Sarıçam;“Tablo, ürkütücü bir tablodur.”

Türkiye’nin ilk sosyal güvenlik kuruluşu olan Amelebirliği’nin 30 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen 2014 yılı Danışma Kurulu Toplantısı’nda bir konuşma yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, “Zonguldak, bugün Emeğin Başkenti sıfatını taşıyorsa, bunun temel direklerinden birisi Amelebirliğidir.

Sarıçam;“Tablo, ürkütücü bir tablodur.”

Türkiye’nin ilk sosyal güvenlik kuruluşu olanAmelebirliği’nin 30 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen 2014 yılı DanışmaKurulu Toplantısı’nda bir konuşma yapan Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS) Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, “Zonguldak, bugün Emeğin Başkentisıfatını taşıyorsa, bunun temel direklerinden birisi Amelebirliğidir. TürkiyeTaşkömürü Kurumu, Genel Maden İşçileri Sendikası ve Amelebirliği etle tırnakgibi bütünleşmiştir. Bu kurumlar, sadece Zonguldak için değil, ülkemiz içinönemli kurumlardır. Ve bu kurumlara sahip çıkmak herkesin görevidir” dedi.

Soma maden faciasının acısını yaşarken bu kez KaramanErmenek’ten acı haber aldıklarını belirten Sarıçam, “Ocağı su basması nedeniyle18 arkadaşımız mahsur kaldı. Kurtarma çalışmaları sürse de umudunu yitirmeyenbiz madencilerin bile o umutları tükeniyor. Büyük bir üzüntü içindeyiz” dedi.

Sarıçam şöyle konuştu;

BÜYÜK BİR ACIİÇİNDEYİZ

“166 yıllık kömür üretim kültürüne sahip bir bölgedeyaşıyoruz. Bu süreçte acılarla yoğrulduk, havzada 5 bin şehidimiz var. Ama oacıları yaşamaya alışamadık. Sadece bölgemizde değil ülkemizin bir başkayerinde bir madencinin canı yansa, bizim de yüreğimiz yandı.

13 Mayıs’ta Soma’da 301 madenci kardeşimizi kaybetmişolmanın acısını yaşarken bu kez bir acı haberi de Karaman’ın Ermenek ilçesindenaldık. Ocağı su basması nedeniyle 18 arkadaşımız mahsur kaldı. Kurtarmaçalışmaları sürse de umudunu yitirmeyen biz madencilerin bile o umutlarıtükeniyor. Büyük bir üzüntü içindeyiz.

166 YILDIR YERALTINDADOĞAYLA SAVAŞIYORUZ

Varlık nedeni taşkömürü olan bir şehirde yaşıyoruz. 1848yılından günümüze, bu bölgeye gelen herkes ya madenci olmuş veya doğrudanmadencilere hizmet vermiş. Bölge insanı olarak 166 yıldır yeraltında doğaylasavaşıyoruz. Ve 166 yılda çok değişimler yaşandı. Bu değişimin dönümnoktalarından birisi Amelebirliği’nin kurulmasıdır. Amelebirliği öncesinde,1848’den 1923’e kadar, insanca yaşam mücadelesinde, yerli ve yabancı şirketlerekarşı eylem ve grevler yapan atalarımızı şükranla anıyoruz.

Ve tabii ki bu mücadeleyi yakından izleyen ve Kurtuluşsavaşıyla birlikte yüzünü Zonguldak’a dönen Büyük önder Mustafa Kemal Atatürkve silah arkadaşlarını rahmet, saygı, sevgi ve şükranla anıyoruz. Bu vesileyleCumhuriyetimizin 91. Yıl dönümünü ve Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum.

AMELEBİRLİĞİ,TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU

Bildiğiniz gibi Amelebirliği 10 Eylül 1921 tarihindeyürürlüğe giren 151 Sayılı “Havza-i Fahmiye Maden Amelesinin Hukukuna MüteallikKanun” ile hayat buldu ve 22 Temmuz 1923 tarihinde yayınlanan bir kararname ilehizmete başladı.

Amelebirliği’ni asıl anlamlı kılan şey, Kurtuluş Savaşı ilebirlikte kurulması ve Cumhuriyetin ilanından önce yani 22 Temmuz 1923 tarihindehizmete başlamasıdır.

Zonguldak, genç Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Ankara’dansonra ikinci ilidir. Zonguldak, 14 Mayıs 1924 tarihinde il oldu. Bütün bunlarınhiçbiri tesadüf değildir.

Bugün Emeğin Başkenti sıfatını taşıyorsak, bunun temeldireklerinden birisi Amelebirliğidir.

Amelebirliği, Emeğin, işçi sınıfının mücadelesinin birkazanımıdır. Amelebirliği, maden işçilerinin ve Zonguldak’ın, bölge halkınınbir zenginliğidir. Amelebirliği Türkiye’ye örnek olmuştur. Türkiye işçisınıfının sosyal güvenlik alanındaki ışığıdır. Ve Amelebirliğine sahip çıkmak,onu yaşatmak hepimizin görevidir.

Genel Maden İşçileri Sendikası, 1946 yılında bir dernekolarak kuruldu ve kısa süre sonra Sendikalar Kanunu ile birlikte sendika oldu.Genel Maden işçileri Sendikası, bugün ülkemizde ve dünyada adından söz edilenbir sendika olmuşsa, bunun alt yapısında, 1848’den günümüze verilen mücadelevardır. Amelebirliği de bu mücadelenin önemli bir dönüm noktasıdır.

TAŞKÖMÜRÜ İTHALATINAYILDA 5 MİLYAR DOLAR HARCIYORUZ

Türkiye Taşkömürü Kurumu, Genel Maden İşçileri Sendikası veAmelebirliği etle tırnak gibi bütünleşmiştir. Bu kurumlar, sadece Zonguldakiçin değil, ülkemiz için de önemli kurumlardır. Ve bu kurumlara sahip çıkmakherkesin görevidir.

Dün olduğu gibi bugün de emperyalist devletlerin gözü dünyaenerji kaynaklarının üzerinde.

Bugün Ortadoğu da ve bölgemizde yaşanan karmaşanın sebebi degünümüzün en önemli enerji kaynakları olan petrol ve doğalgazın bu bölgedebulunmasıdır.

Kendi kaynakları dururken, yılda 25 milyon ton taşkömürütüketen ve bunun yaklaşık 2,5 milyon tonunu üreten bir ülkenin kalkınmasımümkün değildir. Kömürün ve bölgemizin tarihini bilen bizler için bu tablo,ürkütücü bir tablodur.
Türkiye’nin taşkömürü ithal ederek yıllık yaklaşık 5 milyar dolarını dışarıyavermesi doğru değildir.

TTK’NIN İŞÇİ AÇIKLARIGİDERİLMELİDİR

Bu duruma karşılık norm kadrosu 14 bin olan TTK, bugün 9 bin200 işçiyle ve 3’te 1 kapasiteyle çalıştırılmaktadır. TTK, tarihinin en azsayıdaki işçisiyle yine tarihinin en düşük üretimini gerçekleştirebiliyor.Kurumda 3 kişinin yapması gereken işi bir kişi yapar hale gelinmiştir. Bu tablobu kadar net iken kurumun zararını sürekli gündeme getirmek kabul edilebilirbir tutum değildir.

Oysa başta Türkiye Taşkömürü Kurumu olmak üzere,Zonguldak’ın rezervi ve üretim imkanları, 2-3 milyar dolarımızın bu bölgedekalmasını sağlayacak durumdadır.

TTK Genel Müdürlüğünün talebi doğrultusunda işçi açıkları enkısa zamanda giderilmelidir. Siyasi iradenin ve Hükümetin karar vermesi içinhepimiz baskı unsuru olmalıyız.

Amelebirliğimizin danışma kurulu toplantısının hayırlıolmasını diliyor, hepinize saygılarımızı sunuyorum.” dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2014, 14:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER