SANSÜRSÜZ 105 .YIL!

SANSÜRSÜZ 105 .YIL!
gundemeregli.com-Türk Basınında sansürünün kaldırılışının 105. Yılı nedeniyle bu yıl da yayımlanan mesajlarda her yıl olduğu gibi basın mesleğinin ilkelerinden ödün verilmemesi gerektiği üzerine vurgu yapıldı.

Yapılan açıklamalarda,  Toplumların ortak sesi olan basının, ilerleyen yıllarda gelişerek ‘medya’ haline geldiğine dikkat çekilerek, geçen sürede sansürün bitirilmesine yönelik gelişmelerin olmadığına dikkat çekildi.

Farklı görüş, düşünce ve araştırmalarda basın üzerinden büyük kitlelere ulaşıldığına işaret edilen açıklamalarda, “Bu bağlamda zor ve ulvi bir görevi yerine getiren toplumun haber alma özgürlüğü adına görevlerini yapan İlimiz ve İlçelerimizde ki basın çalışanları arkadaşlarımızın 24 Temmuz Basın Bayramını en içten duygularımla kutlar, çalışmalarında kolaylık ve başarılar dilerim.” Denildi.

24 Temmuz Basın Bayramı’nın 105. yılı bölgemizde de unutulmadı.

Kamu kurum ve kuruluşlarından yayımlanan mesajlarda ortak bir noktaya değinildi.

Başta Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız olmak üzere, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker, Semih Özkök, AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır,  Türk Metal Sendikası Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş ve pek çok kişi ve kurum bu anlamlı günü kutladı.

HALK AYDINLATILIYOR

Halkı aydınlatma ve kamuoyu oluşturulmasında basın çok önemli bir görevi yerine getirdiğini kaydeden Vali Ayyıldız,

“Bunun yanı sıra günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz temel hak ve özgürlüklerin korunması toplumu meydana getiren bireylerin birbirlerine sevgi ve saygıyla yaklaşmasında yazılı ve görsel medyanın önemli hizmetleri olduğu da bir gerçektir.

Tüm bu hizmetleri yerine getirirken basının tam olarak özgür olmasının gerekliliğinde ortaya çıkmakta yine basının toplumu yönlendirebilen bir güç olduğu düşünüldüğünde de demokrasilerin gelişebilmesi için basın özgürlüğünün ne kadar önemli olduğu da görülmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle büyük emek ve özveri göstererek zor ve o ölçüde önemli, ancak o kadar da zevkli bir kamu görevini yerine getiren basın mensuplarımızın basın bayramını en içten duygularımla kutluyor, bundan sonraki çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar diliyorum.”

 

ÖNEMLİ BİR GÜN

Odabaş, Türk basınından sansürün kaldırılışının önemli adım olduğunu hatırlattığı mesajında, şunları kaydetti:
   “24 Temmuz´un, 1908´de Meşrutiyetin ilanının ardından Türk basınında sansürün kaldırılmış olması, döneminde atılmış önemli adımlar arasında yer almıştır.
   Toplumların ortak sesi olan basın, ilerleyen yıllarda gelişerek ‘medya’ haline dönüşmüş
    ancak, bu sürede ne yazık ki sansürün bitirilmesine yönelik gelişme olmamıştır.
   Görevlerini oldukça meşakkatli yerine getirme çabası içinde olan basın mensupları da, bu süreçte zorluklar yaşamış, yaşamaya da devam etmektedir.
   Elbette basında sansüre karşı olduğumuz kadar, basın mesleğinin ilkelerinden de ödün verilmemesi gerektiğine inanıyoruz. Bu doğrultuda; toplumun haber alma ve bilgilenme özgürlüğüne birinci derece katkıda bulunan basının önemini biliyor, bu duygularla da basından sansürün kaldırılışının yıl dönümünde, başta yerel medyamızda olmak üzere tüm basın camiasının, kuruluşların bayramını kutluyoruz.”

ÖNEMLİ TARTIŞILMAZ

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışının Yıldönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

            Belediye Başkanı Posbıyık’ın, Basın Danışmanlığı aracılılığıyla yayımladığı mesajda şe görüşlere yer verdi

            “Basın camiası için büyük önem arz eden günlerden birini daha yaşıyoruz.

            Basından sansürün kaldırılışının 105. yıldönümü dolayısıyla, önce yerel ve yaygın basın camiasından çalışan tüm basın emekçileri başta olmak üzere tüm gazetecilere sevgi ve saygılarımı sunuyor, her birinin bu anlamlı günlerini en içten duygularla tebrik ediyorum.

 

            105 yıl önce, basının özgür konumuna zarar veren ve basını temel işlevinden uzaklaştıran, özgürlük anlayışının önündeki en önemli engel olarak da kabul edilen sansürün bizzat basın çalışanları tarafından kaldırıldığı 24 Temmuz’un, insanlık tarihi açısından da yadsınamaz bir değeri vardır. 24 Temmuz 1908’de 2. Meşrutiyet ilan edilirken Anayasa’nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde çıkan gazeteler, gazeteciler tarafından sansür memurlarına gösterilmeden çıkarılmıştır. Bu nedenle 24 Temmuz Basın Bayramı olarak kabul görmüş ve Cumhuriyet Dönemi’nden bu yana da bayram olarak kutlanmaya başlamıştır. 24 Temmuz bir anlamda gerçek gazeteciliğin yapılmaya başlandığı gündür. Haber alma ve yayma gibi önemli bir misyonu üstlenen basın aynı zamanda demokrasinin en sağlam ayağıdır. Kuşku yoktur ki basının özgür, tarafsız ve objektif olmadığı bir ülkede demokrasi ve insan haklarından bahsetmek mümkün olmadığı gibi basının özgür olmasının temel koşulu da her türlü baskıdan ve sansürden uzak olmasından geçmektedir.

           

            İfade etmek istediğim bir başka husus da şudur ki Karadeniz Ereğli’nin kalkınması ve insanların huzur içerisinde yaşaması için yerel basınımızın da güçlü olması şarttır. Bugüne kadar kentimizin modern yaşamında önemli bir yer tutan yerel basınımızın sevgi, barış ve dostluk kentinin bugünlere gelmesinde ve ülke genelinde Karadeniz Ereğli’nin bir marka kent olarak kabul görmesinde önemli rolü vardır.  Bu, güçlü bir basın camiası ile olabilmiştir. Yerel basınımız bundan sonraki süreçte de aynı gücünü katlayarak sürdürmeli, kentimizin kamu kurumları ile meslek odaları, sendikalar, sanayiciler, işadamları, ticaret erbapları ve sivil toplum kuruluşları da yerel basın kuruluşlarına hak ettiği desteği vermelidir. Bu destek, hizmet ve yatırımlara öncülük edecek olan yerel basının, işlevlerini tam manasıyla yapabilmesi için gerekli gücü bulması açısından önemlidir.

 

           

 

 

KATKI SAĞLAMIŞTIR

Ak Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, 24 Temmuz 1908 tarihinde basınımızın üzerindeki sansürün kaldırılmasıyla toplumumuzun gelişmesinde, çağdaşlaşmasında ve ilerlemesinde önemli mesafeler alındığını belirterek şu görüşlere yer verdi:

“Demokratik ve çoğulcu yapının gelişmesine büyük katkı sağlanmıştır.

Gelişmiş demokrasilerdeki en önemli özgürlüklerden biri, ifade ve haber alma özgürlüğüdür. Yasaklarla mücadeleyi, hak ve özgürlüklerin önünü açmayı ilke edinen AK Parti iktidarı, basın özgürlüğünün teminatı olan ifade özgürlüğü üzerindeki engelleri tek tek kaldırmıştır.

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Tetiker ise 24 Temmuz 1908 tarihinde basından sansürün kaldırılışı ile başlayan sürece atıfta bulunarak şöyle dedi:

“Basınımızın daha özgür bir ortama kavuşmasının da kapılarını açmış bulunmaktadır. Tüm basın mensuplarımızın   105. yıldönümü olan bu anlamlı gününü kutlar, halkın tarafsız haber alma özgürlüklerine bağlı , toplumsal değerlere saygılı ve demokrasinin güçlenmesine hizmet etmiş basın mensuplarımızın Basın Bayramını kutlarım.”

 

KALAY’IN MESAJI

   AK Partili Ereğli belediye Meclis Üyesi Yusuf kalay da mesajında şöyle dedi:
   “Toplumların düşünce ve ifade özgürlüğünü, bireylerin kendini ifade edebilmenin en önemli göstergesi basın özgürlüğüdür. Yaşadığımız 21. yüzyılın teknolojisinde insanlar kendi bölgelerinde ve dünya da ki gelişmeleri, doğru bilgileri, yaşanan olayları görsel ve yazılı basın aracılığıyla öğrenmektedirler.
   Farklı görüş, düşünce ve araştırmalarda basın üzerinden büyük kitlelere ulaşmaktadır. Bu bağlamda zor ve ulvi bir görevi yerine getiren toplumun haber alma özgürlüğü adına görevlerini yapan İlimiz ve İlçelerimizde ki basın çalışanları arkadaşlarımızın 24 Temmuz Basın Bayramını en içten duygularımla kutlar, çalışmalarında kolaylık ve başarılar dilerim.”

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2013, 13:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER