TOKİ´nin rekorunu kıracağız

TOKİ´nin rekorunu kıracağız

TOKİ´nin rekorunu kıracağız

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) BaşkanıErgün Turan, Toplu Konut İdaresi’nden sosyal konut anlamında beklentisiolan vatandaşlarımızın beklentilerine karşılık vereceğiz. Şu anda 52 rakamınaulaştık. Yıl sonunda inşallah 64 bin rakamına ulaşacağız. Ve bu Toplu Konutİdaresi’nin son 13 yılda en zirve yılı olacaktır. Dolayısıyla TOKİ’nin detarihi rekorunu kıracağız dedi.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, TGRT Haber canlı yayınındayaptığı açıklamada, 2016 yılındaki hedeflerinin 2015 yılında aldıkları kararlardoğrultusunda belirlediklerini söyleyerek, “2016 yılında 60 bin konut inşaetmeyi hedefledik. Temmuz ayında olan hain darbe girişimi hedefimizietkilemedi. 60 bin konut değil, yıl sonunda inşallah 64 bin nitelikli sosyalkonuta çıkmış olacağız” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz hain darbegirişiminden sonra TOKİ olarak hedeflerini artırdıklarını belirten Turanşunları kaydetti:

“Hedeflerimizi aşağı yönlü revize etmedik. Yukarı yönlürevize ettik. Çünkü bu darbe girişiminin amaçlarından bir tanesi Türkiye’ye dizçöktürmekti. Bunun bir ayağı da ekonomik anlamdaki ayağıdır. Dolayısıyla TopluKonut İdaresi’nden sosyal konut anlamında beklentisi olan vatandaşlarımızınbeklentilerine karşılık vereceğiz. Şu anda 52 rakamına ulaştık. Yıl sonundainşallah 64 bin rakamına ulaşacağız. Ve bu Toplu Konut İdaresi’nin son 13 yıldaen zirve yılı olacaktır. Dolayısıyla TOKİ’nin de tarihi rekorunu kıracağız.”

2003 yılında başlayansüreçte son 13 yılda 738 bin rakamındayız
Toplu Konut İdaresi’nin 1984 yılında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal dönemindekurulduğunu kaydeden Turan, “Ancak 1984-2002 yılları arasında geçen sadece 43bin konut üretiliyor. 2003 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakan olduğudönemde başlayan süreçte planlı kentleşme ve konut üretimi seferberliği ilanediliyor. Toplu Konut İdaresi Başbakanlığa bağlanıyor. 2003 yılında başlayansüreçte son 13 yılda 738 bin rakamındayız. 18 yılda 43 bin konut üreten biridareden 13 yılda 738 bin konut üreten bir idareye geçtik” açıklamasındabulundu.

2016-2019 hedefimiz 260bin konut inşa etmektir
İdare olarak orta ve uzun vadede hedeflerini ifade eden Turan, “Toplu Konutİdaresi olarak bundan sonraki hedefimiz 2023 yılına kadar 1 milyon 200 binkonut hedefine erişmektir. İnşallah bu rakamı da aşacağız. 2016-2019 hedefimiz260 bin konut inşa etmektir. Ürettiğimiz konutların yaklaşık yüzde 95’i hiçkonut sahibi olmayan vatandaşlarımızda başlayarak alt ve orta gelir grubunahitap eden sosyal konuttur” dedi.

TOKİ’nin indirim kampanyası
Toplu Konut İdaresinin her yıl indirim kampanyası düzenlediğini vurgulayanTuran, “Vatandaşlarımız bunu bildiği için tasarruflarına buna göre yapıyorlar.Kampanya dönemlerimizde gelip borçlarını kapatıyorlar” diye konuştu.

Geçen yıl yapılan indirim kampanyasından 33 bin vatandaşınfaydalandığını bildiren Turan, “Bu vatandaşlarımız 1,4 milyar para yatırıpborcunu kapattı. Bu 1,4 milyarın 710 milyonu vatandaşlarımız banka kredisikullanmadan yastık altı tasarruflarından kapattı. Bu yılki indirim kampanyamızdevam ediyor. Dün itibarı ile vatandaşlarımız 430 milyon TL borç kapattı. Aysonunda kampanyamız bitecek. Beklentimiz 800 milyon ile 1 milyar TL arasındaborcun kapatılmasıdır“ ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’da, Silopi’de,Cizre’de ve buna benzer bölgelerde nerede rezerv konut ihtiyacı varsayapıyoruz
Terörden zarar görenbölgelerde çalışmayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığını söyleyenTuran, şöyle devam etti:

“Fakat bu konuta önemli paydaşlardan bir tanesi TopluKonut İdaresi’dir. Bu alanlardaki tespitleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızyapıyor. Bu kapsamda Doğu ve Güneydoğu’da bizim görevimiz ihtiyaç duyulanrezerv konut alanlarının inşaatını yapmaktır. Biz bu inşaatlara şu andabaşladık. Diyarbakır’da, Silopi’de, Cizre’de ve buna benzer bölgelerde nerederezerv konut ihtiyacı varsa yapıyoruz. Bölgede etaplar halinde inşaatlarımızdevam ediyor. Yılbaşında teslim edeceğimiz konutlarımız var.”

51 vilayette kentsel dönüşüm
Türkiye’de sağlıksız, yaşamı tehdit edecek yaklaşık 5 buçuk milyon yapı stokununolduğunu aktaran Turan, “Bunları değiştirmemiz gerekir. İdare olarak şu anda 51vilayette 126 noktada aktif Kentsel Dönüşüm yapıyoruz. Ve yerinde KentselDönüşüm yapıyoruz. Bu Kentsel Dönüşümleri yüzde 80 oranında vatandaş rızasınadayanarak yapıyoruz. Bütün bu Kentsel Dönüşümlerin hiç birisinden kamu kaynağıoluşturma anlamında değil tamamen sübvansiyona dayalı Kentsel Dönüşümyapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul’da dönüşüm
2014 yılında idare olarak kentsel dönüşümde Türkiye’nin deprem haritasınaöncelik verdiklerine vurgulayan Turan, “Bu başlığın içerisinde en önemliillerden bir tanesi İstanbul’dur. İstanbul’da Kentsel dönüşümde aktif rolalacağız dedik. Şu anda 13 ilçede Kentsel Dönüşüm projesi yürütüyoruz. 2023kalmadan bu ilçede kentsel dönüşüm çalışmalarını tamamlayacağız” dedi.

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2016, 11:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER