demir, şöyle konuştu: Köylerde bu durum daha vahim. 20 yaşın üstünde köyde yaşayan Roman bayanların hiçbiri okuma yazma bilmiyor. Şehir merkezindeki bayanların yarısının okuma yazması yok. Erkeklerde bu durum nispeten daha iyi. Köylerde yaşayan 40 yaş üstü Romanların hiçbiri okuma yazma bilmiyor ama 20-40 yaş arasında bu oran yüzde 25’e düşüyor. Şehir merkezinde okuma yazma bilmeyen erkek nüfus oranı yüzde 10. Zorunlu eğitimin gelmesiyle Roman nüfus arasında okuma yazma oranı yükseldi. Bu açıdan lise çağını kapsayan zorunlu eğitimi destekliyoruz. Ancak eğitimin ileri aşamalarında Roman ailelerinin ‘okuyup da ne olacak?’ önyargılarını kırmakta ve toplumun iş konusunda Romanları dezavantajlı hale getiren bakış açısını yenmekte önemli sıkıntılar var.”
Müftü Mahallesi Demirciler Çarşısında faaliyet gösterecek olan derneğin yönetimi şu isimlerden oluşuyor: Başkan Rıza Demir. Başkan Yardımcısı Ramazan Kandemir, Derneğin Sekreteri Şenol Koçak. Sayman Murat Ovaç. Yönetim kurulu üyeleri Kazım Adak, Necip Ovaç ile Tuncer Kara.
Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2014, 06:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER