“SEÇİM SİSTEMİNİN EN İDEALİ DAR BÖLGE SİSTEMİDİR”

“SEÇİM SİSTEMİNİN EN İDEALİ DAR BÖLGE SİSTEMİDİR”
gundemeregli.com-Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, hem adaleti hem de istikrarı temin edici baraj düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu belirtti. Toptan, “Yüzde 10 barajının çok olduğunu kabul etmemiz lazım” dedi.
Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde Kilimli Belediyesi tarafından düzenlenen iftar programına katılan TBMM eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
Seçim kanunuyla ilgili çalışmaların sürdüğüne dikkat çeken Toptan, seçim barajının düşürülmesine ihtiyaç olduğunu belirtti. Seçim sisteminde, en ideal sistemin dar bölge seçim sistemi olduğuna vurgu yapan Toptan, şunları söyledi:
“Seçim kanunuyla ilgili çalışmaların olduğu anlaşılıyor. Şunu söyleyeyim seçim kanunları bir ülkenin en az anayasası kadar önemlidir. Özellikle parlamenter sistemlerde rejimin kalbi durumunda olan yasama organı en demokratik şekilde teşkili çok önem taşımaktadır. Bu konuda sadece baraja takılmamak lazım gelir. Bunun çok genişletilmiş bölgeler usulü var bizde. Daraltılmış bölgeler sistemine yavaş yavaş geçileceği söyleniliyor. Bu konuda çalışmaların olduğu söyleniyor. Aslında ideali dar bölge sistemi yani tek kişinin aday olduğu bütün partilerin tek aday gösterdiği dar bölge seçim sistemidir. Bunu becerebilirsek inşallah onu başaracağız. O zaman çok önemli olan yasama organı en demokratik şekilde teşkil etmiş oluruz. Bu da rejimin işlemesi bakımından çok hayati önem taşır. Şimdi en azından daraltılmış bölge sistemiyle, dört kişilik, beş yahut altı kişilik bölgeler suretiyle kısmen bir iyileştirme sağlanmış olur diye düşünüyorum.”

“YÜZDESİ TARTIŞILIR”
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Toptan, seçim barajının düşürülmesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Seçim barajının yüzdesinin tartışılabileceğini ifade eden Toptan, “Baraj ile ilgili düşüncemi soracak olursanız, barajın bir miktar inmesinde bence de yarar var. Burada istikrar çok önemli, adalet de çok önemli. Temsili adalet, idarede istikrar anayasamızın da emrettiği bir hükümdür. O çerçevede kalınarak hem adaleti hem istikrarı temin edici bir baraj düzenlemesi yapılabilir diye düşünüyorum. Kaç olur derseniz bu tartışılabilir bir konu. Beş de olur, yedi de olur sekiz de olur. Ama yüzde 10 barajının çok olduğunu kabul etmemiz lazım” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2013, 08:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER