TEK DERDİM KONUŞABİLMEK…

3 yaşından bu yana konuşma bozukluğu (Kekeme) problemi olan 28 yaşındaki Sercan Erdoğdu isimli vatandaş yardımsever vatandaşların yardımıyla konuşma bozukluğu (Kekeme)’ndan kurtulmak istediğini belirtti.

TEK DERDİM KONUŞABİLMEK…

gundemeregli.com-3 yaşından bu yana konuşma bozukluğu (Kekeme) problemi olan 28 yaşındaki Sercan Erdoğdu isimli vatandaş yardımsever vatandaşların yardımıyla konuşma bozukluğu (Kekeme)’ndan kurtulmak istediğini belirtti.

Kdz Ereğli’ye bağlı Gülüç beldesinde yaşayan, 28 yaşındaki Sercan Erdoğdu, 2009 Yılında tersanelerde çalıştığını ve krizin ardından işsiz kalarak mahalle mahalle gezip geçimini çorap satarak sağladığını belirterek,” 3 yaşından bu yana konuşma bozukluğu çekiyorum, Benim tek derdim konuşma bozukluğumun (kekeme) düzelmesi, geçimimi şu an çorap satarak sağlıyorum, derdimi kimseye anlatamıyorum, Konuşurken hemen kilitleniyorum, Çoğu sıkıntımı yazarak anlatıyorum, benim durumum ortada, yardımsever vatandaşlardan sadece bu konuda bana yardım etmelerini talep ediyor, tedavi olmam konusunda yardımcı olmalarını istiyorum “ dedi.

KEKEMELİK PSİKOLOJİK BİR BOZUKLUKTUR

Diğer yandan Konu ile ilgili Uzman psikologların tedavi yöntemleri hakkındaki görüşü ise ,Konuşma bozukluğu’ nun (Kekeme) tedavi edilebilen psikolojik bir sorun olduğunu ve Beş önemli saç ayağı olduğunu belirterek, Düşünce kontrolü, Nefes kontrolü, Hız kontrolü, Duygu kontrolü, Travmatik olaylar boyutu, Bu beşini kontrol eden her kekemenin çok güzel konuşabileceğini dile getirdiler.

Psikolog Dr Asım Eren, Konuşma Bozukluğu (Kekeme) ile ilgili şunları söyledi;

“Kekemelik psikolojik bir bozukluktur. Kekemelerin yaklaşık % 50’sinin ailesinde, sülalesinde de kekeme birileri vardır. Yatkınlık genetiktir. Kekemelik genellikle korku ile ortaya çıkar. Kardeş kıskançlığı, ateşli hastalık, taklit de kekemeliği ortaya çıkaran diğer faktörlerdir. Kekeme sakin olunca çok güzel konuşur,şarkı türküyü çok güzel söyler.Kesinlikle takılmaz.Ama kalabalıkta,yabancı bir ortamda,heyecanlanınca hemen takılır.Bu kekemelerin nefes kontrolü ile ilgilidir.Sakin olunca,şarkı, türküde kekeme nefesini kontrol ederken heyecanlanınca kontrolü kaybeder.Ve takılır.Uygulayacağımız teknikle kekeme nefesini kontrol etmesini öğreniyor.Yine her kekeme yabancı bir ortama giderken,kalabalıkta “ Ya takılırsam,ya güzel konuşamazsam,bana gülerlerse,rezil olursam “ diye düşünür.

TAKILACAĞIM DİYEN KEKEME TAKILIR

Düşüncemiz ne ise davranışımız da o olur. Takılacağım diyen kekeme takılır. Negatif düşünce=Negatif davranış. Bu işin düşünce ayağıdır.İşte biz kekemenin negatif düşüncesini kognitif,bilişsel terapilerle ortadan kaldırıyoruz.Yine kekemelerin % 95’i hızlı konuşur.Uyguladığımız tekniklerle kekemenin hızını kontrol etmesini sağlıyoruz.Uyguladığımız teknik bize özgü…Bizim kendi tekniğimiz.Her kekemeye yönelik terapi uyguluyoruz.Kekemeler aynı insan değildirler ve hepsine aynı şekilde terapi uygulanmaz.Daha önce yanlış tedavi görmüş kişileri tedavi etmek bizi daha çok zorluyor.Çünkü kekemede “ben kesinlikle iyileşmem” inancı oluşuyor.Bu inancı yıkmak kolay değil…Kekeme istediği takdirde kesinlikle iyileşir.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2014, 13:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER