SON GÖRÜŞMEDE ANLAŞMA SAĞLANDI

SON GÖRÜŞMEDE ANLAŞMA SAĞLANDI
gundemeregli.com-Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesi Asma İşletmesinde çalışan maden işçisini Toplu Sözleşme Görüşmeleri konusunda bilgilendirdi.
26 Temmuz 2013 tarihinde 08-16 vardiyasına gelen ve 24-08 vardiyasından çıkan işçilere Asma İşletme önünde konuşan Tutkun, yaklaşık 200 bin kamu çalışanı adına Türk-İş ile Hükümet arasında sürdürülen görüşmeler sonucu Kamu Toplu İş Sözleşmeleri çerçeve anlaşmasını imzalandığını söyledi.
Tutkun gelişmeler hakkında şu bilgileri verdi:
“Arkadaşlar, bildiğiniz gibi yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiren 2013-2014 dönemi toplu iş sözleşme görüşmelerinin ücretle ilgili bölümü Türk-İş bünyesinde oluşturulan Kamu Koordinasyon Kurulu ile Hükümet arasında yapılan görüşmeler ile yürütülüyordu.
23 Temmuz 2013 tarihinde Türk-İş ile Hükümet arasında yapılan son görüşmede anlaşma sağlandı. Hükümet ile Kamu Koordinasyon Kurulu arasında imzalanan çerçeve protokolüne göre en düşük işçi ücreti brüt olarak 1100 TL’ye yükseltilecek. Aylık brüt çıplak ücretleri (yani sosyal yardımlar ve diğer ödemeler dışında kalan) 1850 TL’nin altında olan işçilerin maaşlarına 200 TL/Ay (brüt 1 yevmiyelerine 6,67 TL - Yevmiye x30 iş günü) iyileştirme zammı yapılacak. Bu iyileştirmenin sınırı 1850 TL’yi geçmeyecek. Buna ilave olarak sosyal yardımlar, 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak kaydıyla 180 TL’ye yükseltilecek. Bu artışlar 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak. Bu ücret ve sosyal yardım artışlarının üzerine ücretlere; toplu iş sözleşmesinin birinci 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için de yüzde 4 oranında artış yapılacak. İkinci 6 ay enflasyonunun yüzde 4’ü aşması halinde aşan kısmın tamamı bir sonraki dönem ücretine eklenecek. Toplu sözleşmenin ikinci yıl birinci ve 2.nci 6 ayında ise bu artış yüzde 3 olacak. Eğer enflasyon bu oranı geçerse enflasyon farkının tamamı bir sonraki dönem ücretlerine ilave edilecek. TTK’da toplu sözleşme görüşmelerimiz devam ediyor. Yakımlık kömürü de kapsayan 11 madde için önümüzdeki hafta Kamu-İş ile görüşme yapılacak. Yani ücret konusunda Türk-İş ile hükümetle varılan ücret artışı anlaşmasına bağlı olarak kendi bünyemizi ilgilendiren 11 madde konusunda henüz daha anlaşmaya varılmadı.
Şayet sizlerin de onayı olursa önümüzdeki hafta yapılacak görüşmelerde anlaşma sağlanırsa 2006 ve 2009 girişli arkadaşlarımız 1 Ocak 2013 ten buyana birikmiş zam farkı olarak yaklaşık 2.500 TL. civarında fark alacaklar. Farkların bayramdan önce verilmesi pek mümkün görünmese de her an farklı gelişme olabilir. Arkadaşlar, Bizlerin son günlerdeki gündemini TİS görüşmeleri ve TTK işçi açıkları oluştururken, Zonguldak gündeminde farklı gelişmeler gündem oluşturuyor. Zonguldak’ta son birkaç haftadır bir özelleştirme konusunda toplantılar, tartışmalar, açıklamalar yapılıyor. ÇATES’in özelleştirilmesi ile birlikte TTK’nın da özelleştirilmesi konusu konuşuluyor. Bununla ilgili Zonguldak bölgesinde bulunan demokratik kitle örgütleri ve siyesi parti temsilcilerin katıldığı toplantıda Türkiye Taşkömürü Kurumu tartışılıyor. Bu tartışmalarda o malum bahane, işçiden zarar ediyor lafları ortalıkta bizzat yerel yöneticilerimiz tarafından telaffuz ediliyor. Bu kurumun zararından sorumluluğu olanlar gene suçu bizlere atmaya kalıyor. Elbette onlara sendika ve maden işçisi olarak gerekli cevap verilecektir. Herkes şunu bilmeli ki kimse bizim hakkımızda, bizim insiyatifimiz dışında karar veremez. Vermeye kalkarsa madencinin nasıl bir ders vereceğini de bilmeleri gerekir. Sizler her türlü dedikoduya kulaklarınız tıkayarak sadece üretmeye, sağlıklı ve güvenli koşullarda üretmeye bakın. Güvenli derken bir hatırlatma yapayım. Evet, biraz ağırlık yapıyor ama lütfen gaz maskelerimizi almadan ocağa inmeyelim. Önce can güvenliğimizi korumak için gerekli tedbirleri alacağız. İşe giriş ve çıkışlara, istirahat almalara mutlaka özen gösterelim. Baretlere takılan çip ve kameralarla sadece Müessese’den değil genel Müdürlükten de izleniyorsunuz. Onun için mutlaka işe gidiş ve gelişlerimizde kurallara dikkat edelim ve uyalım. Bu ocakları bizler babalarımızdan nasıl devralmışsak o şekilde de evlatlarımıza devir edelim. Müessese bazındaki, kilitmiş, kuyu iniş çıkışmış, banyo saatleriymiş gibi sıkıntılar müdürlük düzeyinde yapılacak görüşmelerle aşılabilecek sorunlardır. Esas önemli olan çalıştığımız, evimizin aşını, çocuklarımızın geleceğini sağladığımız işyerlerimizi korumak, buralara sahip çıkmaktır. Ben bu mübarek ramazanda sizleri daha fazla sıkmadan, işten çıkan arkadaşlara iyi istirahatler, işe giden arkadaşlara da kazasız belasız çalışmalar, hayırlı oruçlar diliyorum.”
Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2013, 08:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER