Sarıkamış deniz şehitleri törenle anıldı

Kdz. Ereğli’de, Sarıkamış Deniz Şehitleri düzenlenen törenle anıldı.

Sarıkamış deniz şehitleri törenle  anıldı


Kdz. Ereğli’de, Sarıkamış Deniz Şehitleri düzenlenen törenle anıldı. Atatürk Bulvarı Sahil bandı üzerinde bulunan şehitlik anıtı önünde düzenlenen Törene, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Hasan Doğan, Ereğli Belediye Başkanvekili Reşat Latif ve Sarıkamış Dayanışma Gurubu Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, AK Parti ve CHP’li meclis üyeleri, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı M.Fatih Çakır, İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, Cumhuriyet Halk Partisi Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, Milliyetçi Hareket Partisi Ereğli İlçe Başkanı Talat Şeker,Kdz.Ereğli Deniz Ticaret Odası Şube Başkanı İrfan Erdem,Kdz. Ereğli Kent Konseyi Başkanı Noyan Keskin, Askeri erkân, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Kdz. Ereğli İlçe Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Hasan Doğan, Ereğli Belediye Başkanvekili Reşat Latif ve Sarıkamış Dayanışma Gurubu Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez tarafından Şehitlik Anıtına çelenk bırakıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından konuşma yapan, Sarıkamış Dayanışma Gurubu Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Sarıkamış´ta şehit olan 90 bin askere kışlık giysi, erzak ve mühimmat götürmek için İstanbul´dan yola çıkan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithad Paşa gemilerinin Trabzon’a ulaşması durumunda tarihin farklı şekilde yazılacağını belirterek Şunları söyledi ; “Şölenin en büyük anlamı şu, donanma desteği olmayan hiçbir kara harekâtının başarılı olmayacağının ispatıdır. Eğer bu üç gemi içinde bulunan cephane, kışlık yiyecek, 2 alay asker, 2 tayyare, 4 pilot, 1 uçuş ekibi Trabzon’a gidebilseydi, belki savaşın kaderi değişmezdi gene yenilebilirdik ama kırım bu kadar yüksek olmazdı. Gemilerde 270 personel vardı.17’si özellikle Bahri Ahmer daha kıyıya yakın gittiği için yüzerek kurtuldu. 170 tanesi esir düştü, çoğu geri dönemedi. 83’ü anında yaşamanı yitirdi, şehit düştüler. Bu gemilerin en büyük sorunları donanma komutanlığına haber verilmeden yola çıkartılan gemilerdi. Sivil gemilerdi ama hepsi askeri amaçla kullanıldı. Bir hafta önce, 29 Ekim’de biz Rus limanlarını bombaladık.Bir hafta sonra 7 Kasım sabahı Zonguldak’ı bombalayan Rus donanması, Zonguldak açıklarından dönüm İstanbul Boğazı açıklarında mayın döşemek amacıyla yola çıktıklarında, hemen bu açıklarda sisli bir gündü. Gemiler atılan top seslerini bizim gemiler manevra yapıyor, tatbikat yapıyor zannederek üzerine doğru gittiler ve yarım saat içinde batırıldılar.Eğer bu gemiler Trabzon’a gidebilselerdi belki de savaşın kaderi daha farklı olacaktı ve 1. Dünya Savaşı’nın tarihi belki farklı yazılacaktı. Donanma desteği olmayan hiçbir kara harekâtının başaralı olamayacağının en büyük örneği bu anıttır. “Dedi.

“GERÇEĞİN NET BİR İFADESİDİR”

Sönmez’in ardından konuşma yapan Belediye Başkanvekili Reşat Latif ise yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Bugün burada 1.Dünya savaşı sırasında,Kafkasya cephesine yardım götüren 3 nakliye gemisinin, 7 Kasım 1914’de Rus donanması tarafından Ereğli açıklarında batırılması sonucu ebedi yolculuğa uğurlanan Sarıkamış Deniz şehitlerini anmak için bir aradayız.Kafkas cephesine yardım götüren nakliye gemilerinin batırılması sonucunda şehit olan binlerce isimsiz kahramanın,anısını yaşatmak,Bu topraklarda ne zor şartlar altında vatan haline getirildiği hatırlatmak maksadıyla inşa edilen bu Anıt,geçmişi bilmeyenlerin geleceğini’ de yönlendiremeyeceği gerçeğinin net bir ifadesidir “dedi.

Tören sonunda, basının alınmadığı etkinlik ile ilçenin yaklaşık 1,5 mil açıklarında denize çelenkler bırakıldı.



Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2014, 13:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER